Mežsaimniecības nozarei nepieciešami jauni speciālisti

© Ojārs Lūsis

Mežsaimniecība ir viena no vadošajām valsts tautsaimniecības nozarēm. Tās attīstībai, it īpaši pēdējos gados, kad mežistrādē arvien vairāk dominē mūsdienīgas tehnoloģijas un roku darbs atvirzās otrā plānā, nepieciešami profesionāli mežu apsaimniekotāji un augsti kvalificēti mežistrādes mašīnu operatori.

Ogres Meža tehnikums ir vienīgā izglītības iestāde Latvijā, kurā ilgus gadus sagatavo meža nozares speciālistus. "Skaitiet, kā gribat, – tie visi ir mūsu gadi, gan tie 65, kopš Tukuma rajona Aizupē pirmo reizi atvēra specializētu meža nozares mācību iestādi, gan tie 25, kuri pagājuši Ogrē," skaidro Ogres Meža tehnikuma direktors Modris Grantiņš. Rudens pusē iecerēta abu šo zīmīgo jubileju svinēšana.

Runājot par tehnikuma piedāvātajām mācību programmām, Grantiņa kungs akcentē mežsaimniecības tehniķa specialitāti, kas patlaban ir viena no pieprasītākajām darba tirgū. Taču uzsver: "Ja kāds grib nākt uz šo skolu tikai tāpēc, ka zina – būs darbs un iespēja nopelnīt, tad labāk, lai nenāk. Mežs prasa īpašu attieksmi, un darba stundas netiek skaitītas. Tikai tiem, kuriem tiešām interesē darbs mežā, ir vērts tērēt laiku un naudu šīs profesijas apgūšanai." Ne tikai meža tehniķu specialitātes audzēkņiem, bet arī citiem ir iespēja apgūt meža mašīnu operatoru kvalifikāciju un sertifikātu. Šo iespēju nodrošina tehnikuma sadarbības partneris – Meža mašīnu operatoru centrs, kas atrodas Ogrē.

Ar mērķi, uzlabot meža nozares izglītības pieejamību, nākamajā mācību gadā tiks atvērtas grupas arī tiem jauniešiem, kuri jau ieguvuši vispārējo vidējo izglītību. Iepazīties ar tehnikumu interesenti tiek aicināti uz atvērto durvju dienām, sākot no 26. februāra, un turpmāk ik mēneša pēdējā piektdienā.

Svarīgākais