Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Dobeles novada centrālā bibliotēka – aizvien populārāka un dinamiskāka

ATTĪSTĪBĀ. Lana Augule (pa labi) ar kolēģiem lepojas, ka izdevies bibliotēkai iegūt jaunus plauktus un papildu telpu pasākumiem © Ojārs LŪSIS, Neatkarīgā

Bibliotēkas jau sen vairs nav tikai grāmatu krātuves, kur lasītājs var atnākt un atrast piemērotāko lasāmvielu. Mūsdienīgai bibliotēkai ir izglītojoša un kultūras vērtību akcentējoša loma. Arī Dobeles novada centrālā bibliotēka un tās filiāles ir kultūras centri, kur satiekas grāmata, mūsdienu tehnoloģijas, māksla, mūzika un cilvēks.

Pateicoties intensīvam darbam un mērķtiecīgai attīstībai, Dobeles novada centrālā bibliotēka ir ne tikai akreditēta atbilstoši Kultūras ministrijas kritērijiem, bet arī ieguvusi reģionālās bibliotēkas statusu metodiskajā darbā. Tādējādi šajā jomā Dobeles centrālā bibliotēka ir uzņēmusies rūpes ne tikai par Dobeles novada desmit filiālbibliotēkām un divām pakalpojumu sniegšanas vietām, bet veic metodisko darbu arī Auces un Tērvetes novadu bibliotēkās.

Bibliotēkas vadītāja Lana Augule vēsta: «Mūsu pārziņā ir desmit bibliotēku Dobeles novada pagastu centros, kā arī vienu reizi nedēļā grāmatas var saņemt un nodot, kā arī iepazīties ar periodiku Auru un Bērzes pakalpojumu sniegšanas vietās. Mēs esam moderna bibliotēka, kurā aktīvi tiek izmantoti arī elektroniskie pakalpojumi - faktiski grāmatas var pasūtīt no jebkuras Latvijas bibliotēkas - mēs tās sagādāsim un atvedīsim uz klientam ērtāk pieejamo bibliotēkas filiāli vai apkalpošanas punktu. Visbiežāk grāmatas tiek pasūtītas no Nacionālās bibliotēkas krājumiem.»

Vaicāta par jaunu grāmatu iegādi un pieejamību, bibliotekāri teic atzinīgus vārdus par pašvaldības attieksmi - līdzekļi jaunu grāmatu iegādei tiek piešķirti vajadzīgajā apmērā, tāpēc viss jaunākais un lasītāju iecienītākais ir atrodams grāmatu plauktos. Vienlaikus tiek atjaunots arī to grāmatu krājums, kas, daudzreiz lasot, nolietojušās, bet vēl arvien ir lasītāju pieprasītas.

Viena no jomām, kam Dobeles bibliotēkā tiek pievērsta īpaša uzmanība, ir bērnu un jauniešu piesaiste lasīšanai. Regulāri norit Bērnu rīti, kur kopā ar vecākiem mazajiem lasītājiem ir iespēja iepazīt burvīgo burtu pasauli. Novada mērogā ir organizēts arī konkurss Lasošākā klase. Balvas konkursa uzvarētājiem nodrošina novada pašvaldība.

Populāras ir Jauno grāmatu dienas, kad tiek stāstīts un rādīts par jaunumiem grāmatu plauktos. Lasītāji ir iecienījuši bibliotēkas organizētās muzikālās pēcpusdienas. Kā vienu no visapmeklētākajiem bibliotēkas organizētajiem pasākumiem Lana Augule min Ziemassvētku laikā organizēto Ata Auzāna koncertu, kas pulcēja līdz šim nebijušu apmeklētāju skaitu.

Lai arī bibliotēkas telpas ir salīdzinoši nesen izbūvētas, jau tagad sāk pietrūkt vietas daudzajām un dažādajām aktivitātēm. Lai pasākumu norise netraucētu citus apmeklētājus, ar mobilu starpsienu nodalīta daļa lasītavas. Vienlaikus tā kalpo gan semināriem, gan dažādiem pasākumiem, gan arī kā bērnu izklaižu vieta. Jāatzīmē, ka bērnus un jauniešus īpaši interesē bibliotēkā pieejamais IX Box. Pēc interaktīvām nodarbēm jaunieši labprāt ieskatās arī grāmatu plauktos. Bibliotēkas vadītāja atzīmē, ka tuvākajā laikā telpās tiks uzstādītas arī modernas izstāžu tehnoloģijas, kas pavērs iespēju kvalitatīvi iekārtot mākslas un foto izstādes.

***

VIEDOKLIS

Dobele nebaidās no izaicinājumiem

Dobeles novada domes Kultūras un sporta pārvaldes vadītāja Māra Krūmiņa: «Dobelē dzīvo aktīvi ļaudis, un tāpēc aktīvi jāstrādā arī pašvaldībai. Mēs cenšamies, lai mūsu cilvēkiem būtu iespēja ne tikai nodrošināt pamatvajadzības, bet arī baudīt prieku un atpūtu. Ik gadu nākam klajā ar ko jaunu, bet vienlaikus saglabājam jau iestrādātās, iedzīvotāju augstu novērtētās tradīcijas. Ceru, ka visa Latvija ir dzirdējusi par mūsu Ceriņu svētkiem pavasarī, par Senās pils svētkiem vasaras viducī, par Āboldienu rudenī un Sniegavīru saietu ziemā. Šā gada Sniegavīru saieta jaunie objekti atkal raisīja plašas diskusijas visā Latvijā, bet mēs esam priecīgi, ka mūsu galvenais sniegavīru kurators Jānis Kukša nebaidās realizēt jaunas un interesantas idejas! Šogad jau domājam par Latvijas valsts 100 gadu svētku pasākumiem 2018. gadā.».