Daugavpilī cīņa par deputātu krēsliem

© F64, attēlam ir ilustratīva nozīme

Daugavpilī nākamajā vasarā sagaidāma asa cīņa par deputātu krēsliem. Būtībā šī cīņa ir sākusies jau šobrīd, turklāt ar visai nekorektiem paņēmieniem. Pagaidām rodas iespaids, ka asākā cīņa varētu izvērsties starp tiem pašiem politiskajiem spēkiem, kas ieguva pa četriem mandātiem arī pagājušajās vēlēšanās, – Latgales partiju un Saskaņu.

Kaut arī sākotnēji Daugavpils domē šīs abas partijas sadarbojās un bija vienā koalīcijā, pērn Saskaņas deputāti pārgāja opozīcijā un tagad aktīvi kritizē pie varas esošos kolēģus.

Pret pašreizējo mēru

Vietējā portālā Gorod.lv parādījās Saeimas deputāta no Saskaņas frakcijas Andreja Elksniņa raksts, kurā viņš iestājas pret pašreizējo pilsētas mēru Jāni Lāčplēsi (Latgales partija) un Daugavpils telekomunikāciju uzņēmuma Dautkom īpašnieci Jeļenu Pankeviču. «Sākot no 2011. gada, pēc Jāņa Lāčplēša atbrīvošanas no pilsētas mēra amata, Jeļena Pankeviča, izmantojot savu pazīšanos KNAB, konkrēti ar Jutu Srīķi, aktīvi meklēja ieganstu, lai «sagrābtu» TEC3 un izmantotu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) resursus 2013. gada pašvaldību vēlēšanu priekšvēlēšanu kampaņā. Pirms šīm vēlēšanām tika aizturēts vicemērs Vjačeslavs Širjakovs, bet pēc balsošanas - atbrīvots. J. Pankeviču šajā brīdī saistīja cieša draudzība ar J. Strīķi, kas ļāva veikt «pasūtījumus» uz neērtajiem (lai diskreditētu politiskos oponentus) - tajā skaitā uz Saskaņas centru un Daugavpilī populāro V. Širjakovu. Nav šaubu, ka visus šos notikumus virzīja Vienotība, lai domes vēlēšanās 2013. gadā pie varas nonāktu Jānis Lāčplēsis, kurš tajā laikā bija parlamenta deputāts tieši no Vienotības frakcijas. Ierosinātās lietas ietvaros visi šie fakti un Vienotības biedru saistība ar J. Pankeviču un J. Lāčplēsi šobrīd tiek izmeklēti KNAB.

J. Pankeviča jau mēģināja ietekmēt izmeklēšanas gaitu un «apklusināt» lietu, mainot liecinieku liecības. Jo izmeklēti tika arī apstākļi par deputāta Grigorija Ņemcova balss pirkšanu, lai nodrošinātu iespēju J. Lāčplēsim ieņemt mēra amatu, kā arī pilsētas siltumapgādes sistēmas organizēšanu Vladimira Ribņikova un Andreja Dozorceva interesēs miljonu vērtos līgumos ar CEFUS un Latneftegaz, korupcija, iepērkot tramvajus Krievijā, un Dautkom izmantošana nevēlamo nomelnošanā. V. Širjakova lietā jau ir pavērsiens - par lietu atbildīgais prokurors Aldis Pundurs no šā gada jūlija ir atstādināts un Ģenerālprokuratūrā vairs nestrādā,» raksta A. Elksniņš.

Pārmet arī Rihards Eigims

Pārmetumus J. Lāčplēsim ir izteicis arī Saeimas deputāts, bijušais Daugavpils mērs Rihards Eigims (ZZS). Viņš, uzstājoties Daugavpils radio Alise plus, pārmeta J. Lāčplēsim nelikumības saistībā ar viņa gāšanu no amata, kā arī citus pārkāpumus. Eigims pārmeta «shēmošanu» kopā ar vairākiem uzņēmējiem, savācot 200 000 eiro, kas bijuši nepieciešami viņa gāšanai no amata 2009. gadā, korupciju tramvaju iepirkumā, kā arī paziņoja, ka saistībā ar konstatētajiem pārkāpumiem KNAB ir sākts kriminālprocess.

Daugavpils mēra rīcībā neesot informācijas par to, ka pret viņu būtu sākts kriminālprocess. Bet Lāčplēsis solījis vērsties tiesā sakarā ar publiski izskanējušajiem viņam veltītajiem pārmetumiem.

KNAB preses pārstāve Laura Dūša aģentūrai LETA teikusi, ka birojs ir sācis resorisko pārbaudi par iespējamiem Daugavpils pilsētas domes valsts amatpersonu pārkāpumiem.

Noraida apvainojumus

Savukārt Jeļena Pankeviča sakarā ar apvainojumiem sniedza interviju sev piederošajā Dautkom televīzijā. Intervija ilga pusstundu, un tajā viņa oponentu apgalvojumus raksturoja kā muļķības un melus. Vienlaikus norādīja uz oponentu biznesa neveiksmēm, parādsaistībām, pauda neizpratni par daža dzīvesveidu. J. Pankeviča uzsvēra, ka oponenti, nonākot pie varas pilsētā, tāpat nevarēs ne paaugstināt pensijas, ne arī radīt darba vietas, jo tās nav pašvaldības funkcijas. Mediju holdinga Dautkom īpašniece uzskata, ka dažiem pašreizējās domes vadības oponentiem nepieciešama vara pilsētā, lai ar budžeta palīdzību risinātu biznesa problēmas.

Masu mediji - politiskā ietekmē

Daugavpilī saglabājas tendence ietekmēt vēlētājus ar politiskajiem spēkiem pietuvinātiem vai pat politiķiem piederošiem masu medijiem. Neitrālāku pozīciju ietur latviešu un krievu valodā iznākošais laikraksts Latgales Laiks. Taču, piemēram, Dautkom holdinga televīzija, portāls Grani.lv un laikraksts Sejčas simpatizē pašreizējai domes vadībai.

Savukārt interneta portāls Gorod.lv un avīze Naš Gorod visai atklāti pauž Saskaņas un nereti pat Krievijai labvēlīgu skatījumu uz norisēm, īpaši plaši atspoguļo A. Elksniņa viedokli un kritizē konkurentus.

Deputāts Andrejs Elksniņš ir ieguvis ietekmi divos minētajos reģionālajos medijos. Laikraksta Naš Gorod īpašniece ir firma Storno S. Tās vienīgā īpašniece un amatpersona ir Svetlana Udalova, A. Elksniņa laikam gan jau bijušās dzīvesbiedres māte. Interneta portālu iegādes brīdī kontrolēja no KNAB atbrīvotā izmeklētāja Ruslana Balakleiska dzīvesbiedre. Elksniņš un Balakleiskis ir seni kolēģi, rakstīja LETA.

Pirms vēlēšanām būs jautri

Ir parādījušās ziņas, ka nākamajās pašvaldību vēlēšanās Daugavpilī no Saskaņas saraksta ar pirmo numuru startēs tieši Saeimas deputāts Andrejs Elksniņš. Pats A. Elksniņš gan nevēlējās jau tagad konkretizēt, vai viņš startēs nākamajās pašvaldību vēlēšanās Daugavpilī. Citas partijas vēl par saviem deputātu kandidātiem nav izteikušās, bet var paredzēt, ka pirms vēlēšanām Daugavpilī būs jautri.