Siguldas novadā pieaug iedzīvotāju skaits

JAUNO ID KARTI var izmantot atvieglojumu saņemšanai Siguldas novada sabiedriskajā transportā, iekļūšanai Siguldas novada izglītības iestādēs un lasītāja kartes vietā novada bibliotēkās, skaidro Uģis Mitrevics © Publicitātes foto

Intervija ar Siguldas novada domes priekšsēdētāju Uģi Mitrevicu.

- Sigulda ir vieta, kur ģimenes izvēlas dzīvot - meklē tīru un sakārtotu vidi. Kā šie procesi ietekmē kopējo iedzīvotāju skaitu un izglītības iestāžu noslogojumu?

- Siguldas novadā ik gadus palielinās iedzīvotāju skaits - katru mēnesi pasaulē nāk vairāk nekā 20 jauno siguldiešu, tāpat novada iedzīvotāju skaits pieaug, jo arvien palielinās to ģimeņu skaits, kuras vēlas dzīvot sakārtotā, drošā un aizraujošā vidē, ar iezīmētu ceļu uz kvalitatīvu infrastruktūru, izglītības, kultūras un sporta pieejamību. Siguldas novads ir viena no nedaudzajām pašvaldībām Latvijā, kurā nemitīgi pieaug bērnu skaits - kopš 2011. gada Siguldā atklāti divi jauni bērnudārzi, kā arī izveidotas divas papildu grupas bērnudārzā Pīlādzītis un četras - bērnudārzā Pasaciņa, tādējādi pēdējo piecu gadu laikā Siguldas novada pašvaldība savos bērnudārzos ir izveidojusi jaunas vietas turpat 400 bērniem.

Katru gadu domājam par investīcijām izglītības infrastruktūrā, šogad izglītības iestāžu remontdarbos un teritoriju labiekārtošanā ieguldījām gandrīz miljonu eiro, bet mūsu nākotnes izaicinājums ir vērienīga skolu infrastruktūras attīstība, kuras izmaksas paredzētas vairāk nekā piecu miljonu eiro apmērā. Pilsētas skolās kopš 2013. gada ir palielinājies pirmklasnieku skaits un septiņu paralēlklašu vietā skolās ir izveidojušās 11 paralēlklases. Šogad paplašinājām Laurenču sākumskolu, bet nākamajā gadā turpināsim ar jauna korpusa būvniecību pie pašreizējās Siguldas pilsētas vidusskolas ēkas, kā arī ar mūsdienīgu renovāciju Siguldas Valsts ģimnāzijas, Siguldas 1. pamatskolas un Allažu pamatskolas ēkām. Pēc vērienīgajiem remontdarbiem, ņemot vērā rūpīgu analīzi par skolēnu skaitu katrā skolā un attīstības virzieniem, Siguldas Valsts ģimnāzija un Siguldas pilsētas vidusskola mainīsies ēkām, tādējādi ieguvēji būs visi. Attīstību un infrastruktūras uzlabošanu pusmiljona eiro apmērā plānojam arī Mores pamatskolā, investīcijas veiksim arī citās izglītības iestādēs. Esmu pārliecināts, ka vērienīgās investīcijas šajā nozarē ir būtiskas - to ir apliecinājuši mūsu jauniešu sasniegumi valsts un pat pasaules mērogā.

- Vai pietiek vietu bērnudārzos un skolās?

- Pašvaldība nemitīgi rada jaunas vietas bērnudārzos, nodrošinot iespēju pašvaldības bērnudārzus apmeklēt bērniem no divu gadu vecuma. Šobrīd vecumā no diviem gadiem rindā uz vietu pašvaldības bērnudārzos ir nedaudz vairāk nekā 30 bērnu. Ar līdzfinansējumu atbalstām arī tās novadnieku ģimenes, kuru bērni apmeklē privātos bērnudārzus vai izmanto aukļu pakalpojumus.

Plānojam, ka jau 2017. gadā visiem 1,5 gadus veciem siguldiešiem nodrošināsim vietas pašvaldības bērnudārzos, un mēs tam tuvojamies.

- Kādas vēl pārmaiņas tuvākajā laikā gaidāmas Siguldā?

- Tuvojamies daudzu siguldiešu sapņa piepildījumam - gada nogalē plānojam atklāt Siguldas Sporta centru. Vērienīgās sporta būves izmaksas ir vairāk nekā 8 miljoni eiro. Sporta kompleksa pirmajā stāvā plānots izvietot sporta zāli un baseinu ar atpūtas zonu, bet ēkas otrajā stāvā atradīsies vieglatlētikas sektors, smagatlētikas zāle un fitnesa zona. Ēkai būs savienojums - slēgta pāreja - ar blakus esošo Siguldas pilsētas vidusskolu, kurā jau otro gadu mācības uzsākuši jaunie olimpieši - sporta klases skolēni, kā arī funkcionāls savienojums ar vieglatlētikas stadionu. Tas ir sengaidīts Siguldas novada iedzīvotāju sapnis. Ceļš līdz būvniecības uzsākšanai ir bijis vairākus gadus garš, sarežģīts un izaicinājumiem piepildīts, tādēļ esmu gandarīts, ka jau pavisam drīz maziem un lieliem siguldiešiem, kā arī mūsu olimpiešiem un citiem sportistiem būs pieejama šāda mūsdienīga sporta infrastruktūra.

Tāpat šogad uzsākam Siguldas novada Kultūras centra rekonstrukciju par vairāk nekā 7 miljoniem eiro. Rekonstrukcijas laikā tiks veikta telpu pārbūve, ieejas mezgla pārbūve un jaunu noliktavu izbūve aiz lielās zāles. Pārbūves gaitā tiks izveidotas trīs mēģinājumu telpas orķestra, kora un dejotāju vajadzībām, paplašināta skatuve un iegūtas papildu sēdvietas skatītājiem.

Protams, mums ir izaugsmes iespējas pašvaldības infrastruktūras - ielu un ceļu sakārtošanā, kam tuvākajos gados plānojam atvēlēt ap trim miljoniem eiro. Šobrīd vairāki lielie darbi objektīvu un subjektīvu iemeslu dēļ ir aizkavējušies.

- Visu vasaru un arī tagad Siguldā norit dažādas sporta aktivitātes - te izaicina skriet, slēpot, braukt ar velosipēdu, organizē bezmaksas sporta nodarbības. Vai Sigulda kļūst par pilsētu, kur aktīvi sporto un pievēršas veselīgam dzīves veidam?

- Siguldieši, mūsu novadnieki, ir aizrautīgi cilvēki. Mēs domājam par to, lai mūsu iedzīvotājiem būtu pieejamas daudzveidīgas brīvā laika pavadīšanas iespējas - gan iespēja iegūt jaunas zināšanas un prasmes, gan iespēja apmeklēt augstvērtīgus kultūras pasākumus, gan, protams, sportot un rūpēties par savu veselību. Iespēju robežās cenšamies saviem iedzīvotājiem nodrošināt šīs aktivitātes bez maksas vai ar būtisku atlaidi. To varam izdarīt, pateicoties jaunajai Siguldas novada ID karšu sistēmai, kuru, atzīmējot projekta piecu gadu jubileju, ieviesām šī gada maijā - tagad novadā deklarētajiem iedzīvotājiem ir pieejamas personalizētas ID kartes, kuras uzrādot novadnieki var saņemt ap 200 dažādu pakalpojumu ar atlaidēm, īpašos piedāvājumus, kā arī vērā ņemamas priekšrocības, apmeklējot vai piedaloties dažādos kultūras un sporta pasākumus. Tāpat jauno ID karti var izmantot atvieglojumu saņemšanai Siguldas novada sabiedriskajā transportā, iekļūšanai Siguldas novada izglītības iestādēs un lasītāja kartes vietā novada bibliotēkās.

Mūsu komanda, es pat teiktu, ka visa novada kopiena, pārdomāti strādā, lai Siguldas novads apliecinātu, ka esam Latvijā aizraujošākie, ka protam būt atšķirīgi, radoši, drosmīgi un, ieklausoties iedzīvotājos, kopā tiecamies uz piepildītāku dzīvi.



Latvijā

Finanšu ministrija (FM) ir sagatavojusi un iesniegusi saskaņošanai Solidaritātes iemaksas likumu, kas nosaka pienākumu Latvijā reģistrētām kredītiestādēm, kā arī citu valstu kredītiestāžu filiālēm Latvijā veikt solidaritātes iemaksu.