Pārtrauc kriminālprocesu par jaundzimušā nāvi Lizumā

© F64

Sašutumu Gulbenes novadā izraisījis vakar Valsts policijas izplatītais paziņojums, ka februārī Lizumā siltumnīcā atrastās mirušās jaundzimušās meitenītes nāve nav iestājusies vardarbības vai tīšas nolaidības rezultātā un 43 gadus vecās mātes rīcībai nav tieša cēloniska saistība ar viņas bērna nāves iestāšanos.

SValsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Kārtības policijas biroja Prevencijas grupas vecākā inspektore Sintija Virse norāda, ka policija tikai paziņo mirušā zīdaiņa ekspertīzes rezultātus, tos nekomentējot. Ekspertīzes rezultātu saņemšana ļauj Gulbenes policijā pabeigt izmeklēšanu saistībā ar jaundzimušā bērna nāves faktu.

Vietējā laikraksta Dzirkstele komentāros ir lasāma asa kritika par policijas darbu. Kāds no laikraksta lasītājiem ironizē, ka «mātei vispār nav tieša cēloniska saistība ar zīdaini». Tieši Dzirksteles portāla lietotāji gada sākumā pirmie publiski sāka runāt par traģisko notikumu Lizumā un pieprasīja informāciju publiskot. Noprotams, ka pagastā iedzīvotāji tikpat labi kā policija visās niansēs zina, kā un kur tika atrasts mirušais jaundzimušais bērns. Tāpēc arī tagad nerimst sašutums: «Mazā slēpšana no visiem siltumnīcā, ietūcot viņu spainī un uzliekot virsū plēves - tas nekas nav?» Daudzi uzskata, ka bērna māte bija saucama pie atbildības vismaz par savdabīgo apiešanos ar mazulīša ķermeni pēc nāves.

S. Virse informē: «Pamatojoties uz izmeklēšanas laikā iegūto informāciju un nozīmēto ekspertīžu slēdzienu, kurā apliecināts, ka jaundzimušā bērna nāve nav iestājusies vardarbības vai jebkādu tīšu darbību rezultātā, policija februārī par nonāvēšanu sākto kriminālprocesu izbeigusi. Tā ir izbeigta, pamatojoties uz Kriminālprocesa likuma 377. panta 1. punktu, jo nav noticis noziedzīgs nodarījums.»

Jau vēstīts, ka šā gada februāra sākumā policijā tika saņemta informācija par kādu sievieti, kura nonākusi mediķu aprūpē pēkšņu veselības problēmu dēļ. Mediķiem radās aizdomas par iespējamām dzemdībām, kas notikušas ārpus ārstniecības iestādes. Uzsākot informācijas pārbaudi, policija netālu no sievietes dzīvesvietas atrada jaundzimuša bērna līķi, kas tika nosūtīts ekspertīžu veikšanai. Noskaidrojās, ka bērnu māte dzemdējusi dzīvesvietā viena bez jebkādas palīdzības. Ne vīra, ne pārējo bērnu tobrīd nav bijis tuvumā. Policijā tika sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma aizdomās par jaundzimušā nonāvēšanu. Bērna māte drīz vien ar nervu sabrukumu tika nogādāta specializētā ārstniecības iestādē. Vēlāk noskaidrojās, ka Lizumā dzīvojošajai sievietei jau pirms pārdesmit gadiem ir bija līdzīgs gadījums ar citu savu jaundzimušo bērnu. To intervijā TV3 atzina arī pati sieviete.



Svarīgākais