Brīvprātīgie ugunsdzēsēji vēl arvien sardzē

MUZEJS UN DEPO. Ainažu Ugunsdzēsības muzejs ir Rīgas Ugunsdzēsības muzeja filiāle, kurā apskatāma ne tikai Ainažu ugunsdzēsības vēsture, bet arī ieskats visas pilsētiņas vēsturē, tostarp senajā ostā, kura pēc kara vairs nav atjaunota © Ojārs Lūsis

Ainažu Brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrība ir dibināta 1926. gada 15. decembrī. Iemesls tās dibināšanai ir gauži vienkāršs un vienlaikus skarbs – 1925. gadā nodega dzirnavas un kokzāģētava.

Pilsētas dome nolemj par Brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrības dibināšanu, taču aprīkojuma nav praktiski nekāda - pat rokas ūdenssūkni ugunsgrēka gadījumos nākas aizņemties no dzelzceļa stacijas vīriem. Aktīvi piedaloties pilsētas dzīvē, ainažnieki sakrāj naudu un nopērk labāko, ko tobrīd var dabūt - Austrijā ražotu ūdenssūkni ar 16 zirgspēku benzīna motoru.

Var teikt, ka tas arī ir aktīvais Brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrības sākuma laiks, kurš tā arī vēl nav beidzies. Vēlāk - 1939. gadā - ugunsdzēsēji tiek pie automašīnas Ford, kuru ugunsdzēsības vajadzībām pielāgo slavenajā rūpnīcā Vairogs. Mašīnas pārbūvei pašiem ainažniekiem naudas pietrūka, tāpēc tiek rakstīta vēstule Kārlim Ulmanim un lūgti 800 latu, ko ar prezidenta akceptu ainažnieki arī saņem. Diemžēl jau 1940. gadā ostā ienāk krievu karaspēks un jauno automašīnu konfiscē - pāri paliek vien zvans, ko tagad var apskatīt Ainažu Ugunsdzēsības muzejā.

Vēl arvien pastāv un aktīvi strādā Brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrība, kurai tagad gan ekipējums ir mūsdienīgs. Ir ne tikai no padomju laikiem saglabājusies un darba kārtībā esoša paceļamo kāpņu automašīna, bet arī ūdens cisterna un moderna ugunsdzēsības un glābšanas tehnika - automašīna un specializētais apģērbs, ko dāvinājuši draugi no Holandes. Ainažu Ugunsdzēsības muzeja direktore Inese Virse skaidro: «No centrālā Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta ziņa par tuvumā esošu ugunsgrēku tiek saņemta blakus esošajā Bērnu psihoneiroloģiskajā slimnīcā, kas ir vienīgā iestāde Ainažos, kurā vienmēr kāds atrodas un var pieņemt izsaukumu. Slimnīcā atrodas trauksmes poga, kas iedarbina sirēnu, kuru dzird praktiski visā pilsētā. Esmu novērojusi, ka puiši ierodas burtiski dažu minūšu laikā un ir gatavi doties uz ugunsgrēka vietu.»

Diemžēl ugunsdzēsēju klātbūtne nepasargā no ugunsgrēku izcelšanās, taču vienmēr ir labāka sajūta, ja zini, ka profesionāla palīdzība ieradīsies ātri.