Pansionāts uzņem jaunus iemītniekus

© Ojārs Lūsis

Kopš šā gada 1. janvāra Ogres slimnīcas paspārnē izveidotā sociālās aprūpes institūcija jeb pansionāts ir ieguvusi oficiālu statusu un tajā mājas vecumdienām jau atraduši 70 iemītnieku.

Ogres slimnīcas direktors Dainis Širovs informē: "Drīz būs gatavas vēl 11 istabiņas, kuras būs aprīkotas ar televizoriem, sanitārajām telpām, lai pansionāta iemītnieki justos kā mājās. Tās jau tiek aprīkotas ar mēbelēm. Pašlaik rindā uz pansionātu gaida 12 cilvēku, un pieprasījums saglabājas. Pavisam pansionātā plānojam uzņemt līdz 140 cilvēkiem."

Ierasts, ka pansionāti atrodas patālu no apdzīvotām vietām un radiniekiem tos apmeklēt ir visai sarežģīti. Arī pansionātu iemītnieki jūtas atrauti no ārpasaules un tiem nav iespēju aizstaigāt līdz pilsētai – paskatīties, kas jauns, un tādējādi kliedēt garlaicību. Ogres pansionāta vadītāja Astrīda Zīverte-Upeniece uzsver: "Piederīgo apmeklējums vecajiem cilvēkiem ir ļoti nozīmīgs un labvēlīgi atsaucas uz viņu psiholoģisko noskaņojumu, tāpēc mūsu iestādes atrašanās vieta veicina radu apmeklējumu. Nevar noliegt, ka daļa veco cilvēku šeit nonāk tamdēļ, ka piederīgie nevēlas par viņiem rūpēties. Cenšos izzināt nesaskaņu iemeslus un nogludināt viņu savstarpējās attiecības, lai labi justos gan piederīgie, gan pansionāta iemītnieki."

Patlaban puse no iemītniekiem ir tā sauktie guļošie pacienti, kam nepieciešama īpaša aprūpe. Tas no darbiniekiem prasa gan fizisko, gan morālo spēku, tāpēc aprūpētāju amatam cilvēki tiek izvēlēti pēc ikdienas darbam nozīmīgiem kritērijiem. Tā kā pansionāts un slimnīca atrodas praktiski vienā pagalmā, ārsta un speciālistu pieejamība ir vienkārša un pilnībā nodrošināta.

Pansionātā dzīvo arī visai sprigani vecīši, kam vajag ne tikai televizoru, bet arī kustības un pastaigas svaigā gaisā. Jau tagad viņi var doties pastaigā uz piegulošo mežu, bet līdz pavasarim plānots atbrīvot šīs ēkas telpas, kurās patlaban atrodas ātrā palīdzība. Līdz ar to atbrīvosies arī iekšpagalms, kurā tagad stāv ātrās palīdzības mašīnas.

Vadītāja, kas vienlaikus pilda arī sociālā darbinieka pienākumus, uzskata: "Arī veciem cilvēkiem ļoti noder tā sauktā darba terapija – tagad viņiem būs vieta, kur iekārtot puķu dobi, noslaucīt ietves vai sagrābt lapas. Tas nav piespiedu darbs, bet gan katra paša brīva izvēle." Savukārt Širova kungs atzīmē: "Esmu pats personiski uzklausījis pansionāta iemītnieku domas un ierosinājumus – cilvēki ar dzīvi šeit ir apmierināti, taču mēs joprojām pilnveidojamies. Esam atvēlējuši telpu kapelai, un nule ir pabeigta tās aprīkošana."

Pansionātā notiek aktīvi remonta darbi, un kopumā tajā mājvieta būs 140 cilvēkiem.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.