Solis pretim jaunam cietumam

STARPTAUTISKS KONKURSS. Par jaunā cietuma, kas izmaksās vairāk nekā 74 miljonus eiro, celtniecību Liepājā vakar preses konferencē stāstīja Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Raivis Kronbergs, Tiesu namu aģentūras valdes locekle Santa Sausiņa, Igaunijas Valsts nekustamo īpašumu aģentūras vadītājs Urmass Somelārs un Ieslodzījuma vietu pārvaldes vadītāja Ilona Spure © Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency

Pirmais cietums, kuru pēc Latvijas neatkarības atgūšanas uzbūvēs, būs Liepājā.

Līdz šā gada beigām ir plānots izsludināt starptautisku iepirkuma konkursu par jaunā cietuma būvniecību, vakar preses konferencē sacīja Tiesu namu aģentūras valdes locekle Santa Sausiņa. Cietums tiks aizpildīts pakāpeniski, izvietojot cietumniekus no citām ieslodzījuma vietām Latvijā.

Līdz nākamā gada beigām paredzēts uzsākt būvniecību un to pabeigt trīs gadu laikā. Ziņu aģentūra LETA vēsta, ka Tiesu namu aģentūras uzdevums Liepājas cietuma projekta īstenošanā būs būvniecības projekta novadīšana līdz ēkas nodošanai ekspluatācijā, kā arī būvuzraudzības un autoruzraudzības darbu vadīšana. Jaunā cietuma būvniecībā tiks ņemtas vērā drošības prasības, kā arī dažādas priekšrocības ieslodzījuma uzraudzībā, drošībā un izmaksu samazināšanas ziņā. Projektējot Liepājas cietumu, ņemta vērā Igaunijas kolēģu pieredze, ieviešot būtiskus uzlabojumus salīdzinājumā ar Tallinas cietumu.

Projekts paredz 1200 ieslodzīto izvietošanu, īstenojot jauna līmeņa resocializācijas programmu ieslodzīto izglītošanai un integrēšanai sabiedrībā. Jaunajā cietuma kompleksā strādās vairāk nekā 400 darbinieku. Cietuma kompleksā būs astoņas ēkas, tajās atradīsies ieslodzīto dzīves telpas, kafejnīca apmeklētājiem, pastiprinātā režīma telpas, garīgās aprūpes centrs ar kristāmo baseinu, telpas sporta nodarbībām, kā arī nodarbinātības centrs, galdnieka un metālapstrādes darbnīcas, ēdināšanas bloks un dažādas citas saimniecības telpas.