"Ventspils reiss" – piecgades čempions

VENTSPILS REISS modernie autobusi droši kursē ne tikai tajos maršrutos, kas apkalpo pilsētas centrālo daļu, bet dodas arī uz attālākām vietām – Pilteni, Tārgali un Staldzeni. © Ojārs LŪSIS, Neatkarīgā

Pašvaldības SIA Ventspils reiss šogad droši var dēvēt sevi par piecgades čempionu, jo piecus gadus pēc kārtas izdevies būt starp tiem Latvijas uzņēmumiem, kas sekmīgi piedalās dažādos konkursos un dara vēl daudz citu lietu, kas apliecina – šajā uzņēmumā dzīvo ar domu par rītdienu, pieliekot visas pūles, lai nodrošinātu darba vietas un sociālās garantijas vismaz 150 darbiniekiem un drošus, augstas kvalitātes pakalpojumus pasažieriem.

Tie, kas dzīvojuši padomju laikos, droši vien vēl labi atceras cīņu par piecgades plāna izpildi un dažādos saukļus, kas mudināja šo plānu izpildīt ātrāk. Ventspils reiss, organizējot darbu apdomīgi un īpaši neplānojot uzvaras dažādos konkursos, droši var teikt, ka piecgades plāns izpildīts ar uzviju, jo uzņēmuma kontā ir vairāki augsti sasniegumi, kas atkārtojas pat piecus gadus pēc kārtas.

Pieckārtējs Drošākais pasažieru pārvadātājs Latvijā

Šis sasniegums uzņēmumam, kas nodarbojas ar pasažieru pārvadājumiem un kura pārvaldībā ir salīdzinoši liels autoparks, ir ļoti nozīmīgs. Nosakot balvas ieguvējus, tika vērtēta uzņēmuma iesaiste risku vadībā, cilvēkresursu vadība, uzņēmuma politika un rīcība attiecībā uz ceļu satiksmes negadījumiem, to uzraudzību, kā arī tika analizēti autoparku raksturojošie parametri un tehniskais nodrošinājumus.

Ventspils reiss konkursā piedalās kopš tā pirmsākumiem, un pirmajā gadā izcīnīto titulu Drošākais pasažieru pārvadātājs izdevies saglabāt visus piecus gadus, apliecinot savu konkurētspēju un motivāciju katru gadu vēlreiz pārliecināties, vai pietiekama uzmanība tiek pievērsta dažādu risku izvērtēšanai un novēršanai. 2017. gadā pasažieru pārvadātāju grupā kopumā balvas saņēma pieci uzņēmumi - diviem tika piešķirta bronzas un sudraba, bet trim pārvadātājiem - Ventspils reisam, Nordekai un Talsu autotransportam - zelta kategorija. Tie ir nopietni konkurenti, par kuru panākumiem ir gandarījums, jo šie uzņēmumi daudz ko ir mācījušies tieši no Ventspils reisa. Neskatoties uz sīvo konkurenci, Grand Prix jeb galveno balvu šajā kategorijā izcīnīja tieši Ventspils reiss.

Pieckārtējs Labklājības ministrijas statusa Ģimenei draudzīgs komersants ieguvējs

Šo statusu piešķir, pamatojoties uz Ilgtspējas indeksa vērtēšanas kritērijiem, kas saistīti ar ģimenei draudzīgas politikas īstenošanu uzņēmumā. Ventspils reiss varēja sniegt pozitīvu apliecinājumu praktiski visos kritērijos, kā arī papildināt tos tikai ar sev raksturīgo, piemēram, izdienas un nesmēķētāju piemaksu, iespēju strādāt pēc elastīga grafika vai nepilnu darba laiku, kā arī veikt darbu attālināti. Tas palīdz samazināt kadru mainību un piesaistīt darbiniekus ilgtermiņā. Tiek domāts arī par to, lai strādājošie kopā ar ģimenes locekļiem varētu piedalīties dažādos sporta un atpūtas pasākumos.

Draudzīgums rodams arī modernajā autoparkā, jo autobusi ir aprīkoti tā, lai atvieglotu pārvietošanās iespējas vecākiem ar bērnu ratiņiem un cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Arī autoostas telpās domāts par vecākiem ar bērniem, iekārtojot rotaļu stūrīti un modernizējot sanitārās telpas.

Jāatzīmē, ka 2017. gadā Ventspils reiss ir vienīgais pasažieru pārvadātājs Latvijā, kam piešķirta šāda atzinība.

... un vēl... un vēl...

Uzņēmuma kontā bez šīm atzinībām ir arī vēl citas - ne mazāk nozīmīgas. Trīs gadus pēc kārtas izdevies izcīnīt Ilgtspējas indeksa Zelta kategoriju, kas nozīmē, ka darbs organizēts atbilstoši ilgtspējīgas attīstības pamatprincipiem un orientēts ne tikai uz klientu, bet arī darbinieku, vietējo kopienu un apkārtējo vidi.

Otro gadu pēc kārtas Ventspils reiss saņēmis arī Ventspils domes balvu kā videi draudzīgs uzņēmums. Šīs atzinības saņemšana bija pamudinājums tam, ka tika pieņemts lēmums sertificēt uzņēmumā energopārvaldības sistēmu. Un ar lepnumu var teikt, ka tas izdevās un pašlaik Ventspils reiss ir vienīgā Ventspils pašvaldības institūcija, kam ir šāds starptautiski atzīts sertifikāts.

Tieši rūpes par to, lai samazinātu uzņēmuma ietekmi uz vidi, liek iet līdzi laikam un modernizēt autoparku, iegādājoties tikai jaunus autobusus, kas aprīkoti ar modernām drošības sistēmām un jaunākās paaudzes dīzeļmotoriem. Nākamais solis - iesaistīšanās projektā, lai iegādātos elektriskos autobusus un izveidotu tiem nepieciešamo infrastruktūru. Pašlaik notiek intensīvs sagatavošanās darbs, jo 2019. gads, kad plānots uzsākt pārvadājumus ar šiem modernajiem transportlīdzekļiem, nav aiz kalniem...



Svarīgākais