Dobelē tūrisma sezona ilgst visu gadu

SNIEGAVEČI atkal ir sapulcējušies Dobelē un gaida, kad tos apciemos tuvi un tāli ciemiņi © Ojārs Lūsis

Dobeles laukumos jau sesto ziemu pilsētniekus un ciemiņus jautri sveicina dižie sniegavīri. Šāds sniegavīru saiets ir vienīgais Eiropā un, cik zināms, arī pasaulē, tāpēc Dobele ir pamatoti nodēvēta par Sniegavīru galvaspilsētu un baltie dižvīri kļuvuši par Dobeles ziemas atpazīstamības zīmi. Tos brauc skatīties no tuvām un tālām vietām. Dobeles sniegavīrus varēs apciemot līdz 10. februārim.

Protams, ir jāsatiek visi sniegavīri un jānofotografējas kopā ar tiem. Sniegavīru saime katru gadu mainās. Dodas pensijā slēpotāji, hokejisti un muzikanti, bet saimei pievienojas jauni sniega vīri un sievas. Arī šoziem ir vairāki jaunumi – gan divi nopietni atlanti, kas savos plecos tur klasisku frontonu, gan kinētisks objekts, kas liek domāt jau par Lieldienu laiku, gan vēl nebijis cilnis ar daudzām figūrām.

Sniegavīrus visu šo laiku veido profesionālas tēlnieces Inta Berga un Agnese RudzīteKirillova. Viņām palīdz Jānis Bergs un Anatolijs Kirillovs. Radošās komandas darbu organizē pašvaldības arhitekts Jānis Kukša, kurš ir šā saieta idejas autors un realizētājs.

Vēsturiskajā Tirgus un domes laukumos izvietotās kartes palīdzēs ciemiņiem atrast it visus sniegavīrus, kuru skaits sniedzas pāri 30. Sniegavīru maršruta kartes un suvenīrus ar Dobeles sarkandeguņiem var iegādāties Dobeles novada tūrisma informācijas centrā.

Bet cik ilgi skriesi sniegavīriem pa pēdām? Ja deguns ir nosalis, jādodas sasildīties uz Dobeles novadpētniecības muzeju, kur var uzzināt, kā agrāk dzīvojuši dobelnieki, apskatīt izstādi Sirdsmūzika. Dobeles mūziķi un mūzikas instrumenti. Grupām tiek piedāvātas ziemas programmas Pilsdāmas stāsts, Pa sniegavīra pēdām, No hercogienes dārza līdz tējas tasei.

Dobeles Amatu mājā var iepazīt senās amatu prasmes un pašiem iemēģināt roku. Te vienmēr ir kāda jauna izstāde. Varbūt kāds gribēs ieadīt arī savu rindiņu unikālajā, Latvijas simtgadei veltītajā šallē, kas adāma no abiem galiem. Šobrīd tā ir vairāk nekā 40 metru gara, bet līdz valsts simtgades jubilejai tai jāsasniedz tieši 100 metru.

Kamēr dārzs vēl ziemas miegā, selekcionāra Pētera Upīša muzejs aicina izbaudīt Ziemas našķu programmu. Garšīgos ābolus, augļu sulas un sukādes varēsiet ne tikai degustēt, bet arī iegādāties paņemšanai līdzi uz mājām.

Ja aktīviem ļaudīm ar ziemīgu pastaigu, meklējot sniegavīrus, ir par maz, līdzi jāņem slidas un slēpes, jo Dobeles stadionā darbojas slidotava, bet piecu kilometru attālumā no Dobeles, mototrasē Ceļa ēzeļi, ir atvērta ainaviska distanču slēpošanas trase.

Dobeles novada tūrisma informācijas centra vadītāja Anita Banziņa stāsta: «Tūristu Dobelē ar katru gadu kļūst vairāk. Tūrisma sezonas kulminācija tradicionāli ir maija beigās, kad Pētera Upīša dārzā sāk ziedēt ceriņi. Pērn ceriņziedu laikā vien dārzu un Dobeli apmeklēja 30 tūkstoši cilvēku. Tas ir rekordskaitlis, jo tik daudz apmeklētāju vēl nekad iepriekš nav bijis. Pateicoties sniegavīriem, tagad ciemiņu Dobelē netrūkst arī ziemā.

Dobele negaida, kad kāds kaut ko klāt pienesīs un viss notiks pats no sevis – tiek radītas jaunas idejas, ieguldīts darbs to īstenošanā un sagaidīts rezultāts. Ievērojami pieaugusi ir ārvalstu tūristu interese – viņi brauc gan individuāli, gan organizētās grupās, jo atsauksmēs un dažādos tūrismu resursos Dobele jau tiek ierindota starp skaistākajām pilsētām, kas noteikti jāapmeklē, esot Latvijā. Tāpat savu mērķi sasniedz dalība starptautiskajās tūrisma izstādēs, tajā skaitā Berlīnē, Minhenē, Helsinkos, Viļņā un citur, kā arī ikgadējā tūrisma izstādē Balttour, kas šogad no 5. līdz 7. februārim norisināsies Ķīpsalas izstāžu centrā Rīgā. Izstādē apmeklētājus uzrunās arī Dobeles pils dāmas, Pētera Upīša muzeja un Kārļa Ulmaņa piemiņas muzeja Pikšas darbinieki.