Mazulim draudzīga pilsēta

PAŠVALDĪBA arī turpmāk reaģēs uz katru iedzīvotāju ierosinājumu, jo no tā, kā jūtas vecāki un bērni, ir atkarīga ne tikai viņu fiziskā veselība, bet arī psiholoģiskais komforts. Tiek darīts viss, lai ventspilnieki justos laimīgi! © Baiba VANAGA

Ventspils vienmēr bijusi ģimenei draudzīga pilsēta, taču šogad šī tēma ir izvirzīta par prioritāti. Aktualizēti ir visi jautājumi, kas var ietekmēt ģimenes un bērniņa ērtības un veselību – gan publiskās un privātās infrastruktūras pieejamība, gan arī veselības aprūpe, izglītība, kultūra un izklaide.

Lai noskaidrotu jauno Ventspils ģimeņu vēlmes un vajadzības, pašvaldība organizēja iedzīvotāju aptauju. Ventspils pilsētas Sociālā dienesta vadītāja Dace Kaņepe stāsta: «Vēlējāmies uzzināt, kādi uzlabojumi nepieciešami pilsētā, lai māmiņas ar bērniem šeit justos komfortabli un patīkami. Visvairāk ierosinājumu un priekšlikumu tika saņemti attiecībā uz publisko un privāto infrastruktūru - ielām, ietvēm, parkiem un skvēriem, kā arī dažādām pasākumu norises teritorijām, iestādēm, tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietām, akcentēta arī mazuļu pārtinamo galdiņu nepieciešamību pilsētā. Aptaujātie norādīja uz vietām, kur ir grūtības pārvietoties vai iekļūt ar bērnu ratiņiem. Iedzīvotāji uzsvēra arī problēmas veselības pakalpojumu pieejamībā. Tāpat daudz jautājumu bija par pirmsskolas izglītības iestādēm.» Ventspils pilsētas Sociālā dienesta sabiedrisko attiecību speciāliste Sanita Bergmane piebilst: «Katrs saņemtais iedzīvotāja priekšlikums ir rūpīgi izanalizēts, un ir jau pieņemti lēmumi to ieviešanai dzīvē. Reaģējot uz iedzīvotāju jautājumiem par nepieciešamību bērnudārzos palielināt vietu skaitu bērniem no 1,5 un 2 gadu vecuma, jau ar septembri darbu uzsāks divas jaunas grupiņas mazākajiem bērnudārza apmeklētājiem ar vietām 16 mazuļiem katrā grupiņā. Pilsētā ir izveidotas arī 19 īpaši marķētas autostāvvietas ģimenēm ar bērniem un ratiņiem, un ir veikti citi uzlabojumi, kas pilsētnieku dzīvi padara ērtāku. Tāpat jau vismaz 30 vietās visā pilsētā ir pazeminātas trotuāru apmales. Šie darbi turpināsies, kamēr visa pilsēta būs maksimāli ērta mazulīšiem un viņu vecākiem. Ļoti daudz aptaujā ir pieminēts Raiņa un Kuldīgas ielas krustojums, norādot uz problēmām, ar kādām sastopas māmiņas ar bērnu ratiņiem šajā vietā. Ievērojot iedzīvotāju ierosinājumus, šogad tiks izstrādāts tehniskais projekts, bet darbi šī krustojuma pārbūvē tiks īstenoti jau 2017. gadā. Tādējādi arī šī vieta tiks padarīta iespējami ērta ne tikai bērnu ratiņiem, bet arī cilvēkiem ar kustību traucējumiem.»

Analizējot iedzīvotāju aptaujā saņemtās atbildes un ierosinājumus, secināts, ka ļoti daudz ko nosaka it kā sadzīviski sīkumi: ietvju un ielu apmaļu augstums, norādes, tirdzniecības centru un veikalu eju un durvju platums, pārtinamo galdiņu pieejamība.



Latvijā

Biznesa augstskolas Turība rektore, profesore, Latvijas valsts meži padomes priekšsēdētāja un LTRK padomes locekle Zane Driņķe rīkoja nozares un publiskās pārvaldes pārstāvju nākotnēšanas pēcpusdienu, iedibinot tradīciju pulcēt vienkopus biznesa un publiskās pārvaldes intelektuāļus, dizainēt nākotni. Divu stundu garumā tika meklētas konkrētas atbildes uz tādiem jautājumiem, kā piemēram, kāds ir Latvijas uzņēmumu eksporta potenciāls šobrīd, inovāciju ieviešanu ražošanā, tehnoloģiju un biotehnoloģiju jomās, uz ko Latvijas publiskās pārvaldes nākotnei jau no rītdienas jābūt orientētai, valsts tēls un komunikācija nākotnē.