Iestājas par godīgu konkurenci

© Ojārs Lūsis

Aizvadītā gada augustā noslēdzās Valsts darba inspekcijas (VDI) rīkotā informatīvā kampaņa Darba līgums – drošāka rītdiena, kurā darba ņēmēji varēja izvirzīt un balsot par atbildīgākajiem darba devējiem.

Noskaidrojās, ka piecu godprātīgāko Latvijas uzņēmumu vidū ir SIA Madonas būve, kas ir viena no pilnsabiedrības A.A. & Būvkompānijas dalībniecēm.

Apvienojoties uzlabo konkurētspēju 2005. gada oktobrī tika dibināta pilnsabiedrība

A.A. & Būvkompānijas, kuras biedri ir: Madonas būve, Jēkabpils būve, MB Akva, Santexo, Ceturtais stils, AB Konsole, MB Būvtehnika, MB Tīkli un A. A. Mežmalas. Apvienojoties būvniecības nozares uzņēmumiem, arhitektiem, mērniekiem un grāmatvežiem, tapa plaša profila sabiedrība, kas var piedāvāt pilnu pakalpojumu klāstu saviem klientiem, turklāt, izveidojot vienotu grāmatvedību, juridisko dienestu un citus administrēšanai nepieciešamos speciālistus, būtiski tiek ietaupīti finanšu resursi. Kvalitātes vadības sistēmas vadītājs Helmuts Banders skaidro, ka šāda tipa sabiedrībai ir daudz vieglāk startēt valsts un pašvaldību konkursos arī par liela apjoma darbu veikšanu. Viens no finanšu ietilpīgākajiem līgumiem saistās ar Madonas pilsētas ūdenssaimniecības attīstības projektu, ko līdzfinansē ES Kohēzijas fonds, un divu līgumu kopējā summa ir 9,8 miljoni latu. Līdztekus minētajam projektam tiek realizēti līdzīgi projekti Līvānos, Ludzā, Varakļānos, Pļaviņās. Daudz mazāku šīs nozares projektu jau ir realizēts desmitiem Vidzemes pagastos. 2009. gada 9 mēnešu apgrozījums pilnsabiedrībai bija 12,4 miljoni latu, bet šā gada 12 mēnešos plānots apgūt 12,5 miljonus. Patlaban ir noslēgti līgumi, kas strādājošos ar darbu nodrošinās līdz vasaras beigām, un neatlaidīgi tiek strādāts pie jaunu pasūtījumu saņemšanas.

Pilnsabiedrībā patlaban nodarbināti 194 strādājošie, un 138 no tiem ir madonieši. Tieši šo aspektu uzņēmuma komercpilnvarnieks Arvīds Apfelbaums vērtē visaugstāk, jo tas nozīmē, ka uzņēmums dod reālu ieguldījumu novada nodarbinātībā un strādājošajiem izmaksātās algas tālāk nonāk pie pakalpojumu sniedzējiem, ražotājiem un tirgotājiem. Arī liela daļa no iepriekšējā gadā valstij samaksātajiem nodokļiem miljons latu apmērā nonāk Madonas novada budžetā. Valstij ir jādomā, kā atvieglot procedūras, lai pašvaldības un jebkurš uzņēmējs vieglāk varētu saņemt ES fondu līdzekļus, kas pagaidām tiek apgūti tikai dažu procentu apmērā no iespējamās summas.

Kurš maksās, kurš nemaksās?

Laikā, kad valsts kasē svilpo vējš, situāciju var glābt tikai uzņēmēji, kas godprātīgi maksā nodokļus. Taču notiek pretējs process – arvien vairāk darba devēju izmanto jebkuru iespēju izvairīties no nodokļu maksāšanas. Iemesli tam ir dažādi, un viens no tiem – nepārdomātā nodokļu politika, kas uzņēmējam uzliek nepārvaramu slogu, un viņam ir tikai divas iespējas – vai nu pasludināt savu maksātnespēju, vai blēdīties, tādējādi kropļojot tirgu un vēl vairāk samazinot iespēju godprātīgi strādāt citiem tirgus dalībniekiem. Pilnsabiedrības A.A. & Būvkompānijas pilnvarotais pārstāvis, komercpilnvarnieks Arvīds Apfelbaums savā nostājā ir strikts: "Es gaidu, kad valsts kā mans kompanjons, kurš daudzējādā ziņā atkarīgs no mana uzņēmuma darbības, veiks ēnu ekonomikas ierobežošanu, kas ar katru dienu kļūst arvien plašāka." Uzņēmējam taisnība – ja kompanjons liek šķēršļus uzņēmumu darbībai un neveic savā kompetencē esošās funkcijas, tad ir pilnīgi saprotams, kāpēc valsts kasē naudas nav!

Konkursos vinnē ēnu ekonomikas uzņēmumi

Protams, ne jau visos valsts un pašvaldību izsludinātajos konkursos par kāda objekta būvniecību pasūtījumus saņem negodīgi uzņēmēji, taču Arvīda Apfelbauma un viņa kolēģu veiktā statistika liecina – daudzos gadījumos izsludināto darbu apjomu par nosolīto cenu paveikt nav iespējams. "Pagaidām mēs apkopojam visu informāciju un vērojam aizdomīgo konkursu uzvarētāju darbu, lai ar konkrētiem faktiem iepazīstinātu sabiedrību un kontrolējošās valsts iestādes," saka Helmuts Banders. Nekorekta pret godprātīgajiem uzņēmējiem ir arī konkursu vērtēšanas sistēma – tajā prevalē tikai zemākā cena, bet uzņēmuma iepriekš samaksāto nodokļu apjoms netiek ņemts vērā. Tas ir kritērijs, kas ļautu izvairīties no negodīgu uzņēmēju līdzdalības valsts un pašvaldību konkursos. Ieguvēji būtu visi – visvairāk jau valsts, kuras kasē ienāktu konkrēts nodokļu apjoms.

Svarīgākais