Saruna ar Lembergu: Ventspils – mazulim draudzīga pilsēta

VIDE, KAS VEIDOTA NO JAUNO MĀMIŅU SKAtUPUNKTA. Aivars Lembergs: «Mēs nolēmām palūkoties uz apkārtējo vidi Ventspilī ar tādām – jauno māmiņu, ģimeņu ar mazu bērnu ratos – acīm. Lūdzām jaunās māmiņas un citus ventspilniekus izteikt savu viedokli, kādi uzlabojumi nepieciešami pilsētvidē. Atsaucība bija ļoti liela – saņēmām gandrīz 400 ierosinājumus.» © F64

Par projektu Ventspils – mazulim draudzīga pilsēta saruna ar Ventspils domes priekšsēdētāju Aivaru Lembergu.

- Kāpēc Ventspils domei radās ideja par projektu Ventspils - mazulim draudzīga pilsēta?

- Parasti, kad domājam par pilsētvides pielāgošanu īpašām cilvēku kategorijām, domājam par cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Taču jaunās māmiņas ar saviem bērniņiem ratiņos arī ir ļoti sevišķa cilvēku kategorija ar specifiskām vajadzībām un prasībām pret apkārtējo vidi. Bieži vien viņas, kā arī visa ģimene ar zīdaini ratos ir spiesti palikt mājās, jo apkārtējā vide nav pielāgota viņu vajadzībām pārvietoties un justies ērti publiskās vietās.

Mēs nolēmām palūkoties uz apkārtējo vidi Ventspilī ar tādām - jauno māmiņu, ģimeņu ar mazu bērnu ratos - acīm. Lūdzām jaunās māmiņas un citus ventspilniekus izteikt savu viedokli, kādi uzlabojumi nepieciešami pilsētvidē. Atsaucība bija ļoti liela - saņēmām gandrīz 400 ierosinājumus. Tie skāra daudzas darbības sfēras. Piemēram, par trotuāra un ielas braucamās daļas savienojumu - lai, braucot ar bērnu ratiem, to nejustu, tam jābūt vienmērīgā salaidumā. Esam Ventspilī konstatējuši 65 vietas, kur jāveic uzlabojumi šajā jomā. Vēl 27 autostāvvietās tiek iezīmēta vieta automašīnām ģimenēm ar maziem bērniem. Protams, satiksmes noteikumi neko tādu neparedz, bet tas ir sabiedrības kultūras jautājums - vai spējam būt pietiekoši labvēlīgi pret jaunajām ģimenēm. Ceram, ka ventspilnieki to respektēs.

Ventspilī ir arī vairākas vietas, kur ratiem, arī invalīdu ratiņiem paredzētās uzbrauktuves ir izbūvētas vēl padomju laikā un ir pārāk stāvas. Tās prasa uzbraucienam fizisku spēku - un vismazāk jau nu māmiņām ar bērniem būtu šādas slodzes jāveic. Šo vietu pārbūve prasīs aptuveni 35 000 eiro no domes budžeta.

- Vai ventspilnieku ieteikumi skāra arī citas jomas, ne vien vides pielāgošanu?

- Diezgan daudzi ventspilnieku ieteikumi skāra veselības aprūpes speciālistu pieejamības jautājumus. Piemēram, alergologu, bērnu neirologu pieejamību. Ventspilī šiem ārstiem speciālistiem nav pilnīga noslodze, bet tie ir nepieciešami ģimenēm, kur mazi bērni mēdz slimot ar alerģiskajām slimībām. Iezīmējām nepieciešamos speciālistus, un gan Ventspils poliklīnika, kas ir pašvaldības īpašums, gan arī Ventspils slimnīca ir noslēgušas līgumus ar speciālistiem, ka jaunajā gadā viņi noteiktās dienās brauks uz Ventspili un konsultēs pacientus. Ventspils dome alergologa pakalpojumam pacienta līdzmaksājumu finansēs 90% apmērā.

- Kādi vēl pilsētvides izmaiņu ierosinājumi tiek realizēti?

- Vēl - paskatījāmies pilsētvidi no viedokļa - vai ir ierīkotas vietas, kur pārtīt mazuļus. Izrādījās, Olimpiskajā centrā šādas vietas nav. Publiskajās tualetēs šādas vietas ir paredzētas, bet daudzviet apkopējas tur bija ierīkojušas sev saimniecības telpu. Kopumā konstatējām 35 šādas vietas, kur būtu uzstādāmi mazuļu pārtinamie galdiņi. Ir noticis iepirkums, un galdiņi ir iegādāti, tagad notiek to uzstādīšana.

Vēl - pašvaldību iestādēs un skolās dome ir izveidojusi kārtību, ka māmiņām ar bērnu ratiņiem ir iespēja iekļūt iestādē, - ne jau uzreiz pārbūvējot iestādes galveno ieeju, bet kaut vai, piemēram, norādot, ka ar ratiņiem var iekļūt pa sētas durvīm vai tamlīdzīgi.

Vēl - tiek pārveidoti grants celiņi Ventspils Brīvdabas muzejā, jo tur akmentiņi traucē braukt ar ratiem, kā arī celiņš pie Ventspils muzeja. Dome šīm pārveidēm ir atradusi finansējumu. Piedzīvojumu parkā arī tiks mainīts šķeldas laukums un celiņi, kur bērnu ratu riteņi sprūst. Tagad tur notiek būvdarbi - šķeldas vairs nebūs.

Arī Ventspils puldmalē tika pārveidotas laipas - tās tika pagarinātas līdz jūrai, lai var piebraukt ar ratiņiem pie paša ūdens. Parkos ir uzstādīti soliņi māmiņu un bērnu pastaigu vietās, kā arī šūpoles, kurās var šūpoties mamma kopā ar mazuli.

- Vai dome visu pilsētvides piemērošanā veica pati un par pilsētas naudu vai iesaista arī privātos un valsts iestādes?

- Dome izsūtīja privātajām struktūrām, veikaliem un citām publiskajām iestādēm ierosmi sakārtot šo jautājumu par piekļuvi ar bērnu ratiņiem, kur ventspilnieki savos ierosinājumos bija saskatījuši kādas problēmas šajā jomā. Jāteic, ka lielākajā daļā gadījumu privātās iestādes tūlīt atrisināja problēmu, citi solīja atrisināt tuvākajā laikā.

- Bija kādi, kas negribēja risināt šo problēmu?

- No valsts iestādēm domei vislielāko izbrīnu radīja Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras attieksme. Iedomājieties, iestāde, kas strādā ar pabalstu saņēmējiem, ar cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, ar pensionāriem, nav sniegusi nekādu atbildi! Tagad ir sagatavota vēstule labklājības ministram Jānim Reiram, jo VSAA filiālē Ventspilī nevar iekļūt ne invalīdi ratiņkrēslos, ne mazuļu māmiņas ar bērnu ratiem. Ne jau Ventspils dome aicina ministriju šo jautājumu atrisināt rīt uz pusdienlaiku, bet tomēr - vismaz sniegt atbildi, kā plāno risināt problēmu, viņi varēja. Tas ir pat likuma pārkāpums, ka viņi nesniedz atbildi, jo valsts pārvaldes iekārtas likums nosaka, ka valsts un pašvaldību institūcijām ir jāsadarbojas savā starpā. Ne jau ministrs tur vainīgs, bet tas, ka aģentūrai tāda attieksme pret invalīdiem un jaunajām ģimenēm, norāda uz dziļu morālu krīzi iestādē, kurai vajadzētu visiem rādīt priekšzīmi.

- Kā jūs sekosiet tam, kā projekts par mazulim draudzīgo pilsētu tiek realizēts?

- Pašvaldības portālā ir iespējams sekot ierosmju izpildei. Ir izveidota Ventspils Māmiņu biedrība, ko pašvaldība finansiāli atbalsta. Savukārt sociālajā tīklā Facebook ir izveidota lapa VentspilsKIDS, kurai ir 3133 sekotāji.

- Kāda ir Ventspils domes finansiālā palīdzība, mazulim piedzimstot?

- Katra jaundzimušā vecākiem tiek izmaksāti 210 eiro, ja viņi vismaz gadu bijuši pierakstīti Ventspilī.

- Kā šobrīd ir ar bērnudārzu pieejamību Ventspilī?

- Uzbūvējām jaunu bērnudārzu un problēmu atrisinājām. Taču arī problēma bija tāda, ka kreisajā krastā rindas bija, labajā nebija. Vidēji pilsētā rindu nebija. Tomēr četru gadu laikā bērnu skaits jaunākajās grupās pieauga par 110 bērniem - tas ir ļoti liels skaits. Protams, tādos tempos jaunas grupas, lai apmierinātu visu pieprasījumu pēc vietām bērnudārzos, atvērt nevar.

Šogad atvērām divas grupas, no jaunā gada - vēl vienu. Šobrīd rindā uz bērnudārzu ir 25 bērni, pēc tam paliks deviņi, bet tos centīsies iekārtot grupiņās papildus. Un vēl - Centra pamatskolu pārcels uz jaunām telpām, vecās tiks renovētas, attiecīgi pēc remontdarbiem paredzot tur vietu bērnudārzam, radot vietu rezervi. Ventspilī nav privāto bērnudārzu, jo pilsēta ir nodrošinājusi vietas bērniem pašvaldības bērnudārzos.

- Kā ar rotaļlaukumiem bērniem?

- Šogad nodevām ekspluatācijā vēl četrus jaunus rotaļlaukumus daudzīvokļu māju pagalmos, kas nozīmē, ka Ventspilī ir 36 bērnu rotaļlaukumi un divas bērnu pilsētiņas. Šo darbu mēs vēl arī turpināsim.

Svarīgākais