Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

KAUTIŅŠ VENTSPILĪ: NATO jūrnieks kompensācijā prasa 25 000 eiro

Cietušais jūrnieks Mihels (pirmais no labās), viņa tulks, tuvinieki, kā arī Nīderlandes vēstniecības pārstāve tiesas sēdes pārtraukumā apspriežas ar prokuroru © Kristīne Klauze

Šonedēļ sācies tiesas process krimināllietā, kurā par NATO jūrnieka piekaušanu apsūdzēti trīs ventspilnieki.

Uz apsūdzēto sola nonākuši 20, 23 un 24 gadus veci jaunieši, kuri pagājušā gada 11. maija rītā pie kāda Ventspils naktskluba smagi piekāvuši jūrnieku no Nīderlandes, kurš Ventspilī atradās saistībā ar NATO pretmīnu grupas kuģiem rīkoto operāciju Open Spirit 2014.

Uz tiesu bija ieradies arī cietušais – 22 gadus vecais Nīderlandes pilsonis Mihels Vosens, kurš no apsūdzētajiem prasa piedzīt 25 tūkstošus eiro lielu kompensāciju par fiziskajām ciešanām. Jaunietis tiesā norādīja, ka viņš uz visu mūžu paliks invalīds. Pēc notikušā jūrnieks vairākas nedēļas atradies komā, viņam kā bērnam bijis jāmācās staigāt no jauna. Šobrīd viņam joprojām ir problēmas ar staigāšanu, runāšanu, un viņš ir guvis arī psihiskas traumas. Par notikušo kautiņu Mihels neko tiesā nevarēja liecināt, jo traumas dēļ viņam viss ir pilnībā izdzēsts no atmiņas.

Vairāk tiesā zināja pastāstīt abi nīderlandieša biedri – Riks un Mičels, ar kuriem kopā Mihels apmeklējis naktsklubu. Tomēr jūrnieku un ventspilnieku liecības ir visai pretrunīgas. Piemēram, naktskluba uzraugs liecināja, ka jūrnieki smēķēja telpās, čurāja stūros, sita glāzes, laistījās ar alkoholu un nepiedienīgi uzvedās. Visvairāk izcēlies Riks, kurš izturējies skaļi un agresīvi. Viņš arī izģērbies pilnīgi kails un vairākas reizes smēķējis telpās. Tikušas arī imitētas seksuālas darbības. Daudzi vietējie apmeklētāji, to visu redzot, pametuši klubu. Pēc vairākkārtējiem aizrādījumiem uzraugs izraidījis Riku no kluba. Pašu kautiņu, kas notika uz ielas, uzraugs neredzēja.

Tikmēr Riks un Mišels tiesai stāsta, ka kluba telpās nekādu konfliktu neesot bijis, arī kluba uzraugi neesot viņiem neko aizrādījuši – nedz par nepiedienīgu uzvedību, nedz smēķēšanu telpās, nedz glāžu sišanu. Riks liecina, ka, ejot projām no kluba, viņam kāds pēkšņi no mugurpuses uzbruka, iesita pa galvu, un viņš zaudējis samaņu. Atguvies tikai uz kuģa.

Tikmēr Mišels atminas, ka vispirms no kluba izgājuši Mihels ar Riku un viņš sekojis tikai pēc pāris minūtēm. Izejot uz ielas, viņš vienā pusē ieraudzīja zemē guļam Riku, bet otrā pusē manījis, ka bariņš jauniešu ir aplenkuši Mihelu. Ieraugot situāciju, viņš no notikuma vietas aizbēga, jo baidījies, ka piekaus arī viņu.

Tiesas sēdē tika uzklausīti arī citi liecinieki. Tajā skaitā viens no apsūdzēto ventspilnieku draugiem. Viņš stāsta, ka klubā redzēto izdarību dēļ viņu kompānija nolēmusi doties uz citu klubu. Gājuši jau projām, taču drīz vien gājuši atpakaļ skatīties, kur palicis vēl viens no draugiem. Pie kluba ieraudzījuši, ka draugu aiz rīkles sagrābis Riks. Draugs jau sācis ļimt, tāpēc viņš Rikam teicis, lai laiž vaļā. Tā kā jūrnieks nav reaģējis, tad puisis nositis nost viņa rokas no drauga kakla. Vēlāk Riks esot nācis viņam virsū, tāpēc tam iesitis, un viņš nokritis zemē. Tad liecinieks redzējis, ka no Rika žņaugšanas cietušais draugs ar vēl vienu biedru skrējuši pakaļ Mihelam. Skrējienā ar palēcienu žņaugšanas upuris esot iespēris Mihelam pa galvu, un viņš no spēriena nokritis. Tālāko liecinieks nav redzējis un arī nezināja teikt iemeslu, kāpēc draugi Mihelam dzinušies pakaļ.

Uz tiesas sēdi neieradās vēl viens svarīgs notikušā aculiecinieks, tāpēc tiesā izsludināts pārtraukums līdz novembra vidum. Savas liecības tad sniegs arī visi trīs apsūdzētie.

Jāpiebilst, ka divi apsūdzētie savu vainu notikušajā pilnībā atzīst, viens atzīst daļēji. Arī kaitējuma kompensāciju viņi gatavi maksāt, taču ne tādā apjomā, kā prasa cietušais.