VENTSPILĪ: Jo mazākas sekmes darbā, jo skaļāki kandidāti

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Masīvas naudas plūsmas no Rudolfa Meroni kontrolē esošajiem Ventspils ostas uzņēmumiem uz dažādiem viendienīšu politprojektiem nodrošinājušas to, ka šogad Ventspils opozīcijas kandidāti sit pušu balamutības rekordus.

Viens no prokuratūras ieceltā «arestētās mantas glabātāja» R. Meroni politiskajiem favorītiem ir Ģirts Valdis Kristovskis: Neatkarīgā jau publicēja dokumentus, kā vēl gadu pirms vēlēšanām viņa firma GVK Consulting sāka saņemt 5000 eiro mēnesī no AS Ventbunkers — it kā par «konsultāciju sniegšanu».

Kā liecina brīvostas statistika, 2016. gadu Ventbunkers uzsāka normāli, divos mēnešos pārkraujot 455 tūkstošus tonnu. Tad Ventbunkers noslēdza «biznesa konsultāciju līgumu» ar SIA GVK Consulting, un kravu apjoms uzreiz sāka dramatiski kristies. Gadu Ventbunkers noslēdza ar 2,1 miljonu tonnu, kas ir zemākais rādītājs 25 gados. Ne Ģ. V. Kristovskis, ne Ventbunkers nav sniedzis paskaidrojumus par šo sakarību.

«Nokonsultē» gandrīz līdz kliņķim

Viens no esošajiem Ventspils domes opozicionāriem Aivis Landmanis cer tikt pārvēlēts. Kad viņu 2013. gadā ievēlēja, viņš bija AS Kālija parks «komercdarbības konsultants». A. Landmaņa padomi Kālija parkam sekmes neatnesa: kravu apjoms krita un krita, kamēr A. Landmanis saņēma apaļus 3000 latus mēnesī. 2014. gadā saņemti 4268 eiro mēnesī (51 223 eiro gadā), savukārt vēl gadu vēlāk - 40,6 tūkstoši.

Šajā brīdī, kad kravu apjoms kālija terminālī bija nokrities līdz visu laiku sliktākajam rādītājam - 120 tūkstošiem tonnu 2014. gadā, A. Landmanis beidzot no komercdarbības konsultanta posteņa tika atbrīvots. Un notika brīnums: kravu apjoms atkal auga, sasniedzot 380 tūkstošus tonnu! Tas gan nav ļāvis pieņemt atpakaļ darbā cilvēkus: to skaits Kālija parkā krities no 145 strādājošajiem līdz 10 (!) nodarbinātajiem.

Uz Ventspils domi kandidē arī otrs no Landmaņu brāļiem - Ivars, kurš ilgus gadus bijis Ventbunkera ekonomikas un budžeta daļas vadītājs. Tātad arī viņš ir no tiem, kura darbības laikā notika ilgstošais Ventbunkera kravu kritums no 10 uz 2,1 miljonu tonnu gadā. Blakus viņam kandidē Ojārs Grinbergs no savā vārdā nosauktā tiesas farsa. Šoreiz - ar personas kodu.

Nesekmīgo iesaukums politikā

Vēl tajā pašā sarakstā redzams Raimonds Kalniņš - SIA Ventspils Port Services projektu vadītājs, kā arī AS Baltic Coal Terminal vidēja līmeņa vadītājs Uģis Goldmanis. Baltijas jūras modernākais ogļu terminālis pagājušajā gadā pārkrāva nieka pusotru miljonu tonnu, kas veidoja ap ceturtdaļu no tā jaudas.

Savukārt Inga Antāne ir AS Ventspils Tirdzniecības osta padomes locekle. Šis terminālis gadu gaitā samazinājis darbinieku skaitu no pieciem simtiem uz 17 (!!) strādājošajiem. Kravu apjoms no aptuveni 4,5 miljoniem tonnu sarucis līdz 2,4 miljoniem 2016. gadā.

Pateicoties šādu kandidātu pārstāvēto uzņēmumu biznesa «sasniegumiem», Ventspils ostas kopējais kravu apjoms pagājušajā gadā nokritās līdz 18,8 miljoniem tonnu. Neatkarīgā jau publicēja opozicionāru melnās antikampaņas plānu, kurā viens no punktiem bija - kandidātiem esot jākritizē esošā domes vadība par kravu kritumu brīvostā. (Plāna autentiskums tika noliegts.) Rīt Ģ. V. Kristovskim, I. Antānei, Landmaņu brāļiem un pārējiem tāda retorika var atspēlēties: aizvien ticamāka kļūst pārliecība - ja kāds pie šī kravu krituma būtu vainojams, tad tie varētu būt viņi paši.

Skaļi rējieni no suņubūdas

KPV LV sarakstā Ventspilī pirmais ir astoņas klases beigušais Māris Kalniņš, bēdīgi slavenās suņu patversmes Rembo vadītājs. Kad iedzīvotāji ziemā ieraudzīja, kādos apstākļos suņi patiesībā tiek turēti, dome suņus izglāba un pārtrauca maksāt M. Kalniņam. Suņi nodoti citām patversmēm, bet M. Kalniņš braukā ar platformu, uz kuras uzmontēta suņubūda. Vietējie iedzīvotāji Ventas Balsī raksta, ka M. Kalniņš, uzrunājot vēlētājus, runājot par naudu.

KPV LV dibinātāja Artusa Kaimiņa saistība ar R. Meroni grupējumu norādīta Matemātikas institūta zinātnieka Ilmāra Poikāna iesniegumā prokuratūrai: A. Kaimiņa SIA Suņubūda saņēmusi tradicionālos 5000 eiro mēnesī no R. Meroni ietekmē esošās SIA Airtech (tā pieder vienam no R. Meroni ofšoriem). Tātad KPV LV savā attīstībā nogājusi pilnu loku: ar raidījumu Suņubūda saistīta simboliska suņubūda braukā apkārt pa Ventspili reālas suņubūdas (t.i., suņu patversmes) nesekmīgā īpašnieka politkampaņas labā.

Visciniskāk izskatās KPV LV saraksta pirmā numura - nelabojamā strīdnieka Ivara Jansona - izdarības. Viņš dzīvo Ventspilī kopš 2010. gada un nezināmu iemeslu dēļ skandalējas ar vicemēru Jāni Vītoliņu, nepārtraukti pieprasot, lai vicemērs likvidē putekļus un smakas ostā. Šo gadu gaitā lielākie izmešu radītāji dzīvojamo kvartālu tuvumā ir VTO, Kālija parks, Ventbunkers un graudu terminālis. Tātad tie uzņēmumi, kuri piesārņo gaisu, bijuši tie paši, kuru līdzekļi, iespējams, caur Airtech nonākuši Suņubūdā. Tas ir jauns nekaunības līmenis - kandidēt no KPV LV, kuras līdera firmai konstatēta finansiāla saikne ar reālajiem gaisa piesārņotājiem, un tad uzbrukt vicemēram, ka tas neesot nodrošinājis svaigu gaisu.

Tikmēr balotēties atteicies viens no 2013. gada Reformu partijas kandidātiem - vēsturnieks un romānu autors Guntars Tenne. Pēc tam, kad divus no šī saraksta ievēlēja, jaunie deputāti par saraksta «melnā darba» darītājiem vairs neesot likušies ne zinis: «Vienreiz mūs pēc vēlēšanām uzaicināja satikties, pacienāja ar lētu vīnu, un kopš tās reizes - klusums! Es par savu darbu kampaņas labā nesaņēmu neko, nevienu santīmu,» saka romāna Gredzens ar dārgakmeni autors.