Vieta Cēsīs, kur atklāt savu gaismu

JUBILEJU SAGAIDOT. Gatavojoties lielajam svētku sarīkojumam, dzīve skolā rit savu gaitu © Publicitātes foto

Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskola svin 90 gadu jubileju ar jaunu elpu.

Izskanot jubilejas ieskaņas koncertu ciklam aprīlī, tuvojas Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas jubilejas pasākumu kulminācija – svētku koncerts un absolventu salidojums 7. maijā, Vidzemes koncertzāles Cēsis Lielajā zālē.

Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas skola ir dibināta 1925. gadā. Gadu gaitā skola bijusi cieši saistīta ar visas Latvijas kultūrtelpu, tās direktori bijuši Latvijā ievērojamas kultūras personības. Skolas audzēkņu vidū auguši un veidojušies gan lieliski klasiskās mūzikas interpreti, gan mūsdienīgi komponisti, gan populārās mūzikas izpildītāji, gan neskaitāmi mūzikas skolu pedagogi un izcili kordiriģenti. Imants un Gido Kokari, Jānis Zirnis kordiriģentu vidū, Inga Šļubovska, Gunta Davidčuka izpildītājmākslinieku starpā un Raimonds Macats, Aigars Krēsla populārajā mūzikā: tie visi un daudzi jo daudzi citi ir Alfrēdskolas audzēkņi. «Dažādu paaudžu audzēkņi, pedagogi un absolventi, kurus vieno Cēsu mūzikas vidusskolā pavadītais laiks, atkal tiksies 7. maijā, kad esam iecerējuši skaistu un plašu svētku programmu teju visas dienas garumā,» stāsta skolas direktors Vigo Račevskis. «Svētku koncertā uzstāsies skolas pedagogi un šābrīža spilgtākie audzēkņi, skanēs gan klasiski skaņdarbi, dzirdēsim arī skolas pedagoga un komponista Andra Riekstiņa jaundarba pirmatskaņojumu,» teic koncerta producente Inga Kreile.

Gatavojoties lielajam svētku sarīkojumam, dzīve skolā rit savu gaitu. Arī šodien skolā darbojas pūtēju un stīgu orķestris, metāla pūšamo instrumentu, saksofonu, džeza, ģitāru un koklētāju ansamblis, stīgu kvartets un koris. Visi skolas kolektīvi aktīvi koncertē, ir pilsētas un visa Vidzemes reģiona kultūras dzīves veidotāji. Ciešā sasaistē ar skolas dzīvi darbojas Vidzemes kamerorķestris diriģenta Andra Veismaņa vadībā. Orķestrī muzicē skolas pedagogi un spējīgākie audzēkņi. «Lepojamies ar to, ka esam visas Vidzemes Gaismas pils. Tieši mūsu skola, kas atrodas Vidzemes koncertzāles Cēsis telpās, ir vieta, kur katrs var atklāt savu individuālo gaismu un apgūt spēju tajā dalīties ar citiem,» saka skolas direktors Vigo Račevskis. Skolā mācās bērni un jaunieši no 7 līdz 20 gadu vecumam, kuri profesionālu pedagogu vadībā apgūst mūziku vairāk nekā 20 izglītības programmās. Skola nedus vien uz pagātnes lauriem, norit spraigs darbs, gatavojot jaunos mūziķus profesionālajai dzīvei. Skolas labo sniegumu apliecina pērn iegūtā Arnolda Skrides balva, kas ik gadu tiek pasniegta labākajai mūzikas skolai valstī. «Konkurence ir sīva, Latvijā ir daudz talantīgu, muzikālu bērnu, tomēr mūsu audzēkņu lieliskais sniegums, panākumi valsts un starptautiska mēroga konkursos pierāda, ka spējam nodrošināt kvalitatīvu mūzikas izglītību valsts mērogā,» stāsta skolas direktors Vigo Račevskis. Kā ik pavasari, Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskola gaida savam pulkam pievienojamies jaunus mūziķus – sācies iestājpārbaudījumu laiks. «Gaidām ikvienu radošu jaunu mūziķi, kā arī ikvienu aizrautīgu tautas deju dejotāju no visas Latvijas, jo skola piedāvā ne vien vidējo profesionālo mūzikas izglītību, bet arī unikālu iespēju mācīties jaunajā izglītības programmā Deja, kas ļauj iegūt vidējo izglītību un kļūt par latviešu tautas dejas repetitoru,» saka direktors Vigo Račevskis.

Vairāk informācijas par skolu www.akcmv.gov.lv



Svarīgākais