Jaunā desmitgadē, ar skatu nākotnē

Speciālisti, kas piedalījās Traumatoloģijas nodaļas sagatavošanā Kvalitātes balvas izcīņai (no kreisās): galvenā māsa Antra Kupriša, Traumatoloģijas nodaļas virsmāsa Pārsla Sippo, ārstnieciskā direktore Inga Ozoliņa, Traumatoloģijas nodaļas virsārsts Aivars Baurovskis, valdes priekšsēdētājs Uģis Muskovs, Personāla nodaļas vadītāja Sanita Kandele, Attīstības nodaļas vadītāja Jolanta Vaido-Zālīte, Kvalitātes procesu vadības daļas vadītājs Jānis Batalauskis © no Vidzemes slimnīcas arhīva

Aizvadītā gada nogalē nosvinējusi 40 gadus, kopš pacientus uzņem 1975. gadā uzceltais jaunais slimnīcas ēku komplekss, Vidzemes slimnīca kā reģionālā neatliekamās medicīniskās palīdzības ārstniecības iestāde sākusi savas darbības piekto desmitgadi. Jubilejas zīmē izvērtēta slimnīcas – viena no Valmieras pašvaldības lielākajiem darba devējiem ar 686 darbiniekiem – pagātne, sasniegumi un iecerētais.

Mērķtiecīga darba rezultāts

Tā Vidzemes slimnīcas ārstnieciskā direktore Inga Ozoliņa komentē faktu, ka 40 gadu jubilejas svinību dienās saņemta ziņa par vēl vienu godam nopelnītu dāvanu – Latvijas ārstniecības iestāžu Kvalitātes balvas 2015 izcīņā nominācijā «Ķirurģiskā profila nodaļa» Traumatoloģijas nodaļa saņēmusi augstāko apbalvojumu – Kvalitātes balvu. «Trešo reizi notika balvas izcīņa, un trešo reizi tajā iesaistījāmies,» skaidro I. Ozoliņa. «Atkārtota piedalīšanās apliecina, ka esam ieinteresēti veselības aprūpes kvalitātes un pacientu drošības uzlabošanā. Arī to, ka nebaidāmies ekspertiem atklāt savu ikdienu un paveikto daudzu procesu sakārtošanā.» Ilustrējot apgalvojumu, ka pacientu drošība te izvirzīta par vienu no prioritātēm, ar šī gada 1. martu Vidzemes slimnīcā stacionēto pacientu aprūpē tiks izmantotas pacientu identifikācijas aproces, kādas jau lieto dažās Rīgas klīnikās un attīstīto Eiropas valstu slimnīcās. Ar aproces, plānas plastikāta lentes, uz kuras uzdrukāts pacienta vārds, uzvārds un slimības vēstures numurs, palīdzību personāls vairākkārt – pirms izmeklējuma, ķirurģiskas manipulācijas, medikamentu ievadīšanas un aprūpes procedūras – pārbaudīs pacienta identitāti, lai mazinātu iespējamo kļūdīšanās risku.

Darbinieks ir vērtība

«Gatavojoties jubilejai,» stāsta valdes priekšsēdētājs Uģis Muskovs, «paskaitījām: ilgāk par 40 gadiem Vidzemes slimnīcā joprojām strādā 31 darbinieks, to tiem 12 ārsti. Apbrīnojama izturība un uzticība mediķa profesijai!» Rūpējoties par pacientu aprūpes kvalitātes saglabāšanu un ar to saistīto paaudžu nomaiņu, daudz laika un līdzekļu novirzīts personāla tālākizglītībā un jaunu mediķu piesaistē. Pērn personāla apmācībā ieguldīti teju 20 tūkstoši eiro, daļēji vai pilnībā finansējot 258 darbinieku tālākizglītošanos. Savukārt jauno kolēģu ieinteresēšanai aizvadītajā vasarā Vidzemes slimnīca par prakses vietu laipni atvēlēta 15 topošajām māsām un 50 topošajiem ārstiem no Rīgas Stradiņa universitātes Medicīnas fakultātes. Jaunieši ļoti atzinīgi novērtējuši ne tikai atsaucīgo pieredzējušāko darbinieku palīdzību, bet arī labiekārtoto mediķu darba vidi un tehnisko nodrošinājumu. Ilgtermiņā plānojot jaunu speciālistu piesaisti, noslēgti sadarbības līgumi ar vairākiem topošajiem ārstiem, kuri pēc rezidentūras apmācības vēlas uzsākt darba gaitas Vidzemes slimnīcā.

Jauns logo, identitāte un izaicinājumi

Domājot par slimnīcas nākotni un mūsdienīgu korporatīvo stilu, aktualizējās ideja par logo nomaiņu. Konkursa rezultātā tapa jaunais Vidzemes slimnīcas logo, kurā simboliskais krusts akcentē slimnīcas trīs galvenās vērtības – augsti kvalificētu personālu, apmierinātus pacientus un drošu vidi gan personālam, gan pacientam, bet krāsas simbolizē veselību, sapratni, zināšanas un komunikāciju starp personālu un pacientiem. «Mums ir svarīga,» uzsver U. Muskovs, «ne tikai jaunā vizuālā identitāte, bet arī tas, kā mūsu pakalpojumu vērtē pacienti, klienti, sadarbības partneri un nozares eksperti. Tāpēc piedalāmies tādos pasākumos kā Kvalitātes balvas izcīņa, Ilgtspējas indekss, Uzslavē labu servisu, kuros esam guvuši atzinības rakstus un jaunas atziņas kvalitātes procesu pilnveidošanai.»

Ieguldījumi nākotnē

Jaunajā desmitgadē ieejot, saskaitīts – beidzamo 10 gadu laikā Vidzemes slimnīcā Valmierā un Valkā realizēti seši Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansēti projekti par vairāk nekā 5,5 miljoniem latu (pirms pārejas uz eiro). Realizējot Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta (KPFI) līdzfinansētu projektu par 1,1 miljonu eiro, nosiltināts poliklīnikas korpuss, ierīkota energoefektīva apgaismes un ventilācijas sistēma. Slimnīcas pašu līdzekļi ieguldīti teritorijas labiekārtošanā un vides pieejamības uzlabošanā, jaunu tehnoloģiju iegādē un personāla tālākizglītībā. Tas viss ir darīts un jaunie plāni zīmēti ar mērķi – paaugstināt Vidzemes slimnīcas profesionālo līmeni veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanā un noturēt kvalificētus speciālistus, uzņēmuma lielāko vērtību. Jo, apliecinot cieņu pagātnei un turpinot visa labā pēctecību, Vidzemes slimnīca pieņem jaunos izaicinājumus, lai būtu drošākais atbalsts Jūsu veselībai Vidzemē!



Latvijā

Ārstu biedrības nosodītais Edgars Mednis, kuram ir ne tikai homeopāta, bet arī pediatra sertifikāts, ar profesijai neatbilstošiem izteikumiem dalījies jau agrāk, pirms Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas nomelnošanas saistībā ar difterijas gadījumiem. Iepriekš Ārstu biedrība bezdarbībā vien plātīja rokas, bet šoreiz izskanējis vismaz skaidrs nosodījums. Taču joprojām nemainīgi Mednis var praktizēt kā sertificēts, proti, valsts atzīts ārsts, ziņo "De facto".