Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Krustpils pilij ziedi piestāv

© Daiga Kalniņa

Papildinot bagātīgo ziedu un dabas velšu izstāžu klāstu Dabas muzejā Rīgā, ziedu izstādes arī Krustpils pilī daudzus gadus ir ierastas un labi apmeklētas, kādēļ Jēkabpils Vēstures muzejā nolemts to cienītājus gada siltajos mēnešos iepriecināt vēl vairāk ar ikmēneša ziedu izstāžu maratonu.

Tas sākts maijā ar 100 narcišu un 70 tulpju šķirņu parādi no Jāņa Dukaļska zemnieku saimniecības Akeri dārziem Ķekavas novada Daugmales pagastā, bet no 9. līdz 12. jūnijam Krustpils pils Marmora zāli greznoja J. Dukaļska audzēto peoniju izstāde.

Kā Neatkarīgajai stāsta Jēkabpils Vēstures muzeja Komunikāciju nodaļas vadītāja pienākumu izpildītāja Vineta Grigorjeva, skatītājus šoreiz priecēja 70 šķirņu peonijas. Greznās lielziedes sacenšas kupluma, krāsu un formu daudzveidībā. Starp svešzemju skaistulēm dižojas tepat Latvijā selekcionētu šķirņu ziedi ar gana latviskiem, atjautīgiem, iztēli rosinošiem vai romantiskiem nosaukumiem. To vidū ‘Drostaliņa’, ‘Sarmīte’, ‘Romance’, ‘Līgavas vainags’, ‘Biguzis’, ‘Bildinājums’, ‘Spulgacīte’, ‘Diadēma’, ‘Sniedze’, ‘Solījums’, ‘Sirdsprieks’, ‘Spodra’, ‘Mistika’, ‘Fantāzija’, ‘Mona Liza’, ‘Fokstrots’, ‘Doroteja’, ‘Sarkanā maģija’, ‘Šarmantā princese’, ‘Valdniece’, ‘Jaunība’ un citas. Daudzas no šīm peoniju šķirnēm ir paša J. Dukaļska izlolotas. Izstādē uzzinām, ka ar ziedu audzēšanu un selekcionēšanu minētais dārznieks nodarbojas jau vairāk nekā 30 gadu. Viņa dārzos ziedi plaukst no pirmajām pavasara siltajām dienām līdz vēlajām rudens salnām. Tur zied tulpes, narcises, hiacintes, muskares, krokusi, lilijas, gladiolas un citas sīpolpuķes. Tāpat vieta viņa dārzā atvēlēta īrisiem, dālijām, flokšiem un citiem ziediem, kuru daudzveidība ar katru gadu palielinās, un nu jau tā mērāma tūkstošos. Kā atzīst dārznieks, pēdējo gadu lielākā aizraušanās ir par dzejnieku un mākslinieku ziediem dēvētās peonijas. Neliela daļa no tām priecē Krustpils pils apmeklētājus. Ziedu izstāžu maratons Krustpils pilī turpināsies arī jūlijā un augustā.