Ventspilī iestādīts jauns Ginesa pasaules rekords

PROCESĀ. Lai rekordu uzstādītu, kopīgā darbā apvienojās ventspilnieki, rīdzinieki un pat citu valstu pārstāvji © Juris PRESŅIKOVS, Ventas Balss

Pagājusī sestdiena Ventspilī bija saulaina un īpaši rosīga. Ar kopīgu sniegpulkstenīšu stādīšanu ne tikai pārspēts Lielbritānijā uzstādītais Ginesa pasaules rekords, bet arī sagādāta dāvana Latvijai simtgadē.

Ventspilī pārspēts Lielbritānijā uzstādītais Ginesa pasaules rekords Visvairāk cilvēku vienlaikus stāda sīpolpuķes, 1293 ventspilniekiem, kas bija sadalījušies 52 komandās, sešās minūtēs un 28 sekundēs iestādot 7756 sīpolpuķu cerus Sarkanmuižas pļavā. Tur izveidota īpaša puķu dobe Latvijas valsts kontūras formā. Lielbritānijā rekords tika uzstādīts 2014. gadā, kad Birmingemā, Brukveilas parkā, 850 cilvēku 15 minūšu laikā vienlaikus iestādīja 4250 sīpolpuķu.

Rekorda uzstādīšana Ventspilī notika sestdienas pusdienlaikā. Dalībnieki notikuma vietā pamazām ieradās jau vairākas stundas iepriekš, lai saņemtu pilsētas domes sagādātās dzeltenās cepures un cimdus ar rekorda logo, kā arī pēdējās norādes no komandu kapteiņiem. Komandas veidoja gan dažādu Ventspils uzņēmumu un iestāžu kolektīvi, gan citi ventspilnieki, rīdzinieki un pat viesi no Itālijas, Norvēģijas un Ukrainas, kas pašlaik mīt Ventspils Starptautiskajā Rakstnieku un tulkotāju mājā. Komandas rekordam bija gatavojušās atbildīgi. Piemēram, Olimpiskais centrs Ventspils pirms došanās uz Sarkanmuižas pļavu bija atkārtoti kopīgi noskatījušies video pamācību, kurā Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Didzis Ošenieks demonstrē precīzu un rekorda noteikumiem atbilstošu sniegpulkstenīšu stādīšanu. To vairākkārt bija skatījušies arī Ventspils bibliotēkas un Rakstnieku mājas apvienotās komandas dalībnieki. Pārventas bibliotēkas vadītāja Igeta Gredzena vēl pirms rezultātu paziņošanas atzina, ka ir pārliecināta - rekordu noteikti uzstādīs. Tāpat komandas bija īpaši padomājušas par noformējumu - vienādas jakas, vestes vai šallītes. Katram dalībniekam bija jāsaņem arī numurs ar piestiprinātu čipu, lai varētu fiksēt dalībnieku skaitu un kustību. Kad pūtēju ansambļa Rīga pavadījumā tuvojās atbildīgais brīdis, dalībnieki devās nožogotajā teritorijā un ieņēma vietas iepretim dobēs novietotajiem numuriem. Labajā pusē bija novietotas lāpstiņas un seši podiņi ar sniegpulkstenītēm, savukārt dobē ar krāsas pigmentu iezīmētas vietas, kur sīpoli jāiestāda. Līdz ar lielgabala zalvi sākās sīpoliņu stādīšana, un ventspilnieki to paveica sešās minūtēs un 28 sekundēs. «Mēs kā organizatori šādam laikam nebijām gatavi. Bijām plānojuši, ka iekļausimies 14 minūtēs, bet šis ir brīnišķīgs rezultāts,» atzina D. Ošenieks. Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs atgādināja, ka ideja par Ginesa pasaules rekorda uzstādīšanu viņam tapa pēc aizvadītā gada martā Reņķa dārzā notikušās sniegpulkstenīšu stādīšanas talkas. Viņš arī atzina, ka rekorda uzstādīšana prasījusi organizāciju augstākajā līmenī. Tāpēc arī divas nedēļas pirms rekorda komandu kapteiņi un daļa komandu dalībnieku pulcējās rekorda mēģinājumam, kā arī tapa pamācība video formātā. «Cerējām uz 45 komandām pa 25 cilvēkiem,» sacīja Ventspils mērs, bet, kad pieteikušās 52 komandas, nācies arī paplašināt pagājušā gada rudenī izveidoto dobi. «Gaidām nākamgad brīdi, kad šī dobe uzziedēs par godu mūsu valsts simtgadei,» piebilda A. Lembergs.

Rekorda uzstādīšanu uzraudzīja Ginesa rekordu grāmatas galvenā biroja pārstāvis Londonā Pravins Patels, divi liecinieki, 30 novērotāju, 16 tiesnešu, kā arī palīdzēja 49 brīvprātīgie. «Esmu patiešām priecīgs būt šeit! Pasākums bija ļoti labi noorganizēts, un līdz ar to mans darbs patiesībā bija ļoti vienkāršs,» atzina P. Petels. Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ojārs Spārītis - viens no rekorda lieciniekiem - sacīja, ka viņam rekorda uzstādīšana raisījusi svētku sajūtu. «Tas, ka Ventspils šādā veidā iezīmē savu vietu pasaules kartē, ir ārkārtīgi svarīgi. Šķiet, ka šādi svētki vieno cilvēkus uz optimisma nots, ļauj pilsētniekiem justies kā pilsētas patriotiem,» sacīja Spārītis. «Liels prieks par Ginesa rekordu, un neliels prieks arī par to, ka mēs esam atkal priekšā angļiem vienā lietā. Bet galvenais jau ir process - cilvēki sanāk un kopā stāda puķes, arī laiks bija tiešām brīnišķīgs,» sacīja viens no novērotājiem - komponists Raimonds Tiguls.

Pasākuma noslēgumā katrs dalībnieks saņēma sertifikātu par dalību lielākajā sniegpulkstenīšu stādīšanā, kā arī varēja baudīt grupas Musiqq uzstāšanos.

Jāatgādina, ka šis ir otrais Ginesa pasaules rekords, kas uzstādīts Ventspilī. Pirmais tika uzstādīts 2010. gada jūlijā, izveidojot garāko ziedu paklāju. Tas bija veltīts Ventspils 720. jubilejai.



Svarīgākais