Uz Gauratu pēc dvēseles miera un pozitīvām emocijām

Sena teika vēsta, ka vietā, kur tagad spoguļojas Gaurata ezers, kādreiz atradušās mājas, kuras saukuši par Vēžniekiem.

Kādu nakti sieva iznesusi savu bērnu ārā pačurāt, un tobrīd briesmīgi kaucis mājas lielais suns, kam bijis dots vārds Gaurats. Bērns saucis: "Gaura! Gaura!" – gribēdams to apklusināt, bet šis tik kaucis un kaucis. Pa to laiku skrējis pāri ezers, kuram vārds arī bijis Gaurats.

Tā kā bērns viņa vārdu bija uzminējis, tad ezers nolaidies zemē, noslīcinādams visus mājas iedzīvotājus. Ezers ir neparasti dziļš šai apkārtnei – dziļākajā vietā pat līdz 15,5 metriem. Arī tagad pie ezera atrodas Vēžnieku mājas, tikai ne agrākajā vietā.

Ja šodien kādam Dobeles pusē jautā par Gaurata ezeru, tad nezinātāju būtu grūti atrast – jau gadiem šis ezers ir iecienīta peldvieta pilsētniekiem, jo atrodas tikai 5 kilometrus no Dobeles. Iepriekšējā vasarā ezera krastā notikušas lielas pārmaiņas – uzbūvētas piecas jaunas guļbūves atpūtas mājiņas, kas tagad kopā ar pirtiņu, grila nojumi un diviem makšķernieku namiņiem veido atpūtas kompleksu Gaurats. Interesanti, ka pirtiņa ir uzbūvēta virs ezera – tas pirts apmeklējumam piedod īpašas sajūtas. Atpūtas bāzes pārvaldnieks Aivars Lagzdiņš stāsta, ka iepriekšējā vasarā uzbūvētas ne tikai mājiņas, bet veikti arī apkārtnes labiekārtošanas darbi – veidotas takas un celiņi, stādītas puķes un ķiršu un ābelīšu dārzs.

Vieta ir unikāla, jo līdzās dziļajam ezeram ar bagātīgu zivju populāciju, atrodas Griezes kalns, kam arī ir sava teika. Šķiet, ka šajā vietā apstājas laiks un kaut kur tālu, tikpat kā nesadzirdami paliek pilsētas trokšņi un ikdienas problēmas... Dzīve šķiet krāsaina, kaut arī šobrīd apkārt dominē sniega baltums un stalto priežu ziemas pieticīgais zaļums. Tikai kā papildinājums dabas dāvanām, tā teikt, lai laime būtu pilnīga, piedāvājumā ir arī labākais, ko cilvēks cilvēkam var sniegt – svaigi slaukts piens, laba masāža pēc pirtiņas apmeklējuma, silta un mājīga istabiņa pat tad, ja laukā valda spelgonis.

Vasarā izklaides iespējas plašākas – var braukt ar laivu vai makšķerēt, peldēties, lēkāt pa batutu, cept gaļu vai desiņas vai vienkārši ar basām kājām baudīt zaļās zāles dziedinošo valgumu. Pērn šeit uz trīs dienām apmetās 12 ārzemju velobraucēji, kam šī vieta ļoti patika. Ir bijis gadījums, kad kādas firmas īpašnieks, kas pie Gaurata saviem darbiniekiem devis iespēju atpūsties, licis izslēgt mobilos telefonus un aizliedzis runāt par darbu. Cilvēki prom devušies izgulējušies un lieliski atpūtušies – sejās vairs nav bijis ne miņas no stresa un steigas.

Šovasar plānots uzbūvēt plostu un vajadzības gadījumā ievest to ezera vidū, – tas varētu kļūt par vietu, kur jaunlaulātie viens otram zvērestu saka un kopā ar vedējiem šampanieša glāzi tukšo. Taču Lagzdiņa kungs teic, ka arī ziemā šeit var gūt pilnīgu atpūtu un nav lietas, ko nevarētu izpildīt. "Ja ir skaidri formulētas vēlmes, mēs varam gan siltas pusdienas sagādāt, gan ezerā āliņģi izcirst, kur pēc pirts priekiem atvēsināties. Makšķernieki uz ezera redzami arī vislielākajā salā un tiec, ka lomi nav mazi."

Ja gribas ko īpašu, jābrauc uz Gauratu. Vairāk informācijas pa tālr. 63714163, mob. t. 28242125.

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais