Sporta centrs – visiem, kam patīk kustēties

© Ojārs Lūsis

Smiltene ir aktīvs novads – ne tikai ar saviem sociālajiem un ekonomiskajiem centieniem, bet arī tiešā un nepārprotamā veidā – smilteniešiem patīk sports – sports, kas palīdz nenovecot un uztur ķermeni un garu labā formā, sports, kas liek sajust drauga plecu un komandas garu.

Nu jau divpadsmito gadu Smiltenes pašvaldības sporta nodaļas vadītājs ir Guntars Markss, kas vienlaikus ir arī biedrības Smiltenes sporta centrs dibinātājs un līderis, nepārprotams sportisko aktivitāšu fans un sociāli aktīvs cilvēks. Guntars stāsta: "Cilvēks viens pats izdarīt neko nevar – ir nepieciešama komanda, tāpēc, dibinot biedrību Smiltenes sporta centrs, pieaicināju dažādus cilvēkus – skolotājus, uzņēmējus, sportistus. Sacensību organizēšanā daudz esmu mācījies no Igo Japiņa, ar kuru sadarbojamies kalnu riteņbraukšanas sacensību organizēšanā. Lai sportiskajiem cilvēkiem būtu nodarbošanās ilgākā laika periodā, organizējam atklātās Smiltenes meistarsacīkstes deviņos sporta veidos. Piemēram, basketbola čempionāts, kurā piedalās vairāk nekā divdesmit komandas, ilgst no rudens līdz pavasarim, tāpat arī spēlējam klasisko un pludmales volejbolu, galda tenisu, tenisu, minifutbolu telpās un ārā, orientējamies. Esam vieni no retajiem, kam ir arī autosports, un mūsu autokrosa trase ir otra labākā aiz Bauskas populārās Mūsas trases. Finansiāli cenšamies atbalstīt novada labākos sportistus viņu turpmākajā izaugsmē."

Smiltene ir slavena ar vairākiem sportiskiem pasākumiem, kas neaprobežojas tikai ar vietējo iedzīvotāju līdzdalību. Pašu organizētājās top! ielu stafetēs, kas jau 11 gadus risinās 1. maijā, dalībnieku skaits jau sasniedzis 800, SEB kalnu divriteņu maratons pulcē nu jau vairāk par diviem tūkstošiem dalībnieku. Guntars atzīst: "1. maija stafetes skrējieni ir viena no tām labajām tradīcijām, kas pārņemta no padomju laikiem. Visiem gribas pavasarī izkustēties un rast prieku kopā ar draugiem vai darbabiedriem – katrs savu komandu var izveidot pats."

Aktīvs cilvēks jāaudzina no bērnības. Tāpēc pirms sešiem gadiem tika izmantota iespēja izveidot savu sporta skolu un no valsts budžeta algot trenerus. Tagad sporta skolā ir mācību – treniņu grupas sešos sporta veidos: vieglatlētikā, futbolā, volejbolā, basketbolā, BMX riteņbraukšanā un orientēšanās sportā. Iespējams, ka kāds no šiem jauniešiem savu dzīvi veltīs profesionālajam sportam, jo pagājušajā gadā divi jaunieši piedalījās pasaules jauniešu čempionātā vieglatlētikā. Lai sekmētu tālāku vieglatlētikas un citu sporta veidu attīstību, būtiska nepieciešamība ir novecojušā stadiona rekonstrukcija. Futbola laukumam jau aizpērn tika uzlikts kvalitatīvs mākslīgais segums, tagad nopietni jādomā par skrejceļa, vieglatlētikas sektoru, palīgtelpu izbūvi. Atgādināšu, ka Smiltenes pašā centrā līdzās kultūras namam kopš 2005. gada ir atvērts jauns un mūsdienīgs sporta komplekss, kas faktiski atrisina sporta bāzu kvalitātes un pieejamības jautājumu.

Guntars spriež: "Domāju, ka sporta sistēmas pamatam ir jābūt attīstītai sporta klubu sistēmai, kurā prioritātei neapšaubāmi būtu jābūt darbam ar bērniem un jauniešiem. Jāmaina arī padomijas gados radītais priekšstats, ka par sportošanu mums kaut kas pienākas. Jāsaprot, ka fiziskās aktivitātes un sports ir līdzeklis savas veselības nostiprināšanai un fizisko spēju attīstīšanai." Šobrīd Smiltenes novadā darbojas septiņas biedrības jeb juridiski reģistrēti sporta klubi, vēl vairāki sporta kolektīvi darbojas Smiltenes sporta centra paspārnē. Finansējums ir būtiska problēma, kas neļauj īstenot visas idejas – Smiltenē sporta dzīves nodrošināšanai lielu daļu sedz pašvaldība. Pārējo līdzfinansē sponsori – uzņēmumi, kas ir ieinteresēti vietējo iedzīvotāju dzīves kvalitātes uzlabošanā, vai arī līdzekļi vākti ar dažādām klubu aktivitātēm. Piemēram, Smiltenes sporta centrs pagājušā gada nogalē piedalījās Lauku atbalsta dienesta organizētajā projektā ar mērķi iegādāties elektronisko laika mērīšanas ierīci. Reģionālajā līmenī projekts ir akceptēts, tagad jāgaida galējais lēmums. Sporta dzīves vadītājs skaidro: "Mūs pilsētā ir daudz cilvēku, kas sava prieka pēc skrien vai nūjo, bet publiski savas aktivitātes izrādīt kautrējas, taču vēlas savus sasniegumus salīdzināt ar citiem. Elektroniskā laika uzskaites sistēma, kas jau tiek izmantota orientēšanās sportā, dotu iespēju saņemt datu nesēju, reģistrēt to sistēmā pirms un pēc starta, un rezultāts tiktu reģistrēts protokolā. Tas nozīmē, ka sacensties ar citiem viņi varēs neklātienē, katrs savā izvēlētajā laikā."

Veselā miesā mājo vesels gars – šis teiciens savu aktualitāti nezaudē, un šķiet, ka smiltenieši to zina labāk par daudziem citiem.

Latvijā

Šogad peldēšanas sezona ir oficiāli noslēgusies. Ar katru dienu ūdeņi kļūst aukstāki, un pludmales paliek arvien klusākas, lai gan vēl siltās dienas mūs turpina lutināt. Kā norāda glābēji un mediķi - šī peldēšanas sezona iezīmējas melnās krāsās. Salīdzinot ar pagājušo gadu, Latvijā no ūdenstilpnēm izvilkti vairāk noslīkušo, vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais