Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Pavasarī skandālā ierautajam Jelgavas bērnunamam jauna vadītāja

CENTRS JAUNĀS ROKĀS. Jelgavas domes deputāti nolēmuši, ka no 1. augusta par Jelgavas bērnu sociālās aprūpes centra direktori kļūs Inese Kovaļevska. Pavasarī par šo bērnunamu runāja visā Latvijā – atklājās, ka dažas audzinātājas izturas vardarbīgi pret bērniem. Bijusī centra vadītāja uzrakstīja atlūgumu © jelgava.lv

No 1. augusta darbu Jelgavas bērnu sociālās aprūpes centrā sāks tā jaunā direktore Inese Kovaļevska.

Pēc pavasarī izskanējušā skandāla saistībā ar vardarbību pret centrā mītošajiem bērniem ilggadējā vadītāja Maija Neilande uzrakstīja atlūgumu, bet kāda darbiniece atbrīvota no darba, un viņai piemērots naudas sods 210 eiro apmērā. Kā Neatkarīgajai skaidro jaunā vadītāja, tieši pēdējo mēnešu notikumi viņu mudinājuši pieteikties vakantajam amatam un uzņemties rūpes par bērnunama bērniem. Viņa primāri iepazīsies ar bērniem un personālu, lai izstrādātu prioritāro darbu sarakstu bērnunama darbības tālākai nodrošināšanai.

«Prioritātes izvirzīsies no iepazīšanās ar esošo situāciju. Vispirms vēlos iepazīties ar bērniem, ar kolektīvu, tad ar iestādes reorganizācijas plānu un iekšējiem dokumentiem. Tad jārada stratēģija, un jāīsteno tā soli pa solim,» norāda I. Kovaļevska.

Portālam jelgavniekiem.lv jaunā vadītāja atklāj, ka viņas ģimene jau ilgāku laiku gatavojās kļūt par audžuģimeni trīs bērniem, bet, «pamanot šo darba piedāvājumu, šķita, ka tā ir vieta, kur varēšu izmantot gan profesionālās zināšanas un pieredzi, gan rūpēties par bērniem», akcentē I. Kovaļevska.

Iestādes vadītājas pienākumos ietilps nodrošināt bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem ģimeniskai videi pietuvinātus un starptautiskām vadlīnijām atbilstošus sociālās aprūpes pakalpojumus, kā arī uzdevums būs strādāt un sadarboties ar bērnu bioloģiskajām ģimenēm, lai viņu atvases varētu atgriezties pie saviem īstajiem vecākiem.

Uz Jelgavas bērnu sociālās aprūpes centra direktora amata vietu pieteicās astoņi pretendenti, bet visvairāk punktu ieguva I. Kovaļevska. Jelgavas pašvaldībā skaidro, ka, izskatot amata pretendentu pieteikumus, galvenokārt vērtēta atbilstība izvirzītajām prasībām, kā arī darba pieredze.

I. Kovaļevska ir ieguvusi sociāli karitatīvā darbinieka kvalifikāciju un speciālās zināšanas bērnu tiesību aizsardzības jomā. Viņa ir bijusi Jelgavas novada Sociālās aprūpes un rehabilitācijas centra vadītāja.

Jau ziņots, ka šā gada aprīlī bērnu tiesības sargājošajās iestādēs tika saņemti septiņi iesniegumi par dažādiem pārkāpumiem Jelgavas bērnunamā, tika uzsākta izmeklēšana, kuras laikā no amata pienākumu pildīšanas atstādināja trīs audzinātājas. Bija sūdzības, ka personāls vardarbīgi izturas pret bērniem, piemēram, rauj aiz matiem, ar varu audzēkņiem mutē bāž ēdienu, apsaukā, kā arī iestāde piekopjot praksi nepaklausīgākos bērnus ievietot psihoneiroloģiskajās slimnīcās. Bērni tiekot nogādāti arī tālos internātos, parasti Latgalē. Kā skaidroja Latvijas Radio, šādi atbrīvojoties no bērna, iestāde turpina saņemt pašvaldības naudu par tā uzturēšanu, lai gan faktiski bērns atrodas tālu prom un par viņu šajā laikā gādā valsts. Aizdomas apstiprinājās, kā arī tika atklāti vēl vairāki pārkāpumi. Viena darbiniece tika atlaista no darba, kā arī viņai tika piespriests naudas sods. Tika izvērtēta arī M. Neilandes atbilstība amatam - lai arī secināts, ka viņa var turpināt darbu, pati M. Neilande iesniedza atlūgumu.