Ziedu pilsēta Ventspils

BEGONIJAS šogad ieņem vienu no centrālajām vietām – ar spilgtajām krāsām tās padara pilsētu īpaši košu © Ojārs Lūsis

Ventspili pavisam droši var uzskatīt par vienu no ziediem bagātāko Latvijā – šeit ne tikai ir ziedu skulptūras, puķu piramīdas, kastes, iekarināmie un parasti podi un dobes, bet pilsētas svētku laikā norit arī ikgadējais starptautiskais ziedu paklāju festivāls.

98 tūkstoši puķu stādu

Šogad pilsētā kopumā iestādīti 98 tūkstoši vasaras puķu. No kopējā skaita lauvas tiesu - vairāk nekā 80 tūkstošus stādus - iestādījis pašvaldības uzņēmums Ventspils labiekārtošanas kombināts. Daudziem jau ir labi zināmas puķu skulptūras, kas šogad atkal krāšņi uzziedējušas - ik gadu to krāsas mazliet mainās un mainās arī izmantotās puķu šķirnes. Tradicionāli vislielākais skaits nepieciešams gotiņai, kas ir lielākā un, jāteic arī, efektīgākā puķu skulptūra Ventspilī. Lai gotiņa tiešām krāšņi uzziedētu, izmantoti vairāk nekā 11 tūkstoši stādu. Savukārt zaķu ģimenītei izmantoti 4150 stādu. Koši zied arī Mārītes ostmalā un Pārventā, kā arī citas ziedu skulptūras.

Vasaras vidū pilsētu rotā 39 puķu piramīdas, 128 podi, 264 kastes uz ielu barjerām, 202 iekaramie puķu podi. Tāpat arī vairāk nekā pieci tūkstoši iestādīti dobēs. Uzņēmuma apzaļumošanas meistare Inga Reinholde stāsta: «Tāpat kā visās lietās, arī apstādījumu, ainavu un izmantojamo augu sugu mode mainās. Mēs, ventspilnieki, uzmanīgi sekojam jaunākajām tendencēm un pilsētas rotai izvēlamies aktuālākās puķu šķirnes. Šogad goda vietā ir begonijas un petūnijas, kas dod īpašu krāšņumu un košumu.»

Stādījumu plāns tiek rūpīgi izstrādāts, lai tas atbilstu modes tendencēm un katru gadu vismaz nedaudz mainītos. Ventspilnieki pie košuma jau ir pieraduši un vienmēr gaida kādu pārsteigumu, atzīst Inga Reinholde, taču liels darbs ir arī esošo stādījumu uzturēšana: reizi trijās dienās tiek lietas piramīdas, ziedu skulptūras, puķu kastes un podi. Turklāt tas jādara arī tad, ja lijis lietus, jo augi ir blīvi noauguši un lietus apslapina tikai lapas. Turklāt visiem stādiem regulāri nepieciešams arī papildu mēslojums. Tāpat puķu meitenes regulāri apseko augus - nolauž vecos ziedus, nodzeltējušās lapas un izrauj nezāles.

Ziedu paklāju festivāls

Pagājušajā gadā ziedu paklāju festivālā pirmo reizi piedalījās arī Japānas floristi, kuru darbs žūrijas vērtējumā ieguva pirmo vietu. Šogad Japānas komanda būs skaitliski lielāka, jo iepriekšējā gada pieredze viņiem bijusi unikāla - gan pilsēta, gan daba, gan jūra, gan festivāla norise japāņus patiesi saviļņojusi. Šogad delegācija ieradīsies dažas dienas agrāk, lai var pagūt izjust īpašo pilsētas atmosfēru un izbaudīt viņiem nepieejamās, bet mums ierastās dabas vērtības.

Atgādināsim, ka pagājušā gada tēma bija Zīmes, bet šogad aptaujas rezultātā festivāla tēma ir Noslēpums. Inga Reinholde: «Ir ļoti interesanti, kā katra komanda būs interpretējusi doto tēmu, jo iesūtītie ziedu paklāju nosaukumi jau paši par sevi ir noslēpumaini un intriģējoši: Migla, Labirints, Patiesība ir tur, ārā, Tur aiz durvīm ir durvis un citi.» Šogad pilsētas svētku laikā būs apskatāmi 36 komandu darbi. Ventspilī savas prasmes rādīs 25 Latvijas floristu komandas, kā arī ieradīsies trīs no Krievijas, četras no Lietuvas, divas no Polijas un pa vienai no Japānas un Igaunijas.



Latvijā

Rīgas Pieminekļu aģentūra 25. septembrī Latgales parkā demontēja piemiņas zīmi – akmeni Maskavas dārza izveidei. Akmens uzstādīšana nebija saskaņota ne Rīgas būvvaldē, ne citā institūcijā, līdz ar to piemiņas zīme konkrētajā vietā uzstādīta un līdz šim atradās neatbilstoši normatīvajiem aktiem, informē Rīgas dome.

Svarīgākais