Kalve čempioniem un sportošanas iespēja iedzīvotājiem

«Gandarījums par paveikto ir laba motivācija tālākai attīstībai,» pārliecinats ir OC Ventspils valdes priekšsēdētājs Uldis Boitmanis © Juris GIGULIS

Olimpiskais centrs (OC) Ventspils ir pirmais olimpiskais centrs Latvijā, kam jau nākamgad apritēs 19 gadu. OC Ventspils lepojas, ka ieņem vadošu lomu Latvijas sporta infrastruktūrā un tam ir nacionālās sporta bāzes statuss.

«Esam paši lielākie un apkalpojam 13 dažādu struktūrvienību, tajā skaitā pilsētas pašvaldība mums ir uzticējusi apsaimniekot arī tūrisma un izklaides objektus, piemēram, Piedzīvojumu parku ar slēpošanas kalnu Lemberga hūte, Piejūras Akvaparku un slēgtā tipa Ūdens piedzīvojumu parku,» atklāj OC Ventspils valdes priekšsēdētājs Uldis Boitmanis. Tādējādi OC funkcijās ir ne tikai sporta bāžu apsaimniekošana, sacensību un sporta pasākumu rīkošana, bet arī rūpes, lai pilsēta labi izskatītos tūristu acīs.

U. Boitmanis pauž gandarījumu, ka aizvadītajā sezonā tūristu apkalpošanas jomā ir sasniegti nebijuši skaitļi. Piemēram, Piedzīvojumu parku šosezon apmeklēja vairāk nekā 300 tūkstoši cilvēku. No ārvalstu tūristiem parka izklaides galvenokārt bauda lietuvieši, tāpat to apmeklē daudz vāciešu un igauņu. Lielu popularitāti izpelnījies Ūdens piedzīvojumu parks, kura paspārnē darbojas arī peldbaseini, atlētikas un aerobikas zāles. Šo kompleksu apmeklē vairāk nekā 200 tūkstoši cilvēku gadā. Gan sportistu, gan tūristu rīcībā ir arī mūsdienīgā OC Ventspils viesnīca, kas šogad pilsētas labāko naktsmītņu konkursā ieguva godpilno pirmo vietu. OC Ventspils nemitīgi cenšas modernizēt savas bāzes un būvēt jaunas. Tostarp šogad sadarbībā ar Latvijas Ielu vingrošanas sporta biedrību ir izveidots un svinīgi atklāts Ielu vingrošanas stadions, kas ir modernākais Latvijā. Rekonstruēta arī BMX trase, paaugstinot starta kalnu līdz piecu metru atzīmei, lai tas atbilstu starptautiskiem standartiem.

OC Ventspils lepojas, ka valsts tam šogad uzticējusi īstenot Augstas klases sportistu sagatavošanas centra pilotprojektu, kas Ventspilī paredz trīs sporta veidos – svarcelšanā, vieglatlētikā un šorttrekā – sapulcināt un trenēt Latvijas labākos un perspektīvākos sportistus. Piemēram, svarcelšanā Ventspilij ir izcili treneri Eduards Andruškevičs un Viktors Ščerbatihs, kā arī pasaules un Eiropas čempioni dažādās vecuma grupās – Artūrs Plēsnieks, Rebeka Koha un Ritvars Suharevs. Pilotprojekts tiks īstenots līdz 2017. gada beigām, kad Izglītības ministrijas atbildīgās sporta nozares personas izvērtēs šādu Augstas klases sportistu sagatavošanas centra darbību un efektivitāti. Ja pilotprojekts būs veiksmīgs, tad, iespējams, visa Latvija pārklāsies ar šādiem centriem, ja olimpiskie centri atbildīs noteiktajiem kritērijiem – nodrošinās modernas sporta bāzes, treneru kadrus un sportistus.

«Skaistas sporta bāzes – tas ir labi, bet, ja tās būtu tukšas, tad nebūtu nekāda gandarījuma. Man ir liels prieks, ka Ventspilī cilvēki arvien vairāk izprot veselīga dzīvesveida un sporta nozīmīgumu,» priecājas U. Boitmanis. Olimpiskā centra bāzes izmanto Ventspils Tehnikuma audzēkņi, skolēni un studenti, kuriem Ventspils pašvaldība finansē dažādas apmācības programmas. Piemēram, bērni nāk uz Ledus halli mācīties slidot. Tāpat ir programma peldēšanas apmācībā. Ventspilī darbojas 33 sporta klubi, kas izmanto OC bāzes, tajā skaitā abas meistarkomandas – basketbolā un futbolā. OC bāzēs trenējas arī jaunie sportisti no sporta skolas Spars, kas ar 1200 audzēkņiem ir viena no lielākajām Latvijā. Protams, bāzes savām sporta nodarbēm plaši izmanto arī iedzīvotāji. Ir novērota pozitīva tendence, ka daudzu Ventspils uzņēmumu vadītāji izprot sportošanas svarīgo būtību un saviem darbiniekiem apmaksā dažādu sporta veidu nodarbības. «Tā ir olimpisko centru būtība – būt ne tikai čempionu kalvei, bet arī radīt attiecīgās pašvaldības iedzīvotājiem iespēju modernos apstākļos nodarboties ar sev patīkamu sporta veidu,» uzsver U. Boitmanis. Ventspils iespēju radīšanai un sekojošai iedzīvotāju aktivitātei ir lielisks piemērs. Piemēram, pašvaldība pēdējos gados pilsētā ir izbūvējusi 40 kilometru garu veloceliņu tīklu, un SKDS aptauja parādīja, ka velobraukšana kļuvusi par populārāko sporta nodarbi iedzīvotāju vidū. Otrajā vietā ir peldēšana un trešajā – atlētiskā vingrošana, kurai cilvēki arvien vairāk pievēršas, sevi pilnveidojot gan garīgi, gan fiziski.

Sarunu noslēdzot, U. Boitmanis visiem novēl sportisku Jauno gadu: «Mūsu labākajiem sportistiem novēlu godam prezentēt mūsu valsti, lai mēs ar jums varam lepoties un censties jums līdzināties. Bet visiem pārējiem novēlu dzīvot tā, lai arī Latvijas sporta zvaigznes varētu lepoties ar mums.».



Latvijā

Vai “airBaltic” pērk lidmašīnas, lai tās izīrētu citiem? Šāds jautājums sociālajos tīklos sastopams bieži, kopš nacionālā aviokompānija paziņoja, ka no nākamā gada papildu lidmašīnas tiks izīrētas aviācijas gigantam “Lufthansa Group”. Par to, ko šis darījums nozīmē lidsabiedrībai un iedzīvotājiem, plašāk vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.