Piecas dienas Gulbenē viesojas 25 spāņu katoļu jaunieši no Avilas

KRISTĪGĀ TICĪBA cilvēku vada viņa dzīvē un mudina dalīties ar citiem Dieva mīlestībā un lūgšanā. Latvijas– Spānijas jauniešu dienu dalībnieki gāja Gulbenes ielās apliecināt savu izpratni par pasaules kārtību un Dieva mīlestību © Foto: no personiskā albuma

Piecas dienas Gulbenē viesojas 25 spāņu katoļu jaunieši no Avilas. Dienas viņi kopā ar šejieniešiem un grupu Rīgas jauniešu pavada katoļu baznīcā vai dažādās aktivitātēs ārpus tās, bet naktsmājas rod gulbeniešu ģimenēs.

«Mēs kopā esam pulcinājuši ne tikai Gulbenes katoļticīgos jauniešus, bet arī tos, kuri vēl ir tikai ceļā uz ticību,» Neatkarīgajai saka Gulbenes katoļu draudzes priesteris Andžejs Stoklosa. Jaunieši savā starpā bez problēmām sarunājoties, izmantojot angļu valodu, un dažu dienu laikā jau ir paspējuši pietiekami labi iepazīt cits citu, lai izjustu kopības sajūtu. Visu laiku jauniešiem blakus ir katoļu garīdznieki, kuri uzrunā, ievirza jauniešus, lai viņi prastu sabalansēt laicīgo un garīgo dzīvi un justos harmoniski. Gulbenē šāda starptautiska jauniešu sadraudzība vasaras brīvlaikā notiek pirmo reizi.

nra.lv

«Kad padre Arturo Diazs no Avilas Spānijā man lūdza atbalstu sadraudzības dienu organizēšanā Latvijā, es izvēlējos Rīgu, Jelgavu un Gulbeni - vietas, kur personīgi pazīstu sirsnīgas, atvērtas ģimenes un zinu - tur labprāt pie sevis uzņems ārzemju jauniešus. Gulbenē patiešām ir silta un sirsnīga uzņemšana,» Neatkarīgajai saka teoloģijas doktore māsa Sofija (Irēna) Ošmjanska. Viņa priecājas, ka Gulbenes jauniešiem arī šī ir iespēja paplašināt savu redzesloku, iepazīt citas kultūras, mentalitātes jauniešus. Šo sadraudzības dienu moto ir - «Tas, kas mūs vieno!». Māsa Sofija uzsver, ka, dzīvojot globalizācijas laikmetā, kad robežas ir atvērtas un pieaugušam cilvēkam ir dota brīva izvēle, kurp doties, studēt, pelnīt iztiku, gūt pieredzi, baznīca un ticība nekad un nevienā situācijā neļauj apjukt. «Mums, kristiešiem, mājas ir tur, kur ir Jēzus. Redzu, ka spāņu jaunieši ļoti labi jūtas Latvijā,» pauž māsa Sofija.

Ideja par latviešu un spāņu jauniešu sadraudzības dienām pieder padrem Arturo no Spānijas. Māsa Sofija viņu pazīst jau apmēram piecus gadus. Viņš Avilā ir klostera kapelāns. «Padri Arturo par priesteri ir iesvētījis pāvests Jānis Pāvils II,» uzsver māsa Sofija. Padre Arturo vairākus gadus esot strādājis Romā gan pāvesta Jāņa Pāvila II, gan pāvesta Benedikta XVI pakļautībā.

«Mani iespaidi par Gulbeni un gulbeniešiem ir brīnišķīgi,» Neatkarīgajai saka padre Arturo. Viņš skaidro, ka šādas mazāka mēroga sadraudzības dienas katoļu jauniešiem no divām valstīm ir kā atspulgs lielāka mēroga tradicionālam pasākumam - Pasaules katoļu jauniešu dienām.

Latviešu un spāņu jauniešu dienas Latvijā ir kristīgās dzīves apliecinājums, kur nozīmīga vieta ir lūgšanai, ticībai, tomēr liela daļa laika paiet saturīgā atpūtā, saskarsmē, draudzībā, - Neatkarīgajai uzsver Rīgas Garīgā semināra audzēknis Jānis Rajeckis, kurš Gulbenes katoļu baznīcā atrodas praksē. Jauniešiem Gulbenē, piemēram, tiek organizētas dažādas radošās darbnīcas, sporta spēles, dziedāšana, dejošana. Puišiem arī tiek ļauts baznīcas iekšpagalmā uzspēlēt futbolu. Tas viss pieder pie lietas šajās jauniešu sadraudzības dienās. Svētdien, 16. jūlijā, Gulbenes katoļu baznīcā noritēja kopīgs dievkalpojums, kā arī spāņu jauniešiem un viņu Gulbenes draugiem kopīgu deju stundu pasniedza pedagogs Jānis Matisons kopā ar dzīvesbiedri Marutu. «Visi kopā apguva latviešu tautas dejas. Bija ļoti interesanti,» saka J. Rajeckis. Svētdienas vakarā jauniešu dienu dalībnieki vēl paspējuši iziet Gulbenē uzrunāt vietējos iedzīvotājus, jo notika pasākums ar nosaukumu Ielu evaņģelizācija, kas ietver liecības, dejas, dziesmas. «Gulbeniešu reakciju varētu raksturot ar vārdiem - bija pārsteigti. Bet pozitīvi pārsteigti!» saka J. Rajeckis.

Šodien, 18. jūlijā, ir paredzēts kopā doties ekskursijā uz Rankas muižu, izjust šīs vietas skaistumu un tur brīdi būt kopā. Muižas pilī ir iesvētīta Lurdas Dievmātes un Svētās Bernadetes Romas Katoļu kapela, kura ir bagāta ar gleznojumiem un kurā vienu reizi mēnesī notiek dievkalpojums priestera A. Stoklosas vadībā. Trešdien, 19. jūlijā, gulbenieši atsveicināsies no saviem jauniegūtajiem spāņu draugiem, kuri tālāk dosies uz Aglonu.



Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.