Kokrūpnieki sajūt tirgus stabilizāciju

© Ojārs Lūsis

Kokapstrādes uzņēmuma Vudlande darbība apstiprina jau kopš ekonomiskās krīzes sākuma vairākkārt skandēto viedokli: "Pirmie pozitīvas vēsmas izjutīs eksportspējīgie uzņēmumi, kas tirgus pasivitātes laiku būs izmantojuši jaunu tehnoloģiju ieviešanai un konkurētspējas uzlabošanai."

Patlaban grūti pateikt, kas bija noteicošais – uz mērķi vērsts intensīvs darbs vai labvēlīga apstākļu sakritība, kas SIA Vudlande deva iespēju piesaistīt ārvalstu investorus no Īrijas – kompānija Kedco, Latvijas Zemes un hipotēku bankas kredītu, kā arī ieguldīt pašu līdzekļus jaunas automatizētās zāģētavas līnijas uzstādīšanai. Uzņēmuma direktors Māris Zālītis atzīst: "Jauno automatizēto Zviedrijas zāģēšanas līniju ekspluatācijā nodevām pagājušā gada janvārī. Tolaik tirgus vēl bija mazaktīvs, bet jau februārī, martā pieprasījums pēc koka būvmateriāliem eksporta tirgos sāka pieaugt. Nenoliedzami, ka pieprasījumu pēc Latvijā ražotajiem materiāliem veicina arī mūsu uzņēmuma ilglaicīgā darbība – jau sešpadsmito gadu Vudlandes produkcija ir pazīstama gan Latvijas, gan Eiropas būvniekiem. Tagad situācija ir stabila – mūsu uzņēmums sadarbojas ar vairākiem ārvalstu kokmateriālu izplatītājiem, pamatā Francijā un Anglijā, pēdējā laikā arī Apvienotajos Arābu Emirātos." Jauno līniju apkalpo seši cilvēki un mēnesī sazāģē 3 līdz 3,5 tūkstošus kubikmetru, atbilstoši klienta pieprasītajam sortimentam arī kaltē un ēvelē dažāda platuma un biezuma kokmateriālus. Jāatzīst, ka Smiltenes pusē ir vairāki nozīmīgi kokapstrādes uzņēmumi, ko nosaka pieejamo resursu apjoms un labas loģistikas iespējas, taču katram ir sava specifiskā niša, piemēram, Vudlandes priekšrocība ir liela diametra zāģbaļķu izmantošana, kas dod iespēju sagatavot pat līdz 30 cm platus dēļus un brusas. Uzņēmuma darbības stiprās puses ir piemērošanās pircēju vajadzībām un specifisku zāģmateriālu sagatavošana, to dažādība un augstā kvalitāte.

Iesaistīsies energoresursu tirgū

No Ekonomikas ministrijas jau ir saņemta atļauja, kā arī panākta konceptuāla vienošanās ar Latvenergo par koģenerācijas stacijas būvniecību Smiltenē, uzņēmuma Vudlande teritorijā. Šāds solis uzņēmuma darbības ekonomiskās efektivitātes palielināšanai ir likumsakarīgs un izriet no pieminēto Īrijas investoru pamatnodarbošanās. Patlaban noslēgumam tuvojas firmas Kedco virzītu koģenerācijas staciju būvniecība Īrijā un Lielbritānijā. Pēc šo objektu nodošanas ekspluatācijā plānots uzsākt koģenerācijas stacijas celtniecību Latvijā ar 4,5 megavatu jaudu. Māris Zālītis skaidro: "Kokapstrāde saistās ar lielu apjomu koksnes atlikumu, kurus tagad šķeldojam un pārdodam patērētājiem par salīdzinoši zemām cenām. Koģenerācijas stacijā izmantosim uzņēmuma darbības blakusproduktu, tā saucamos atjaunojamos resursus, elektroenerģijas ražošanā, ko pārdosim Latvenergo tīklā. No vienas puses, mūsu uzņēmums strādās vēl rentablāk, no otras puses, mēs ražosim elektroenerģiju Latvijas patēriņam, tādējādi samazinot valsts atkarību no importētajiem energoresursiem. Līdz projekta realizācijai darba vēl daudz, bet pēc diviem trim gadiem jaunā stacija varētu būt gatava."

Vaicājot par valsts atbalstu uzņēmējdarbības veicināšanā un Latvijas ekonomikas atveseļošanā, uzņēmēja viedoklis ir skaidrs: "Ar tādu nodokļu slogu, kāds patlaban ir uzlikts uz mūsu pleciem, strādāt ir grūti. Uzņēmēji vairs nespēj uzturēt tik dārgu valsts aparātu, tāpēc ir jāmeklē iespējās to padarīt lētāku un efektīvāku.

Latvijā

Šogad peldēšanas sezona ir oficiāli noslēgusies. Ar katru dienu ūdeņi kļūst aukstāki, un pludmales paliek arvien klusākas, lai gan vēl siltās dienas mūs turpina lutināt. Kā norāda glābēji un mediķi - šī peldēšanas sezona iezīmējas melnās krāsās. Salīdzinot ar pagājušo gadu, Latvijā no ūdenstilpnēm izvilkti vairāk noslīkušo, vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais