Ar texo Block māja kļūst realitāte arī krīzes laikā

© Ojārs Lūsis

Domājot par savrupmāju, mēs izvirzām vairākus kritērijus: zemas celtniecības un būvmateriālu izmaksas, ātra būvniecība, silta un ilgmūžīga, ar optimālu mikroklimatu.

Ar texo Block tas ir iespējams! Ekoloģiski, ātri un ekonomiski texo Block - ir gāzbetona bloks, kas Latvijas tirgū ienāca pagājušajā gadā, ir gāzbetona bloks... ļoti izdevīgs un konkurētspējīgs celtniecības materiāls, kas mājas īpašniekam ļauj ietaupīt laiku un naudu. Gāzbetona bloki tiek izgatavoti no cementa, ģipša kvarca smilts, alumīnija pastas un nedzēstā kaļķa, kas nozīmē, ka tas ir ekoloģiski tīrs būvmateriāls un mājas iemītniekiem nodrošinās labu mikroklimatu. Sabiedrībā šis materiāls tiek saukts par gāzbetonu, bet atšķirībā no daudziem labi zināmā padomju laika gāzbetona tas ir ne tikai viegls, bet arī izturīgs un ar labām siltumizolācijas īpašībām. Labas siltumizolācijas un izturības īpašības tiek panāktas, sabalansējot materiāla blīvumu un izturību. Tieši šīm attiecībām ir noteicošā loma – jo zemāks materiāla blīvums, jo lielāks gaisa īpatsvars porās un labāka siltumizolācija. Tajā pašā laikā materiāli ar zemu blīvumu ir trausli un neizturīgi. texo Block ražošanas tehnoloģiskajā procesā tiek ievērota optimāla iepriekšminēto lielumu attiecība. Tāpat būtiska nozīmē ir izmantoto izejvielu kvalitātei. Tā kā texo Block par galveno savā darbībā ir izvirzījušiaugstu kvalitāti, arī izejmateriāli tiek testēti specializētā laboratorijā Vācijā un nodrošina visas izvirzītās prasības.

Ārsienu celtniecībai texo Block piedāvā dažādu veidu blokus, vieni no tiem - Grand un Classic. Abu nosaukumu bloki dod iespēju uzbūvēt ārsienas, bet tiem piemīt atšķirīgas īpašības. Piemēram, no texo Block Classic būvētā siena ir 30 cm bieza un tā ir jāsiltina no fasādes puses, jo šo bloku siltumizolācija ir mazāka nekā Grand. Savukārt Grand bloki var būt kā vienīgais ārsienu būvniecības materiāls, kurš nav jāsiltina un jāstiegro, tam ir ļoti labas siltumizolācijas īpašības un tā pat kā ar citu nosaukumu texo Block bloki, tas ir ar izmēra precizitāti līdz plus/mīnus 1 mm. Tāpēc fasādes pusē tiem nepieciešams tikai apmetums un vēlamā krāsa, savukārt iekšsienās pietiek ar špaktelēšanu un krāsojumu vai tapetēm.

texo Block Screen ir piemērots iekšsienu būvniecībai. Tāpat kā ārsienām, tam svarīgi izturības rādītāji, bet galvenais ir skaņas izolācijas īpašības. Salīdzinot ar rīģipša sienu skaņas izolāciju, TexoBlock siena ir daudz klusāka un nodrošina labāku komfortu mājas iedzīvotājiem. Piedāvājumā ir dažādu biezumu bloki.

Uzbūvēt divstāvu māju no texo Block prasa apmēram mēnesi laika. Pateicoties ideāliem izmēriem un pareizai formai, gāzbetons ir viegli mūrējams, kas atvieglo būvniecības procesu. Tāpat gāzbetona nelielais svars dod iespēju materiālu ātri pārvietot bez speciālu ierīču palīdzības. Jāatzīmē, ka bloki tiek savienoti ar speciālu līmi, kuras šuves biezums nepārsniedz 2 mm, kas izslēdz mūrjavas notecējumus un sarukšanu būvniecības procesa laikā. Tādējādi sienas ir taisnas un gludas.

Cik tas maksā?

Ja runājam tieši par materiāla cenu, texo Block nevar ierindot pie lētajiem materiāliem, bet tam piemīt īpašības, kas dod iespēju ietaupīt, un rezultātā viena m2 izmaksas ir salīdzinoši zemas. Piemēram, gatavas keramzīta ārsienas viena m2 izmaksas ir par 25 līdz 30% lielākas nekā analoga siena, kas būvēta no texo Block blokiem. To panāk uz darbaspēka un materiālu izmaksu rēķina. No Grand būvētajai sienai nav nepieciešami siltināšanas materiāli un nav jāmaksā arī celtniekiem par siltināšanas darbiem. Mazāk darba un materiālu vajadzīgs arī iekšsienu apdarei.

Vidējie aprēķini pierāda, ka divstāvu savrupmājai ar kopējo platību 200 m2 materiālu iegādei nepieciešami 5 līdz 6 tūkstoši latu, bet ēka ar jumtu, logiem un durvīm izmaksās ap 12 tūkstošiem. TEXOBLOCK interneta mājas lapā (www.texoblock.lv) ir ievietots kalkulators, kurā katrs potenciālais mājas īpašnieks var aprēķināt nepieciešamo materiālu daudzumu un izmaksas.

Ziema beigusies – jāsāk ražot!

Ziema būvniecības jomā ir klusais periods, tāpēc arī lielākā daļa būvmateriālu ražotāju sala mēnešos nestrādāja. Nevar noliegt, ka pēc pēdējo gadu krīzes un īpaši smagās ziemas šopavasar ražošanu neatsāks vairākas rūpnīcas. Tāpēc ir īpašs prieks, ka TEXOBLOCK jau 15. martā sāks jauno darba sezonu. Rūpnīcas jauda ir līdz 500 m3 diennaktī, kas ir ļoti nozīmīgs ražošanas apjoms. Aizvadītajā gadā, kad tika atvērta jaunā ražotne, uzņēmums strādāja 5 mēnešus un šajā laikā saražoja pietiekami, lai arī ziemā varētu piedāvāt saviem klientiem nepieciešamos būvmateriālus. Tagad krājumi ir izsīkuši. Lai nodrošinātu materiālu piegādi jau noslēgto līgumu ietvaros, kā arī piedāvātu tos brīvā tirgū, ar steigu jāsāk bloku ražošanu. Uzņēmuma vadība apzinās – Latvijas tirgus ir pārāk mazs šādas jaudas rūpnīcai, tāpēc sagatavošanas stadijā ir vairāki līgumi texo Block eksportam.

Latvijā

Šodien un rīt valsts aizsardzības mācību "Namejs 2024" laikā Rīgas pašvaldības Civilās aizsardzības un operatīvās informācijas pārvalde (CAOIP) sadarbībā ar dažādiem dienestiem praktiski izspēlēs iedzīvotāju evakuācijas un izmitināšanas procesu, informē Rīgas domes Ārējās komunikācijas nodaļa.

Svarīgākais