Kuldīga aicina uz labāko nedēļas nogali šovasar, svinot Dzīres Kuldīgā 2016

SVINĪGI. Kuldīgas pilsētas festivāla Dzīres Kuldīgā kulminācija ir krāšņais svētku gājiens pilsētas ielās © Eduards Dambergs

Šogad no 14. līdz 17. jūlijam jau 21. reizi svinēsim Dzīres Kuldīgā 2016, līdzās gados slīpētām tradīcijām izbaudot jaunus, pārsteidzošus piedāvājumus.

Plašs būs jau Dzīru pirmās dienas pasākumu klāsts. Pilsētas laukuma un Rātslaukuma skatuves pieskandinās dažādi mākslinieki, bet mierīgāku noskaņu piekritējus gaidīs laiskuma kvartāls Strautu ielā. Beļģu grupas Cie des Quatre Saisons groteskā karuseļinstalācija Mazā manēža, starptautiskā stikla mākslas simpozija Eco Glass izstāde, zvanu ansamblis Campanella būs dienas pieturzīmes ceļā uz galveno notikumu - Dzīru atklāšanu, kas sāksies pulksten 22.20 ar franču ielu teātra grupas Transe Express tēlu parādīšanos Piltenes ielā. Parādē uz pilsētas estrādi dosies izrādes Milzu lelles un bundzinieki piecus metrus garās dīvas elegantos krinolīnos un enerģiskie alvas zaldātiņi - bundzinieki. Pulksten 23 sāksies koncerts Kuldīgas muzikālais tiramisu. Neapoliešu skaistākās dziesmas klasiskajās un mūsdienu versijās izpildīs kamerorķestris Mārtiņa Ozoliņa vadībā, solisti Inga ŠļubovskaKancēviča, Ilona Bagele, Raimonds Bramanis un Krišjānis Norvelis. Pēc salūta Rātslaukumā valdzinās Latvian Voices eņģeļu balsis.

Piektdienas lustes pirmie sāks seniori, kuru Dārza svētki Pilsētas dārzu modinās jau pulksten 11. Dienas ēdienkartē būs koncerti, izstādes, izrādes, Retro auto - moto Kurzemes tūre, Kurzemes radio karaoke, grupa Montana, kā arī Latvijas, Islandes, Zviedrijas un Norvēģijas radošo jauniešu performance Pielaiko un ielaiko!, kurā skanēs no otrreiz izmantotiem materiāliem izgatavoti instrumenti, dzirkstīs ekoloģiski stikla mākslas darbi, darbosies kreklu batikas studija un Islandes ielu teātris Hitt Hussitt.

Pulksten 22 pilsētas estrādē priecēs īpaši Dzīrēm radīts unikāls latviešu estrādes koncerts Par puķi, tevi un mani, kurā latviešu autoru dziesmas izpildīs solisti Andris Ērglis, Ieva Sutugova, Normunds Rutulis, Ieva Kerēvica, Kristīne Prauliņa, Dainis Skutelis, Andris Daņiļenko un Beāte Zviedre, Mirage Jazz Orchestra, stīgu grupa, Rumbas kvartets un vokālā grupa Karameles.

Dzīru sestdienu jau pulksten 9 ievadīs lielā tirgus kņada, desmitos tai pievienosies Zeļļu piestātne ar labsajūtas, garšu, datorgaldniecības un īru deju studijām, mini zoo un citiem brīnumiem. Pilsētas dārzā uz Šampanieti brokastīs aicināsim lielos, bet Alises fantāziju pasaulē - mazos dzīrotājus. Brīnumu netrūks arī citur. 1905. gada parkā izmēģinājumu poligonā Laboratorium Goldingensis jums ļaus darīt to, ko mājas neļautu nekad. Būs mini planetārijs un citi intriģējoši objekti, kuros vecāki mēdzot aizrauties pat vairāk par bērniem...

Alekšupītes pasākumu klasiku četros pēcpusdienā ievadīs ūdens superatrakcija Zelta ikrs. Tai sekos ekstrēmais upes skrējiens pulksten 18 un atraktīvais ūdens karnevāls pēc tā. Zelta ikrā slēpsies ceļojums četrām personām uz Ungāriju, kā arī simtiņš citu balvu, bet ātrākos skrējējus un izcilākos maskošanās speciālistus gaida naudas balvas.

Nepalaidiet garām svētku īpašos jaunumus - Venēcijā dibinātā ielu teātra Pavana muzikālo krāsu maģijas izrādi, humorpilno, atraktīvo un komunikablo Spoguļcilvēku ģimeni no Slovākijas un holandiešu nacionālo lepnumu - mehāniskās ielu ērģeles!

Deviņos vakarā pilsētas ielās dosies krāšņais Dzīru gājiens, kas tā dalībniekus un svētku viesus aizvedīs tieši uz lielo balli pilsētas estrādē, kas mutuļos līdz četriem rītā, piestājot vien uz lielā salūta brīdi.

Svētdien pusdienlaikā pavērosim, kā dzelžu tonnas cilā Latvijas spēkavīri un ar ģimeni aizstaigāsim līdz Pilsētas dārza šurumburumam Zaļā pasaka senā pilsētā. Piecos pilsētas estrādē iemēģināsim rokas kuldīdznieku nacionālajā sporta veidā - olu karos - un tad dosimies uz Rātslaukumu, kur septiņos Dzīrēm muzikālu punktu liks grupa Keksi un Mirage Jazz Orchestra.

Dzīres nevar ne izstāstīt, ne aprakstīt, tās vienkārši jāredz! No 14. līdz 17. jūlijam Kuldīgā! Informāciju meklē: www.kuldiga.lv.



Latvijā

Rīgas Pieminekļu aģentūra 25. septembrī Latgales parkā demontēja piemiņas zīmi – akmeni Maskavas dārza izveidei. Akmens uzstādīšana nebija saskaņota ne Rīgas būvvaldē, ne citā institūcijā, līdz ar to piemiņas zīme konkrētajā vietā uzstādīta un līdz šim atradās neatbilstoši normatīvajiem aktiem, informē Rīgas dome.

Svarīgākais