Mazuļiem draudzīgi

© Publicitātes foto

Kā uzzināt, kādi uzlabojumi nepieciešami pilsētā, lai māmiņas ar bērniem Ventspilī justos komfortabli un patīkami? Meklējot atbildi uz šo jautājumu, 2016. gadā Ventspils pašvaldība uzsāka programmas Ventspils – mazulim draudzīga pilsēta īstenošanu.

Viss sākās ar iedzīvotāju aptauju, kurā ventspilnieki dalījās pārdomās un sniedza priekšlikumus par vēlamajiem uzlabojumiem. Pats galvenais - viņu priekšlikumi tapa sadzirdēti un daudzi jau kļuvuši par ikdienas sastāvdaļu. Labā prakse turpinās arī šogad, turklāt ne tikai attiecībā uz minēto programmu, bet arī citām bērniem, jauniešiem un viņu vecākiem būtiskām lietām.

PRIORITĀTE. Tiek darīts viss, lai gan lielie, gan mazie ventspilnieki savā pilsētā justos ērti / Publicitātes foto

Visvairāk ierosinājumu un priekšlikumu tika saņemti par publisko un privāto infrastruktūru - ielām, ietvēm, parkiem un skvēriem, kā arī dažādām pasākumu norises teritorijām, iestādēm, tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietām. Aptaujātie norādīja uz vietām, kur ir grūtības pārvietoties vai iekļūt ar bērnu ratiņiem. Iedzīvotāji arī lūdza pilnveidot veselības pakalpojumu klāstu. Tāpat daudz jautājumu bija par pirmsskolas izglītības iestādēm. Šogad veiktās aptaujas rezultāti liecina, ka paveikts ir ļoti daudz, bet joprojām ir lietas, kuras nepieciešams pilnveidot.

Uzlabojumi ir un būs

«Aptaujā vairākkārt pieminēts Raiņa un Kuldīgas ielas krustojums, norādot uz problēmām, ar kādām sastopas māmiņas ar bērnu ratiņiem šajā vietā. Šobrīd ir izstrādāts tehniskais projekts un uzsākti apjomīgi remontdarbi,» paveikto ieskicē Ventspils pilsētas Sociālā dienesta vadītāja Dace Kaņepe. «Esam arī apzinājuši, kādas ir iespējas iekļūt valsts un pašvaldību iestādēs. Runājot par pašvaldības iestādēm, ne visās vēsturiskās ēkās ir iespējams ierīkot speciālas uzbrauktuves, tādēļ apzinām, kā grūti pieejamās durvis apiet citādā veidā. Ir ēkas, kurās var iekļūt caur pagalmu, lai cilvēks ar ratiņiem nepaliktu uz ielas tikai tādēļ, ka tur ir pakāpieni.»

Publicitātes foto

Liels darbs ieguldīts rotaļu laukumu ierīkošanā un esošo laukumu pilnveidošanā. Tieši pēc iedzīvotāju ierosinājumiem pakāpeniski tiek nomainīti rotaļu laukumu segumi no smiltīm uz moderniem, krāsainiem, triecienabsorbējošiem gumijas segumiem. Šogad ierīkots jauns rotaļu laukums deviņstāvu māju rajonā Inženieru ielā 73, 75, 77, kas ir jau 36. pēc kārtas rotaļu laukums. Laukumi ir gan dzīvojamo māju iekšpagalmos, gan skvēros un parkos. Ventspilniekus un pilsētas viesus priecē arī divas bērnu pilsētiņas.

Reaģējot uz iedzīvotāju jautājumiem par nepieciešamību bērnudārzos palielināt vietu skaitu bērniem no 1,5 gadu vecuma, jau pērnajā septembrī darbu uzsāka jauna grupiņa. Šā gada janvārī tika izveidota papildu grupiņa, un patlaban norit nepieciešamie sagatavošanās darbi, lai durvis vērtu vēl viens bērnudārzs, kur kopējo grupiņu skaits būs astoņas, no tām vismaz divas būs paredzētas bērniem no 1,5 gadu vecuma.

Publicitātes foto

Gana liela daļa sniegto ieteikumu attiecas uz bērnu veselības aprūpi. Šajā jomā ir divi jaunumi. Reizi mēnesī poliklīnikā konsultē bērnu alergologs un bērnu alergologs pulmonologs. Iepriekš šāda speciālista Ventspilī nebija. Mazuļu programmas ietvaros bērniem līdz trīs gadu vecumam 90 procentu no maksas par konsultāciju sedz pašvaldība. Otrs jaunums - pašvaldība ir radusi iespēju atbalstīt priekšlikumu par bērnu (līdz trīs gadu vecumam - aut.) bezmaksas vakcināciju pret ērču encefalītu.

Nav noslēpums - lai mazulis būtu vesels un ņiprs, liela nozīme ir labai pirmsdzemdību aprūpei. «Ja māmiņa būs vesela un labā garastāvoklī, tāpat jutīsies arī mazulis,» uzsver daudzu ventspilnieču iemīļotā vecmāte Diāna Zaļepska, titula Gada vecmāte 2016 ieguvēja. Labs atbalsts kvalitatīvas palīdzības nodrošināšanā ir Ventspils slimnīcas dzemdību nodaļā esošais grūtnieču aprūpes kabinets, kur topošās māmiņas uzskaitē ņem vecmātes. «Sarunās ar topošajām māmiņām esmu sapratusi, ka viņām ļoti svarīga ir attieksme. Sievietes vēlas justies droši, atrast savu uzticības personu. Mums kā mediķiem ir jābūt pacietīgiem, iejūtīgiem. Ir ļoti labi, ja izveidojas tāda sadarbība, ka grūtniece uz nodaļu nāk kā uz mājām, pie sava cilvēka, ka viņa no mūsu kabineta iziet labā garastāvoklī un ir pārliecināta, ka viss būs labi un savādāk nemaz nevar būt!» saka D. Zaļepska. Ne mazāk svarīgs ir laiks, kad mazulis jau nācis pasaulē. Tad būtiski, lai šis kontakts nepazustu un brīdī, kad rodas kāda problēma, jaunā māmiņa bez bažām var sazināties ar mediķi un uzdot radušos jautājumus.

Gribu iet Pūcīšu skolā!

Mazuļu programmā aktīvi iesaistās arī Ventspils bibliotēka. Kā? Viens no ieteikumiem, kas vairākkārt izskanējis iedzīvotāju aptaujās - organizēt lekcijas vecākiem par dažādām aktuālām, ar bērnu audzināšanu saistītām tēmām. Tad nu bibliotēka pilda izglītojošo funkciju un ir šo lekciju mājvieta. Kā norāda bibliotēkas vadītāja Astra Pumpura, visa pamatā ir cieša sadarbība ar Sociālo dienestu - viņi apzina māmiņu vēlmes, kādas lekcijas gribētu noklausīties, un tieši to bibliotēka, pateicoties pašvaldības finansiālajam atbalstam, arī organizē un īsteno. Populārāko lektoru vidū visbiežāk minēta psiholoģijas zinātņu doktore Diāna Zande. Šogad minētā speciāliste ar mazuļu vecākiem Ventspilī tikusies jau trīsreiz. Pirmās divas lekcijas notika Galvenajā bibliotēkā un pulcēja vairāk nekā 100 apmeklētāju. Savukārt trešā lekcija par tēmu Praktiski ieteikumi par bērnu disciplinēšanu pirmsskolas vecumā notika Pārventas bibliotēkā.

Mazajiem apmeklētājiem vecumā no trīs līdz četriem gadiem Bērnu bibliotēkā un Pārventas bibliotēkas bērnu nodaļā darbojas lasīšanas veicināšanas programmas Grāmatu starts. Programmas ietvaros izveidoto Pūcīšu skolu (Bērnu un Pārventas bibliotēkā) divu gadu laikā ir apmeklējuši vairāk nekā 60 bērnu. Vecāki smejas, ka mazie viņiem saka: «Negribu iet skolā bērnudārzā, gribu iet Pūcīšu skolā,» stāsta A. Pumpura.

Vēl Bērnu bibliotēkā reizi mēnesī tiek organizēti ģimeņu rīti. Sestdien pulksten 12.00 te laipni gaidīti vecāki un bērni, lai kopīgi aplūkotu jaunākās grāmatas, palasītu kādu stāstu, pazīmētu - vārdu sakot, interesanti pavadītu brīvo laiku. Šeit plašā klāstā pieejamas ne tikai grāmatas, bet arī filmas un dažādas spēles.

Ieguvēji ir visi

Ventspils pilsētas pašvaldībā tiek domāts ne tikai par gados mazākajiem ventspilniekiem un viņu vecākiem, bet arī par skolas vecuma bērniem un jauniešiem. Lai nodrošinātu bērniem un jauniešiem iespēju iegūt darba pamatprasmes un pieredzi, kā arī papildināt maciņa saturu, ir izveidotas trīs dažādas programmas. Vispirms ir sadarbības programma ar Nodarbinātības valsts aģentūru (NVA). Tā paredzēta jauniešiem vecumā no 15 līdz 20 gadiem. Pusi algas šajā gadījumā apmaksā NVA, otrus 50 procentus sedz pašvaldība. Tā kā darba devēju izveidoto darba vietu ir vairāk, nekā NVA spēj apmaksāt, seko divas pašvaldības finansētas programmas: viena attiecas uz bērniem no 13 līdz 14 gadiem, otra - jauniešiem vecumā no 15 līdz 20 gadiem. «Kopumā šogad tika izveidotas 393 darba vietas, uz kurām pieteicās teju 600 bērnu un jauniešu,» stāsta referente Elīna Krēgere. «Lai visiem būtu vienādas izredzes tikt pie kārotā, programmu dalībniekus izvēlējāmies rindas kārtībā pēc reģistrēšanās laika. Bērni vecumā no 13 līdz 14 gadiem strādā dārzniecībā, savukārt tie, kuri sasnieguši 15 gadu vecumu, tiek pie darba veikalos, kafejnīcās, Olimpiskā centra Piedzīvojumu parkā, Akvaparkā un vēl citur. Darba devēji atzīst, ka skolēnu iesaistīšanās viņiem ir liels atbalsts, turklāt pats galvenais - bērni un jaunieši grib strādāt!»

***

Fotokonkurss Mazais ventspilnieks

• Konkursa dalībnieki: ģimenes ar bērniem vecumā līdz 3 gadiem (ieskaitot).

• Konkursa norise un apraksts: konkursa norises laiks ir no 2017. gada februāra līdz 2017. gada decembrim. Šajā laika periodā katru mēnesi Ventspils portālā www.ventspils.lv, sadaļā Mazulim draudzīga pilsēta tiek ievietota viena tēma, atbilstoši kurai jāiesūta fotogrāfijas. Iesniedzot fotogrāfijas, autoram jānorāda: vārds, uzvārds, kontaktinformācija (tālrunis, epasts). Katrs dalībnieks var iesniegt ne vairāk kā vienu fotogrāfiju atbilstoši mēneša tēmai.

• Vērtēšanas kritēriji - atbilstība noteiktai tēmai, oriģinalitāte, fotogrāfijas kvalitāte.

• Katra mēneša labākās fotogrāfijas autors balvā saņems ģimenes fotosesiju un Ventspils Ūdens piedzīvojumu parka apmeklējumu ģimenei.

• Vairāk informācijas par konkursa noteikumiem meklējiet ventspils.lv, sadaļā Mazulim draudzīga pilsēta!



Svarīgākais