Ventspilī sāk būvēt pludmales volejbola stadionu

TIKAI AR VIEGLU TEHNIKU. Saudzējot kāpas, pludmales stadiona būvniecība notiks ar nelieliem, bet spēcīgiem traktoriem. Ar vienu tādu pilsētas mērs Aivars Lembergs nogādāja pirmo kausu smilšu © Juris ĢIGULIS, Ventas Balss

Lāčplēša dienā Ventspilī rosība tika manīta piejūras kāpās, kur svinīgi tika sākta pludmales volejbola stadiona būvniecība, kam jābūt pabeigtai līdz nākamā gada pavasarim.

Ventspils mērs Aivars Lembergs stāsta, ka doma par šāda stadiona būvniecība radusies jau pirms kāda laika, taču nebija vienkārši izvēlēties vietu celtniecībai. It kā jau loģiski būtu pludmalē, taču mulsināja fakts, ka būvēt nāksies kāpu zonā: «Stadiona būvniecībai izskatījām vairākus variantus pilsētā, jo sākumā šķita, ka kāpu zonā diez vai izdosies dabūt būvniecības atļauju. Tomēr izrādījās, ka tas ir iespējams, jo daba ļoti īsā laikā ievērojami izmainījusies un arī kāpās pārvirzījušās.» Pagāja aptuveni gads, novērtējot būvniecības iespējamo ietekmi uz vidi, un šīs rekomendācijas ņemtas vērā, izstrādājot projektu. Pirmo reizi lāpsta smiltīs tika durta oktobra beigās, bet pagājušās nedēļas beigās tur parādījās arī būvniecības tehnika. Tiesa, nekas lielāks par nelieliem, bet spēcīgiem traktoriem tas nedrīkst būt, jo to neļauj smiltis un arī daba, - pludmalē atrodami augi, pret kuriem jāattiecas īpaši rūpīgi. Viens šāds traktoriņš tika iesaistīts svinīgajā būvdarbu atklāšanas pasākumā, pilsētas mēram no pludmales laukumu atrašanas vietas blakus esošajā kāpā nogādājot pirmo kausu smilšu. Tuvākajā laikā šādā veidā tiks pārveidota visa tā sauktā Ventspils volejbola bedre - iedobums starp kāpām volejbola spēlēšanai tiek izmantots jau gadiem -, bet līdz gada nogalei paredzēts uzbūvēt piecus laukumus, kas būs pilnvērtīgi aprīkoti sacensībām un treniņiem. Ļoti gandarīts par pludmales volejbola stadiona tapšanu ir Jāņa un Toma Šmēdiņu tēvs un volejbola treneris Andris Šmēdiņš: «Var teikt, ka mani puikas izauga šajā volejbola bedrītē, kas tiešām ir laba vieta treniņiem un progresam. Ventspilī ir viena ļoti laba lieta - smiltis ir smagas. Tie, kas spēlējuši šeit, var spēlēt jebkuros citos pasaules laukumos. Tieši tāpēc esmu pārliecināts, ka šajā stadionā izaugs daudz talantīgu audzēkņu.» Pludmales volejbola stadionā būs gan pārģērbšanās kabīnes, gan neliela konteinertipa noliktava un treneru telpa, kā arī dušas un laukumu apgaismojums. Ikdienā pie volejbola laukumiem atradīsies pārvietojamas skatītāju tribīnes ar 50 sēdvietām, bet nepieciešamības gadījumā pludmales volejbola stadions varēs pārtapt par starptautisku sacensību norises vietu ar vienu centrālo volejbola laukumu un trīs papildu laukumiem. Pie centrālā laukuma sacensībās būs iespējams izvietot tribīnes līdz pat 1000 skatītājiem.

Pludmales stadionu būvēs firma Ostas celtnieks, bet tās būvdarbu vadītājs Salvis Druvaskalns atzīst, ka šo projektu interesantāku padara tieši darbošanās smiltīs un kāpu zonā: «Jāievēro visi biotopu ekspertu ieteikumi par augu saglabāšanu un pārstādīšanu. Augus, kurus nebūs iespējams uzreiz pārstādīt, uzglabāsim un pārstādīsim pavasarī. Turklāt kāpās darbus iespējams veikt tikai ziemas apstākļos, jo vasarā zeme ir pārāk irdena un nav tik noturīga. Tas, protams, sarežģī darbu veikšanu, jo nepieciešami īpaši aprēķini, lai pamati negāztos un pildītu savu funkciju. Izaicinājums noteikti ir lielāks nekā daļā citu objektu, tomēr jo interesantāk.» Kopējais šī projekta īstenošanai paredzētais finansējums ir 175 000 eiro, kas saņemts no valsts budžeta līdzekļiem sporta infrastruktūras attīstības projektu īstenošanai. Jauno stadionu paredzēts atklāt nākamā gada maijā ar Latvijas čempionāta pirmā posma mačiem.

Svarīgākais