Mācās paši un māca citus

© Ojārs Lūsis

2009. gada maijā Smiltenes ģimnāzija nosvinēja apaļu un ļoti nozīmīgu jubileju – 100 pastāvēšanas gadus. Atmiņas par svētku pasākumiem palikušas tikai tās labākās, un jaunais mācību gads tika uzsākts uz optimistiskas nots.

Līdz ar Smiltenes novada izveidi ģimnāzija īstenojusi vienu no attīstības vīzijām, kļūstot par novada metodisko centru, un ar labiem rezultātiem veikusi akreditāciju.

Ģimnāzijas direktore Velga Mālkalne sarunu sāk ar pateicības vārdiem visiem, kuri atcerējās savu skolu un piedalījās 100 gadu jubilejas pasākumos. "Skola zumēja kā bišu strops, jo atbrauca gandrīz pieci tūkstoši cilvēku. Viss izdevās, kā plānots, un absolventi atzina, ka šeit ir milzīgs pozitīvās enerģijas koncentrāts," priecājas direktore.

Šis mācību gads skolai īpašs ar to, ka Smiltenes ģimnāzija kļuvusi par bāzi visām mācību priekšmetu olimpiādēm, 14 ģimnāzijas pedagogi ir metodisko apvienību vadītāji. Tāpat aktīvi tiek realizēti projekti, kas dod labumu ne tikai ģimnāzijai, bet visām novada skolām. "Esam iesaistījušies divos jaunos projektos. Pirmais no tiem ir ES līdzfinansēts projekts Dabaszinības un matemātika. Esam izmēģinājumskola – mūsu pedagogi izmēģina jauno mācību saturu, apkopo secinājumus un izstrādā priekšlikumus par uzlabojumiem. Kolēģi no apkārtējām skolām brauc pie mums skatīties un mācīties," stāsta V. Mālkalne. Otrs projekts saistīts ar jaunāko tehnoloģiju apguvi. Smiltenes ģimnāzija ir vienīgā skola Latvijā, kas iesaistījusies starptautiskā jauno tehnoloģiju izmantošanas projektā. Tās partneres ir skolas Lielbritānijā, Vācijā, Īrijā, Spānijā un Itālijā. Katru otro mēnesi tiek organizēti pedagogu un skolēnu braucieni uz kādu partnervalsti, kuros bērni apgūst prasmi veidot podcast – filmiņas par izglītojošām tēmām.

2010. gada vasara tiks aizvadīta X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku zīmē. Smiltenes ģimnāzijas audzēkņi pierādījuši, ka ir spēcīgi mākslinieciskajā pašdarbībā. Jauniešu koris Lido ir skolēnu dziesmu svētku laureāts un ar panākumiem piedalījies daudzās koru skatēs pasaulē. "Viņi ļoti cītīgi mēģina, tā ka ceram uz labu rezultātu," direktore ir optimistiska. Smiltenes ģimnāzija plāno iesaistīties arī svētkiem par godu rīkotajā akcijā Zaļais kods. Akcijas laikā tiks atjaunota bērzu birzs pie skolas, jo tieši baltie bērzi ir viens no skolas simboliem.

Latvijā

Šogad peldēšanas sezona ir oficiāli noslēgusies. Ar katru dienu ūdeņi kļūst aukstāki, un pludmales paliek arvien klusākas, lai gan vēl siltās dienas mūs turpina lutināt. Kā norāda glābēji un mediķi - šī peldēšanas sezona iezīmējas melnās krāsās. Salīdzinot ar pagājušo gadu, Latvijā no ūdenstilpnēm izvilkti vairāk noslīkušo, vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais