Ventspilnieki gatavojas svētkiem un ciemiņiem

© Juris ĢIGULIS, Ventas Balss

Koši zili un dzelteni karodziņi pie apgaismes stabiem Ventspilī jau vairākas nedēļas liecina, ka tuvojas pilsētas svētki. Ventspilnieki meklē pilsētas karogu un gatavojas uzņemt ciemiņus.

To, ka Ventspilī svētkus gaida, apstiprina ne tikai košie svētku karodziņi un ziedošā, svētkiem sapostā pilsēta, bet arī ielās sastaptie ventspilnieki. Pensionārs Kālis, piemēram, stāsta, ka svētkos, kā ierasts, pie viņa sabrauks bērni un mazbērni, kas jau vien radot svētku sajūtu. Pensionārs īpaši gaida jaunās strūklakas Fregate «Valzivs» atklāšanu pilsētas Lielajā laukumā, jo dzīvo turpat netālu un sekojis līdzi strūklakas attīstībai. Jauniete Liene savukārt stāsta, ka noteikti dosies uz populārās grupas Musiqq uzstāšanos Reņķa dārzā, kā arī kopā ar vecākiem tradicionāli izstaigās Ostas ielas promenādi, kur notiek pilsētas svētku galvenās aktivitātes. Meitene stāsta, ka svētku dienā pie mājas allaž tiek izkārts Ventspils karogs un ciemos brauc radi un ģimenes draugi.

Piektdien Rātslaukumā Ventspils turpinās svētku tradīciju - apbalvos tos ventspilniekus, kurus radi, draugi un citi izvirzījuši atzinībai - Pilsētas balvai. Tiks pasniegtas septiņas balvas un viena Lielā balva. Balvas saņems ventspilnieki - Ventspils bigbenda vadītājs Renārs Lācis, nodibinājuma Ventspils Augsto tehnoloģiju parks valdes priekšsēdētājs Ivars Eglājs, Ventspils brīvostas pārvaldes vecākais ūdenslīdējs Deniss Lapins, motokluba Rodeo vadītājs Arvis Sanders, Ventspils 6. vidusskolas latviešu valodas skolotāja Ineta Dejus, sporta entuziasts un Ginesa rekordists Eduards Trusevičs un metālapstrādes uzņēmuma SIA Malmar Sheet Metal valdes loceklis un īpašnieks Dorsāns de Bijšērs. Savukārt Lielo balvu saņems popstudija Jūras akmentiņi. Balvas saņēmējs A. Sanders motoklubu Rodeo vada jau 19 gadu, un tikpat ilgi Ventspilī notiek motokluba organizētais sporta pasākums Supermotokross. Turklāt motokluba vadītājs aizvien sporto arī pats. «Neviena diena un neviena sezona nav vienāda. Tas ir interesanti. Ir zināms, kas ir jāizdara, lai būtu augstākajā līmenī, bet apstākļi mainās, un ir nepieciešama plānošana un stratēģija, kā to visu paveikt,» savu ikdienas darbu, kas saistīts ar jauno motobraucēju trenēšanu un dalību sacensībās, komentēja motokluba Rodeo vadītājs. Sākotnēji izvirzīšanu pilsētas balvai viņš uztvēris ar pārsteigumu, bet vēlāk, kad uzzinājis, ka balvu viņam piešķirs, tas radījis gandarījumu. «Paldies tiem cilvēkiem, kuri mani izvirzīja. Es nezinu, kuri tie ir, bet tas rada gandarījuma sajūtu, ka tu dari kaut ko vajadzīgu. Tas arī ir mana darba vērtējums,» atzina A. Sanders.

Viens no galvenajiem šā gada Ventspils pilsētas svētku notikumiem ir ilgi gaidītā strūklakas Fregate «Valzivs» atklāšana, kas paredzēta šovakar, bet kopumā šogad svētkos daudz pasākumu paredzēts ģimenēm un bērniem, gan Lielajā laukumā, gan Ostas ielas promenādē un citviet - tā šā gada svētku akcentus komentēja Ventspils pilsētas svētku organizatora, SIA Kurzemes filharmonija pārstāve Antra Lācberga. Savukārt Livonijas ordeņa pilī otro gadu kā ievērojams svētku akcents norisināsies Mazo alus darītāju saiets. «Tie ir mazie alus darītāji, kas nav zīmoli, bet ar savu īpašu garšu,» sacīja Ventspils muzeja direktore Margarita Marcinkeviča.



Svarīgākais