Gada aktualitāte – ēku siltināšanas projekti

© Ojārs Lūsis

ES finansējums šogad ir vajadzīgs vairāk nekā jebkad – pirmkārt, tās ir būvniecības nozarē nodarbināto darba vietas ar stabilu atalgojumu, otrkārt, pašvaldības ēku tehniskā stāvokļa būtiska uzlabošana un nākotnē arī finanšu ekonomija uz siltumapgādes ekonomijas rēķina.

ERAF (Eiropas Reģionālās attīstības fonda) programmas Infrastruktūra un pakalpojumi ietvaros pagājušā gada nogalē ekspluatācijā tika nodota sociālā māja Indrānu ielā 14. Namam veikta ne tikai ārsienu siltināšana, bet arī logu un durvju nomaiņa, kā arī ieejas mezgls piemērots cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Projekta kopējās izmaksas ir 83,4 tūkstoši latu, tai skaitā ERAF finansējums 62,5 tūkstoši jeb 75% no attiecināmajām izmaksām.

Viens no realizācijas stadijā esošajiem projektiem ir Ogres novada lauku teritorijā esošās kultūras vides attīstīšana un pilnveidošana, veicot Ogresgala un Ciemupes tautas namu rekonstrukciju. Projekta ietvaros Ciemupes tautas namā ir nomainīts apkures katls, bet Ogresgala kultūras namā veikta esošās piebūves rekonstrukcija, izveidojot multifunkcionālu telpu semināriem, nodarbībām, saietiem u.c. Veikta arī balkona un vēsturisko kolonnu atjaunošana, ēkas ārējās fasādes siltināšana un ieejas mezglu pilnveidošana, lai tie atbilsu cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Projekta kopējās rekonstrukcijas darbu izmaksas sastāda nepilnus 90 tūkstoši latu, no tiem Eiropas Lauksaimniecības fonds lauku attīstībai (ELFLA) sedz 36,6 tūkstošus, bet valsts finansējums ir 12,2 tūkstoši.

Šis gads sācies ar konkursu izsludināšanu jaunajiem projektiem, kas saņēmuši ES Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta atbalstu. Ogres novada attīstības nodaļas vadītāja Jana Briede skaidro: "Projekta Energoefektivitātes paaugstināšana Ogres novada pašvaldības ēkās ietvaros tiks uzlabota energoefektivitāte Ogres novada pašvaldības ēkās: Ogres ģimnāzijā, Ogres kultūras centrā un Ogresgala tautas namā. 2009. gadā tikai Ogres ģimnāzija un Ogres kultūras centrs kopā patērēja vairāk nekā 4,5% no p/a Mālkalne piegādātās siltumenerģijas, tāpēc projekta īstenošana ir nozīmīga. Līdz ar šo projektu realizāciju īstenosies ne tikai programmas uzstādītais mērķis CO2 emisiju samazināšanai, bet būs arī nozīmīgs ietaupījums novada budžetā – maksājumi par siltumenerģiju šajās ēkās varētu samazināties līdz pat 50%."

Kopējās projekta izmaksas paredzētas 1,6 miljoni latu, no tām 75% jeb 1,2 miljonus plānots piesaistīt no Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta.

Iepirkuma konkursi vēl nav noslēgušies, bet jau tagad pretendenti, kas vēlas saņemt šos pasūtījumus, apstrīd konkursa nolikumu. Jana Briede informē: "Ir izsludināts konkurss par Ogres ģimnāzijas renovāciju, kurā iekļauta arī logu nomaiņa. Izstrādājot projektu, ģimnāzijas ēkai paredzējām PVC logus, kas ir ekonomiski izdevīgāki, kā arī vieglāk kopjami un ar labāku siltumizolāciju. Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB) tikta iesniegta sūdzība par to, ka konkursa nolikumā iekļauts tikai PVC logu iepirkums, nedodot iespēju piedalīties konkursā koka pakešlogu ražotājiem. Visabsurdākais ir fakts, ka Iepirkumu uzraudzības birojs šo sūdzību akceptēja un mums nāksies izsludināt citu konkursu. Mums nav saprotama IUB nostāja, jo tādējādi tiek apšaubīts ekspertu vērtējums par skolas ēkai piemērotāko materiālu izvēli un atkārtota konkursa izsludināšana kavē projektu vismaz par pusgadu. Tagad zem jautājuma ir iecerētais realizācijas beigu termiņš – 2010. gada augusts, lai bērni 1. septembrī varētu nākt uz ģimnāziju, kur remontdarbi jau beigušies."

Savukārt kultūras nama ēkas un Ogresgala Tautas nama rekonstrukcijas konkurss noslēgdzies ar 22.02. un ļoti cerams, ka rezultāti netiks pārsūdzēti. Ja viss veiksies kā iecerēts, tad jau gada nogalē Ogrē vairs nebūs padomju laika liecinieka – sarkano ķieģeļu kultūras nama, bet tā vietā būs elegants nams.

Svarīgākais