Skolēni un studenti zem viena jumta

© Ojārs Lūsis

Smiltenes novadā pieejami visi izglītības līmeņi – sākot ar pirmsskolu un beidzot ar augstāko izglītību. Tas nenoliedzami ir ieguvums ne tikai skolēniem un studentiem – mācīties tuvu mājām, bet arī novadam, jo samazina iespēju, ka jaunieši masveidā izvēlēsies doties uz Rīgu vai citām lielākajām pilsētām.

Šajā mācību gadā zinības Smiltenes centra vidusskolā apgūst 435 skolēni. Tiek īstenotas trīs izglītības programmas – pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības vispārizglītojošā virziena programma, kā arī piecgadīgo un sešgadīgo bērnu apmācība. Bērniem ir iespēja apmeklēt dažādas ārpusklašu nodarbības – kori, ansambli, tehniskās grafikas, angļu valodas un teātra pulciņus, kuros viņi attīsta savu radošo talantu un lietderīgi pavada laiku.

"Pērnā gada rudens mums bija saspringts laiks, gatavojāmies skolas akreditācijai. Viss noritēja veiksmīgi, un esam patiesi gandarīti par ļoti labiem rezultātiem," stāsta Smiltenes centra vidusskolas direktore Ilze Vergina. Vidusskolā strādā profesionāls skolotāju kolektīvs, audzēkņiem ir ļoti labi rezultāti 12. klases centralizētajos eksāmenos, kas dod stabilu pamatu, lai veiksmīgi startētu augstskolā. Kā uzskata direktore, liela nozīme ir arī pēctecības principam. "Izglītības modelis, kurā bērns pie mums sāk mācīties piecu gadu vecumā un pabeidz šo pašu skolu kā 12. klases skolēns, nes augļus. Mēs redzam pēctecību, sekojam bērna attīstībai, un līdz ar to ir vieglāk gan saskatīt viņa spējas un talantus, gan palīdzēt tiem, kuriem tādu vai citādu iemeslu dēļ mācību process ir problemātisks," pamato I. Vergina.

2009./2010. mācību gadā Smiltenes centra vidusskolā tiek īstenoti trīs ES līdzfinansēti projekti. Viens no tiem – Comenius projekts – veicina apmaiņu, sadarbību un mobilitāti starp ES valstīm, savukārt divi paredz dabaszinātņu kabinetu izveidi un skolas telpu pielāgošanu skolēniem ar funkcionālajiem traucējumiem. "Jau nākamajā mācību gadā bērniem ar īpašām vajadzībām, kuri tagad mācās speciālajās skolās, būs iespēja pilnvērtīgi izglītoties arī šeit," saka I. Vergina. Atliek vien novēlēt – lai izdodas!

Kvalitatīva izglītība tuvāk mājām

Lielākā daļa jauniešu pēc vidusskolas beigšanas izvēlas turpināt mācības kādā no augstskolām. Ekonomiski izdevīgāk un ērtāk, protams, ir studēt pēc iespējas tuvāk mājām. Jau kopš 2004. gada smilteniešiem un studētgribētājiem no tuvākās apkaimes ir šāda iespēja. Tajā pašā ēkā, kurā saimnieko Smiltenes centra vidusskola, atrodas arī Baltijas Starptautiskās akadēmijas (BSA) filiāle, kuru vada I. Vergina. Vaicāta, kā tas sanācis, ka zem viena jumta sadzīvo divas izglītības iestādes, I. Vergina paskaidro, ka ideja radusies spontāni. BSA pārstāvji viesojušies vidusskolā un iepazīstinājuši skolēnus ar savu piedāvājumu. Tuvākā augstskolas filiāle tolaik bijusi Rēzeknē, un I. Vergina iedomājusies – kādēļ gan nevarētu būt filiāle arī Smiltenē? "Lai reģions un tagadējais novads varētu veiksmīgi attīstīties, ir ļoti svarīgi, lai cilvēki nedotos projām, bet gan paliktu tepat – mācītos, strādātu, dibinātu ģimenes, audzinātu bērnus un veidotu sociālo vidi. Smiltenē, salīdzinot ar citām pilsētām, ir zems bezdarba līmenis – 10 procentu, un gribētos cerēt, ka zināmā mērā tas ir arī mūsu nopelns, pateicoties augstskolas filiālei," saka filiāles vadītāja.

BSA Smiltenes filiāle piedāvā divas otrā līmeņa augstākās izglītības programmas – uzņēmējdarbību ar padziļināto novirzienu mārketinga menedžmentā un tiesību zinātni ar iegūstamo kvalifikāciju – juriskonsults. Abas programmas visus šos gadus studētgribētāju vidū bijušas ļoti pieprasītas, I. Vergina atminas, ka pirmajā studiju gadā iestājušies 250 cilvēku. Uz Smilteni brauc mācīties no Alūksnes, Gulbenes, Valmeiras, Cēsīm un vēl citām tuvākā reģiona pilsētām. Mācības notiek katru nedēļu piektdienas vakarā un sestdienā.

Filiālē ir bagāta materiāli tehniskā bāze ar plašu bibliotēkas fondu, pieeju internetam un iespēju izmantot jaunākās tehnoloģijas. Ar studentiem strādā kvalificēti un pieredzējuši pasniedzēji, kuri prot iemācīt ne tikai teoriju, bet arī sniegt ieskatu praktiskajās zināšanās. Filiālei ir teicami sakārtota prakšu sistēma, izveidojusies laba sadarbība ar daudziem vietējiem uzņēmumiem.

"Mums ir pamats lepoties ar saviem studentiem. Viņi sekmīgi virzās augšup pa karjeras kāpnēm, piedalās konkursos un ieņem atbildīgus amatus," atzinību pauž I. Vergina.

Svarīgākais