Atbildīgi, profesionāli un kvalitatīvi

© Ojārs Lūsis

"Mums, mežiniekiem, krīze neizpaužas tik sāpīgi kā dažās citās nozarēs. Varam būt diezgan pārliecināti, ka būsim vieni no pirmajiem, kuri atgūsies, jo jau tagad tirgū novērojama pozitīva tendence – cenu kāpums," saka SIA Asigne direktors Aivars Kapaklis.

Viņa vadītais uzņēmums, kas nodarbojas ar cirsmu pirkšanu, kokmateriālu iepirkšanu un mežistrādes pakalpojumu sniegšanu, ir spēcīgākais reģionā. Šā gada maijā SIA Asigne svinēs 15 gadu jubileju.Vaicāts, ar kādu bilanci izdevies noslēgt 2009. gadu,

A. Kapaklis atteic – zaudējumu nav. "Nebūtu pareizi teikt, ka ekonomiskie sarežģījumi mūs neskar. Skar. Darbinieku algas nācās samazināt par 10 procentiem, arī kadru mainība ir lielāka nekā iepriekš, tomēr uzņēmuma kodols mums ir stabils. Paldies cilvēkiem, kuri pie manis strādā un izprot situāciju! Tā ir viena no SIA Asigne galvenajām priekšrocībām salīdzinājumā ar citiem uzņēmumiem – kvalitatīvs un efektīvs darbs ar pieredzējušiem cilvēkiem," stāsta A. Kapaklis, neslēpjot, ka tieši tāpēc ir diezgan prasīgs pret saviem darbiniekiem.

SIA Asigne attīstībā nozīmīgs bija 2007. gads, kad notika uzņēmuma reorganizācija. Tās rezultātā izveidojās otrs uzņēmums – SIA Asigne īpašumi, kas nodarbojas ar meža īpašumu apsaimniekošanu.

Kāds ir A. Kapakļa skatījums uz mežizstrādes nozares aktualitātēm un turpmāko attīstību? Diskusijas un protestus pērnajā gadā izraisīja AS Latvijas valsts meži lēmums 2010. gadā pārtraukt augošu koku cirsmu izsoles. "Par šo lēmumu ir dažādi viedokļi, bet ja jautājums ir par to, kā tas ietekmēs manu uzņēmējdarbību, tad man kā mežistrādātājam, kas vairāk koncentrējas tieši uz mežistrādi un tikai pēc tam – apaļkoku realizāciju, būtu labāk, ja šīs izsoles joprojām notiktu," atzīst A. Kapaklis. Pēc viņa domām, situāciju varēja atrisināt, daļu cirsmu pārdodot izsolēs, savukārt otru daļu – ne, jo šobrīd mežistrādes jomā veidojas monopols. "Faktiski Latvijas valsts meži būs tie, kas koriģēs tirgu, pārējiem atliks vien pielāgoties. Vissmagāk šā lēmuma radītās sekas jutīs vietējie mežistrādes uzņēmumi, lielie kokrūpnieki, Latvijas un ārvalstu kopuzņēmumi ne tik ļoti," secina uzņēmējs.

SIA Asigne nākotnes prioritātes saistītas ar meža īpašumu pirkšanas un apsaimniekošanas biznesa attīstību, kā arī sadarbību ar AS Latvijas valsts meži mežistrādes pakalpojumu sniegšanā.

Svarīgākais