Agresīva konkurence rada jaunas idejas

© Ojārs Lūsis

"Zem sastinguša ledus upe tomēr tek," saka Ogres mazo un vidējo uzņēmēju apvienības priekšsēdētāja Līvija Rijze.

Tam var piekrist pilnā mērā, jo, neraugoties uz visai traģisko Latvijas ekonomikas situāciju, uzņēmēji padoties neplāno, bet meklē jaunas iespējas turpmākajam darbam. Šo laiku var uzskatīt par uzņēmēju rindu attīrīšanos, un procesā uzvarēs stiprākie un gudrākie, kam būs radoša pieeja un kas spēs saskatīt jaunas uzņēmējdarbības iespējas.

Pēdējais gads ir pārbaudījums uzņēmējiem – ne tikai no pasūtījumu samazinājuma aspekta, kas rada problēmas nodarbinātības jomā un ienākumu apjomā, kas savukārt liedz pildīt iepriekš uzņemtās saistības, bet arī uzņēmējdarbības vide kļuvusi nesaudzīga un skarba. Katrs cīnās par pasūtījumiem un meklē dažādus ceļus to iegūšanai. Viens no izplatītākajiem konkurentu pretdarbības veidiem ir konkursu rezultātu pārsūdzība Iepirkumu uzraudzības birojā. Šī institūcija ir tik noslogota, ka nereti līdz līguma slēgšanai starp pasūtītāju un darba veicēju paiet gads, bet reizēm – kamēr risinās strīds, finansējums vairs nav pieejams un zaudētāji ir visi.

Līvija Rijze atzīst, ka strādāt šādos apstākļos ir grūti un uzņēmējiem vienoties par vienu stratēģiju praktiski neiespējami, taču šo laiku pārdzīvos stiprākie. Raksturīgi, ka pēdējā gada laikā uzņēmēji aktīvi startē dažādu ES struktūrfondu programmās – tā ir iespēja strādāt un pelnīt. Krīze zināmā mērā bija šā procesa katalizators, jo bagātajos gados Latvijas uzņēmēji neizmantoja ne pusi no ES piedāvātajām iespējām.

Vaicāta par situāciju, kurā uzņēmēji tuvākajā laikā varētu izteikt vienotu viedokli, Rijzes kundze norāda, ka krīzes kontekstā svarīga liekas jauna Ogres novada attīstības programmas izstrāde. Notiek diskusijas starp dažādām organizācijām, arī ar iedzīvotāju piedalīšanos, par to, kā mēs redzam Ogres tālāko attīstību. Nenoliedzami, katram būs savs skatījums uz to, kādam jābūt novadam, bet tā ir iespēja visiem kopā izlemt par novada prioritātēm. Pati apvienības vadītāja Ogri savās vīzijās redz kā tūrisma, atpūtas un kultūras pilsētu, bet nenoliedz, ka šajā teritorijā var būs arī attīstīta rūpnieciskā zona. Lai novads un Ogres pilsēta attīstītos sabalansēti, katram ir jāizsaka savs viedoklis un jāaizstāv savas intereses. Arī Ogres mazo un vidējo uzņēmēju apvienība aktīvi iesaistīsies Ogres novada attīstības plāna izstrādāšanā.

Latvijā

Veselības ministrija (VM) rosina Finanšu ministriju (FM) no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt papildu finansējumu teju 10,5 miljonu eiro apmērā Nacionālajam veselības dienestam (NVD), lai nodrošinātu samaksu par Latvijas iedzīvotājiem sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, kas saņemti no Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstīm.

Svarīgākais