Bezpajumtnieki biežāk izmanto nakts patversmes

© F64

Gadumijā uznākušais lielais sals Daugavpils bezpajumtniekiem liek aktīvāk izmantot nakts patversmes pakalpojumus.

Pilsētas pašvaldības sociālo lietu pārvaldē norāda, ka kopējais vietu skaits Daugavpils nakts patversmē ir pa 16 gultasvietām sievietēm un vīriešiem, kā arī astoņas vietas izolatorā un 20 sēdvietas. Nepieciešamības gadījumā patversme var pieņemt arī lielāku klientu skaitu.

Vidēji diennaktī klientu skaits ir 28 cilvēki. Piemēram, 31. decembrī sociālos pakalpojumus nakts patversmē saņēma 23, 1. janvārī – 26, 2. janvārī – 28, 3. janvārī – 30 klienti. Pēc patversmes sniegtās informācijas, pārsvarā klientu vecums ir no 40 līdz 60 gadiem. Ziemas periodam iestājoties, no 1. oktobra patversmes darba laiks ir no pulksten 18 līdz 8, taču, ja naktī gaisa temperatūra zemāka par 0 ºC, nakts patversme darbojas visu diennakti.

Daugavpils nakts patversmes klienti var saņemt naktsmītni, vakariņas, brokastis, personiskās higiēnas iespējas, sociālo rehabilitāciju, sociālā darbinieka konsultācijas, pirmo medicīnisko palīdzību. Klientiem tiek veikta sanitāri higiēniskā apstrāde un izdotas tīras drēbes un apavi no lietoto manu glabātavas. Bezmaksas pakalpojumus nakts patversmē var saņemt pilngadīgas personas bez noteiktas dzīvesvietas vai krīzes situācijā nonākušās personas, kuru iepriekšējā dzīvesvieta bijusi deklarēta Daugavpils administratīvajā teritorijā.

Ceturto gadu sociālajā/nakts patversmē darbojas sociālā rehabilitācijas programma Karsts ēdiens – veselīga vide. Klienti ir nodrošināti ar bezmaksas karstu ēdienu, sociālā darbinieka vai sociālo rehabilitētāju konsultācijām, kā arī nepieciešamības gadījumā tiek rekomendēts iziet profilaktisko apskati (fluorogrāfiju).

Katru dienu bezmaksas karstu ēdienu saņem 200 klienti. Sociālos pakalpojumus sociālajā patversmē šobrīd saņem 131 klients, norāda sociālo lietu pārvalde.



Latvijā

Būvniecības nozares ģenerālvienošanās komitejā piektdien pārskatīta minimālā alga nozarē, paredzot, ka no 2025.gada 1.janvāra minimālā alga būvniecībā nodarbinātajiem būs 1050 eiro mēnesī vai 6,29 eiro stundā, aģentūru LETA informēja Latvijas Būvniecības nozares arodbiedrības (LBNA) pārstāvji.

Svarīgākais