Piedāvā tikai augstas kvalitātes produkciju

AUGSTA KVALITĀTE. Pircējam noteicošais ir produktu kvalitāte, ko Cēsu gaļas kombināts pilnībā spēj nodrošināt © Ojārs LŪSIS, Neatkarīgā

Pirms gada Cēsu gaļas kombināts ieguva jaunu īpašnieku, kura mērķis ir izveidot mūsdienīgu liellopu un jēru gaļas apstrādes uzņēmumu. Pirmā darbības gada laikā ir veiktas ievērojamas investīcijas un būtiski palielinājies darbības apjoms. Arī turpmākajā periodā ieplānotas investīcijas uzņēmuma attīstībā.

Mēnesī gaļas kombinātā vidēji tiek nokauts ap 1000 liellopu un ap 500 jēru. Apmēram 90% no kopējā apjoma tiek eksportēts lielajiem gaļas pārstrādes uzņēmumiem un mazumtirgotājiem Ziemeļvalstīs. Vaicāta, kāpēc Ziemeļvalstu uzņēmēji izvēlas sadarboties tieši ar Cēsu gaļas kombinātu, realizācijas daļas vadītāja Ieva Jērcēna teic: «Visa pamatā ir kvalitāte. Mūsu sadarbības partneri ir mēģinājuši sastrādāties arī ar citiem Latvijas uzņēmumiem, taču palikuši pie mums, jo spējam nodrošināt ne tikai augstu produktu kvalitāti, bet arī piegāžu precizitāti un pozitīvu attieksmi.»

Proporcionāli kopējam uzņēmuma darbības apjomam palielinājusies arī gaļas pārdošana vietējā tirgū - cilvēki savā pārtikas grozā arvien biežāk iekļauj jēra un liellopa gaļu, kaut arī tā ir dārgāka par Latvijā pierasto cūkgaļu. Svarīgi zināt, ka liellopu gaļas tauki satur mazāk piesātināto taukskābju, bet vairāk vērtīgo nepiesātināto taukskābju. Nepiesātinātās taukskābes piedalās un labvēlīgi ietekmē organisma vielu maiņas procesus, jo cilvēka organismā tās neveidojas - tās jāuzņem ar pārtiku. Vienlaikus liellopu gaļā esošās taukskābes kavē holesterīna nogulsnēšanos asinsvadu sieniņās.

Cēsu gaļas kombināts pircējiem piedāvā arī bioloģiskās lauksaimniecības ietvaros audzētu liellopu gaļu. Kaušanas un pirmapstrādes process organizēts tā, lai katram gaļas gabaliņam būtu skaidri nosakāma izcelsme, kaušanas un iepakošanas datums. Šāda gaļa tiek apzīmēta ar Zaļās lapiņas simboliku. Kā vienu no ekskluzīvākajiem un augstvērtīgākajiem produktiem, ko sagatavo Cēsu kombinātā, Ieva Jērcēna min nobriedināto liellopa gaļu - tas ir produkts, kas mēnesi noturēts noteiktā temperatūrā, tādējādi iegūstot īpaši mīkstu struktūru un izsmalcinātu aromātu. Nobriedinātā gaļa lieliski piemērota steika vai tartara pagatavošanai.

Kā pozitīvu iezīmi pārdošanas speciāliste atzīmē jēru skaita pieaugumu Latvijas tirgū. Ja vēl pirms gada pavasara mēnešos jērus iepirkt bija praktiski neiespējami - to vienkārši Latvijas laukos nebija, tad šobrīd mēnesī izdodas iepirkt ap 500 jēru. Taču arī tas vēl nenodrošina visu pieprasījumu, tāpēc Ievas kundze aicina audzēt gan jērus, gan liellopus, jo pieprasījums Eiropas tirgos ir lielāks par šā brīža piedāvājumu. Uzņēmums lopu audzētājiem piedāvā konkurētspējīgu cenu, kā arī nodrošina ar transportu. Jāatzīmē, ka bioloģiskās lauksaimniecības ietvaros audzētajai gaļai cena ir augstāka.

Cēsu gaļas kombināts kopš būvniecības nav piedzīvojis būtiskus tehnoloģiskus uzlabojumus, kā arī infrastruktūra vairs neatbilst mūsdienu prasībām. Viens no aktuālākajiem jautājumiem ir notekūdeņu attīrīšanas iekārtas - jau šogad sāksies to būvniecība, samazinot riskus videi un cilvēkiem.

Jau pagājušajā gadā ir iegādātas un uzstādītas jaunas gaļas pirmapstrādes iekārtas, bet šogad iepirkuma stadijā ir mūsdienīgu un efektīvu kautuves iekārtu iegāde, kas ļaus palielināt gan uzņēmuma darbības kapacitāti, gan atvieglos cilvēku roku darbu. Jāatzīmē, ka Cēsu gaļas kombināts attīstās ļoti strauji - gada laikā strādājošo skaits no 60 cilvēkiem pieaudzis līdz 75. Ieva Jērcēna lēš, ka tuvākajā laikā kombinātam būs nepieciešams vēl vairāk strādājošo.

Latvijā

Būtu jāturpina sniegt atbalsts reģionālajiem medijiem, lai reģionu iedzīvotājiem nodrošinātu pieeju kvalitatīvam saturam par sabiedriski nozīmīgiem notikumiem, pirmdien tiekoties ar kultūras ministri Agnesi Lāci (P), uzsvēra Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.