Smiltene – ceļinieku pilsēta

© Ojārs Lūsis

Ikvienam jaunietim pēc pamatskolas izglītības iegūšanas ir izvēle – turpināt mācības vispārējās vidējās izglītības mācību iestādē vai vidējā speciālā mācību iestādē.

Izvēloties otro variantu, var teikt, ka viņš pabeidz divas skolas vienlaikus – tiek iegūta gan vispārējā vidējā izglītība, gan profesija jeb, kā tautā saka – divi zaķi ar vienu šāvienu. Smiltenes Profesionālā vidusskola, kas sekmīgi darbojas jau 32 gadus, piedāvā apgūt celtniecības un ceļu būves mašīnu mehāniķa specialitāti, kā arī automehāniķa profesiju.

Smiltenes Profesionālā vidusskola tika dibināta 1978. gadā pēc toreizējās Autotransporta un šoseju ministrijas inicatīvas ar mērķi gatavot ceļu būves mašīnu vadītājus visai republikai. Laiki mainās, un arī skolām jābūt gatavām mainīties un attīstīties, tādēļ šobrīd mācību iestāde piedāvā apgūt vairākas specialitātes. Kā zina teikt skolas direktors Dainis Moruzs, pēdējos piecos gados skolas audzēkņu skaits ir pieaudzis. 2009./2010. mācību gada sākumā sasniegts līdz šim augstākais rādītājs – mācības uzsāka 333 audzēkņi. Turklāt joprojām saglabājies sākotnējais princips, kad mācīties uz Smilteni brauca no visām Latvijas pusēm – Rīgas, Liepājas, Tukuma, Ludzas, Jēkabpils un citām tuvākām un tālākām vietām. "Lai arī šā brīža ekonomiskā situācija nosaka, ka jauniešiem izbraukāt uz mājām kļūst arvien grūtāk, viņi tomēr izvēlas mācīties pie mums," ne bez gandarījuma saka D. Moruzs. Smiltenes Profesionālās vidusskolas absolventi ir pieprasīti darba tirgū, jo sevišķi attālākos rajonos. Būtiska loma ir arī apstāklim, ka šī ir vienīgā vieta Latvijā, kurā apmāca topošos celtniecības un ceļu būves mašīnu mehāniķus, kas ir galvenā un pieprasītākā mācību programma. "Katru gadu uzņemam pa divām ceļinieku grupām, turklāt iestājoties ir jāiztur konkurss. Pēdējos gados uz vienu vietu pretendē pat divi jaunieši," piebilst skolas direktors.

Šodienas apstākļi pieprasa, ka darba tirgū jāienāk konkurētspējīgam – it īpaši tehniskajās specialitātēs. D. Moruzs apliecina, ka Smiltenes Profesionālajā vidusskolā iegūtā tāda ir. Kas to apliecina? Pēdējo divu gadu laikā īstenoti trīs ievērojami projekti, kuru kopējās izmaksas lēšamas vairāk nekā pusmiljona latu apmērā. Projektu ietvaros skola iegādājusies jaunu tehniku, izremontēta un iekārtota laboratorija un daļa kabinetu, izdotas trīs grāmatas, izstrādātas 20 veidu darba burtnīcas, ko izmanto pedagogi un audzēkņi, lai pildītu laboratorijas darbus. "Esam uzlabojuši vidi, kurā jaunieši mācās, kā arī nodrošinājuši viņiem iespēju apgūt prasmi strādāt ar jaunu un modernu tehniku, kādu izmanto ceļu būves un uzturēšanas uzņēmumos. Protams, gribētos, lai būtu vēl plašāks tehnikas parks, tādēļ gatavojam jaunu ERAF projektu. Projektā paredzēts pabeigt visas ēkas Pils ielā 8 renovāciju, tai skaitā visu kabinetu labiekārtošanu," stāsta D. Moruzs. Šā gada 23. aprīlī atvērto durvju dienas ietvaros, kas sāksies pulksten 11.00, ikviens interesents varēs iepazīt skolu, izpētīt esošo tehniku un pat izmēģināt roku pie tehnikas vadības svirām. "Mums ir arī darbojošies modeļi, ar kuru palīdzību var sajust, kā tas ir – vadīt, piemēram, ekskavatora kausu, saprast, ko nozīmē jaunā tehnikas vadības sistēma. Tas jauniešiem šķiet saistoši, un, iesēžoties kabīnē, uzreiz rodas cits priekšstats par to, ko tad īsti šī profesija nozīmē," paskaidro D. Moruzs.

Latvijā

Šogad peldēšanas sezona ir oficiāli noslēgusies. Ar katru dienu ūdeņi kļūst aukstāki, un pludmales paliek arvien klusākas, lai gan vēl siltās dienas mūs turpina lutināt. Kā norāda glābēji un mediķi - šī peldēšanas sezona iezīmējas melnās krāsās. Salīdzinot ar pagājušo gadu, Latvijā no ūdenstilpnēm izvilkti vairāk noslīkušo, vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais