Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Koģenerācijas stacija piedāvā mazākus tarifus

GULBENES NOVADĀ ir trīs koģenerācijas stacijas – Gulbenē, Litenē un tagad arī Lizumā (attēlā). Visas ražo elektrību, taču ar siltumapgādes nodrošināšanu patērētāju vajadzībai nākamajā apkures sezonā nodarbosies tikai divas – Gulbenē un Lizumā. SIA Eko NRG projekta realizācijas laikā Lizumā lielu uzmanību veltīja, lai skaidrotu sabiedrībai savu ieceri, lai cilvēkos būtu izpratne par notiekošo un nebūtu vietas nepamatotām šaubām © Foto: no personiskā arhīva

«Lizums aug,» tā Lizuma pagasta pārvaldes portālā komentēta aktīvā būvniecība, kas pēdējā laikā notiek pagastā. Lizumā tapusī koģenerācijas stacija Gulbenes novadā ir jau trešā, bet tikai divas no trim nākamajā apkures sezonā sildīs iedzīvotājus. Pirmā šādu pakalpojumu jau pirms vairākiem gadiem sāka sniegt SIA Bioeninvest Gulbenē, kļūstot par vienu no siltuma piegādātājiem līdzās SIA Vidzemes enerģija katlumājai. Turpretim Lizumā paredzams, ka SIA Eko NRG stacija šoziem būs vienīgā centralizēti piegādātā siltuma ražotāja.

Uzņēmumam līdz 1. novembrim vēl jāpaspēj par saviem līdzekļiem Lizumā uzbūvēt un nodot ekspluatācijā vajadzīgos pievadus no siltumenerģijas ražošanas avota līdz pašvaldības norādītajai vietai. To paredz publiski pieejamais SIA Eko NRG līgums ar Gulbenes novada domi. Sarunu procedūras ceļā Gulbenes novada dome SIA Eko NRG ir izvēlējusies kā vienīgo siltumenerģijas piegādātāju Lizuma pagasta pārvaldei, kura pērk siltumu patērētāju - juridisko un fizisko personu - vajadzībām. Darījuma līgumcena - 1 100 000 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa. Par to vēstī Iepirkumu uzraudzības birojā pieejamā informācija. Siltuma piegāde lizumniešu patēriņam uzņēmumam būs jānodrošina 24 stundas diennaktī desmit apkures sezonu pēc kārtas (katrreiz no 1. oktobra līdz 15. maijam). Uzņēmuma un pašvaldības līgumattiecības tātad būs spēkā līdz 2027. gada 15. maijam.

SIA Eko NRG nodrošinās ar siltumu

Lizuma ciema daudzdzīvokļu dzīvojamās un sabiedriskās ēkas, kas iepriekš bijušas pieslēgtas Lizuma pagasta centrālajai katlumājai. Līdzšinējā Lizuma ciema centrālās katlumājas saražotā siltuma pašvaldības tarifs ar šā gada 1. janvāri bija 43,87 eiro par megavatstundu bez pievienotās vērtības nodokļa. SIA Eko NRG pirmos divus gadus piedāvā krietni mazāku tarifu - 22,77 eiro par megavatstundu bez pievienotās vērtības nodokļa. Sākot ar trešo gadu, tarifs var tikt pārskatīts atbilstoši sarunu procedūras kārtībai. Lietotāji par siltumu norēķināsies tikai atbilstoši patērētā siltuma rādītājiem. Pašvaldībai ar siltuma ražotāju par saņemto siltumu jānorēķinās līdz katra nākamā mēneša 20. datumam. Ražotājs būs tiesīgs aprēķināt līgumsodu par rēķina samaksas kavējumu 0,01 procenta apmērā no nesamaksātās summas par katru nokavēto dienu.

Kā liecina publiski pieejamā informācija, Vides Valsts dienests uzņēmumam Eko NRG ir piešķīris atļauju B kategorijas piesārņojošai darbībai Lizumā, un līdz ar to pagastā esošā koģenerācijas stacija ir tiesīga, ražojot elektrību un siltumu, izmantot koksnes šķeldu. Paredzēts, ka šajā stacijā darbosies tvaika katls ar 16,94 megavatu siltuma jaudu, kas tiks izmantots tvaika ražošanai. Iegūto tvaiku izmantos elektroenerģijas ražošanai, lietojot tvaika turbīnu un elektrības ģeneratoru ar 3,4 megavatu jaudu. Koģenerācijas stacijas atmosfērā izplūdinātās piesārņojošās vielas būs CO (oglekļa monoksīds), Nox (slāpekļa oksīdi), SO2 (sēra dioksīdi) un cietās izkliedētās daļiņas, tajā skaitā PM10 (pārnēsātas mikrodaļiņas) PM2,5 (īpaši smalki putekļi), kuru kopējais emisijas apjoms ir 262,834 tonnas, kad tiks dedzināta koksne, vai 276,532 tonnas, kad tiks dedzināts koksnes un kūdras maisījums.

Trokšņa līmeņa mērījumi koģenerācijas stacijas darbībai nav veikti. Zināms, ka stacijas iekārtas ir izvietotas apbūves teritorijā un tās darbosies visu diennakti. Iekārtas atradīsies iekštelpās, kur ēkas sienas siltinātas, izmantojot akmensvati, kas kalpo arī kā skaņu izolējošs materiāls. Domājams, ka ārpus stacijas ēkas paredzamais trokšņa līmenis nepārsniegs normatīvajos aktos noteikto.

Vides Valsts pārvaldei zināms, ka SIA Eko NRG nākotnē plāno koģenerācijas stacijas iekārtas Lizumā paplašināt, atsevišķas daļas vai procesus - modernizēt. Iespējams, tiks uzstādīts dūmgāzu kondensators, kā rezultātā pieaugs koģenerācijas stacijas energoefektivitāte. SIA Eko NRG koģenerācijas stacijas iekārta Lizumā atrodas uz šai firmai piederošas zemes. Arī ēkas uz tās pieder minētajam uzņēmumam. Šā nekustamā īpašuma nosaukums ir Avoti Elektro. Saskaņā ar Lursoft datiem SIA Eko NRG ir Rīgas uzņēmums, kas dibināts 2012. gadā. Uzņēmuma pamata darbības veids ir elektroenerģijas ražošana. Lizuma koģenerācijas stacijas projekta kopējās izmaksas ir aptuveni 10,7 miljoni eiro.