Lauku šiks ar pilsētniecisku piesitienu

KRUSTPILS pusē pie paša tilta kopš marta ir atvērta kafejnīca Lauku šiks, kas piedāvā plašu ēdienu izvēli estētiskā vidē, ērtu piebraukšanu un plašu autostāvvietu © Ojārs Lūsis

Ja kādam, izlasot kafejnīcas Lauku šiks nosaukumu, prātā nāk klētiņa ar laucinieciska noskaņojuma piesātinātu atmosfēru, tad domas strauji jāmaina – tā ir mūsdienīga kafejnīca ar dažādu ēdienkarti, kurā dominē tradicionālās vērtības, kam klāt nāk gana izsmalcināts un dažādās noskaņās ieturēts telpu dizains. Katrs pats var izvēlēties, kādā vidē baudīt maltīti, lustēties banketā vai pavadīt romantisku vakaru divatā.

Starp baltiem galdautiem un grila dārzu

Tikpat dažāds kā paši Latvijas lauki ir kafejnīcas Lauku šiks interjers - šeit ir gan vēsturiskā stilā iekārtots bārs ar nedaudziem galdiņiem steidzīgākajiem, Baltā zāle ar baltiem galdautiem un gluži vai restorānam atbilstošu iekārtojumu, otrā stāva zāle ar tautiskiem elementiem un terasi, kā arī pagalms ar galdiņiem tiem, kuri labā laikā vēlas pasēdēt svaigā gaisā. Jāatzīmē, ka laiku pa laikam tiek organizēti arī grilēšanas vakari - tad gardi ēdieni tiek gatavoti tieši klientu acu priekšā.

Nosaukums Lauku šiks daudziem nav svešs - jau piecus gadus pastāv šī kafejnīca, bet tagad tai mainījusies atrašanās vietu. No omulīgā pagrabiņa tā pārcēlusies uz citu māju - Krustpils pusē pie paša tilta transporta apļa uzbūvēta jauna ēka ar otrā stāva terasi, plašu stāvlaukumu un dārza teritoriju. «Iepriekšējās telpas bija ļoti jaukas, bet vairs neatbilda mūsu vajadzībām - uzņēmumam attīstoties vajadzēja vairāk vietas, lai mēs varētu uzņemt arī tūristu grupas un banketus. Kafejnīcas plānojums veidots tā, lai klienti viens otru netraucētu. Katrai zālei ir sava ieeja, tualete un garderobe,» stāsta īpašniece Dita Katina. Vienlaikus kafejnīca spēj uzņemt ap 200 viesu - iepriekš piesakot, īsā laika sprīdī kafejnīca var apkalpot arī lielos tūrisma autobusu ceļotājus. Tāpat šī vieta piemērota dažādu svinību organizēšanai, tajā skaitā kāzām.

Par godu plostniekiem un vešerienēm

Tikpat dažāds un interesants kā interjers, aizraujoša ir ēdienkarte - jau to lasot vien, rodas fantāzijas, kas liek siekalām saskriet mutē. Karbonāde ar kauliņu glazūrā, kam dots nosaukums Pārceltuve, nav nejaušība, bet likumsakarība - tieši iepretim kafejnīcai, kur tagad ir tilts pār Daugavu, savulaik atradās pārceltuve, lai tirgotāji no Krustpils puses varētu nokļūt Jēkabštatē. «Senāk plostnieki bija viena no populārākajām profesijām šajā pusē - starp viņiem arī mans vectēvs. Savukārt vešerienes nereti atceļoja no Rīgas - plostnieki spēja savaldzināt arī Rīgas meitas. Godinot šos arodus, mūsu ēdienkartē ir vairāki nosaukumi, kas saistīti ar plostiem un vešerienēm,» stāsta saimniece.

Uz dažādiem svētkiem tiek veidotas īpašas ēdienkartes. Piemēram, Līgo dienā, kad noritēs Skroderdienu Silmačos izrāde estrādē, visi tiek aicināti ieturēties Lauku šikā, jo galdā tiks celta gan Ābrama riba, gan Joskes andele, gan Pindacīšas lakatiņš un Antonijas virums. Savukārt pilsētas svētkiem tiek riktētas īpašās sama pagatavošanas receptes. Jāatzīmē, ka sams šogad dominēs vairākās pilsētas kafejnīcās - tādējādi iezīmējot faktu, ka pie Jēkabpils Daugavā ķeras lieli sami.

Saimniece vērš uzmanību: «Lielākā daļa pilsētas svētku pasākumu noritēs Jēkabpils pusē, bet mēs vēlamies, lai pilsētas viesi aplūko arī Krustpils pusi, kas bieži vien tiek nepelnīti piemirsta. Tāpēc uz svētku laiku būsim sarūpējuši ne tikai gardas maltītes, bet arī mūziku un izklaides bērniem. No mūsu kafejnīcas varēs vērot arī ātrumlaivu sacensības. Mīļi lūgti ciemos!».

Latvijā

Rīgas Pieminekļu aģentūra 25. septembrī Latgales parkā demontēja piemiņas zīmi – akmeni Maskavas dārza izveidei. Akmens uzstādīšana nebija saskaņota ne Rīgas būvvaldē, ne citā institūcijā, līdz ar to piemiņas zīme konkrētajā vietā uzstādīta un līdz šim atradās neatbilstoši normatīvajiem aktiem, informē Rīgas dome.

Svarīgākais