Ceru, ka godīgums atmaksāsies

© Ojārs Lūsis

Lielākā daļa darba devēju ar nožēlu atvadās no saviem speciālistiem, taču tā ir šodienas realitāte – krītošas ekonomikas apstākļos arī nepieciešamo darbinieku skaits kļūst mazāks.

SIA Madonas poligrāfists izpilddirektore Ilze Zvirgzdiņa uzsver: "Šis ir laiks, kad vienam pret otru ir jābūt absolūti godīgiem. Mēs informējam savus darbiniekus par situāciju uzņēmumā, tādējādi pasargājam viņus no nevajadzīga stresa un nepamatotām ilūzijām. Šobrīd ir ļoti svarīgi laikus apzināties situāciju, dot laiku ar to aprast un izvērtēt savas iespējas un katram pašam izlemt, ko darīt tālāk. Man ir ļoti žēl, ka aizvadītā gada laikā mūsu darbinieku skaitu vajadzēja samazināt no 65 strādājošajiem līdz 38. Palikušajiem piedāvājam dažādus variantus – pusslodzi vai iespēju apvienot pienākumus."

Vaicāta, kā sadarboties ar klientiem apstākļos, kad arī viņiem naudas ir arvien mazāk, Ilze stāsta: "Labajos laikos nebija īpaši jārēķina, kādas būs produkta izmaksas, un varēja realizēt vispārdrošākās idejas. Tagad naudu skaita visi, un mēs kā poligrāfijas speciālisti varam ieteikt saviem klientiem racionālāko un ekonomiski izdevīgāko tehnoloģisko risinājumu, kas samazina gala produkta cenu, bet saglabā kvalitāti. Mūsu tipogrāfijas priekšrocība ir daudzpusība – mēs varam drukāt lielākas un mazākas tirāžas veidlapas, grāmatas, avīzes, kalendārus un jebko citu, kā arī nodrošināt to pēcapstrādi pilnā apjomā. Ārvalstu pasūtītāji īpaši augstu vērtē mūsu iespēju izgatavot mazas tirāžas produkciju ļoti labā kvalitātē par pieejamu cenu."

Arī šā gada prognozes nesola īpašu pasūtījumu pieaugumu, bet nerada tiešus draudus uzņēmuma pastāvēšanai. No savas puses uzņēmums var piedāvāt izdevīgu cenu, taču nepārkāpta paliek viena līnija: nepiedāvāt klientam cenu, kas nesedz ražošanas izmaksas. Ilze atsaucas uz uzņēmuma īpašnieku nostāju: "Jāstrādā ir ar aprēķinu, ka varam segt visus izdevumus, un uzņēmumiem, kuri dempingo cenas, nav paredzams ilgs mūžs. Ir jāciena sava valsts, darbs, strādājošie, piegādātāji un klienti." Ilze Zvirgzdiņa noslēgumā piemetina labo ziņu: "Mēs neesam atteikušies no ieceres būvēt jaunu modernu tipogrāfiju, bet pagaidām meklējam labāko piedāvājumu zemes iegādei šā projekta realizācijai.

Svarīgākais