Tarifs būs zemāks par vidējo Latvijas pilsētās

2008.gadā ūdensapgādes un kanalizācijas tīklu kopgarums bija nepilni 63 kilometri, bet šogad jau 139 kilometri jeb par 76,2 km vairāk kā tarifa apstiprināšanas gadā, vēsta Ilgonis Igaunis © Ojārs Lūsis

Salaspils ūdenssaimniecības uzņēmums SIA Valgums S Sabiedrisko pakalpojumu regulatoram iesniedzis aprēķinu un skaidrojumu jauna ūdenssaimniecības pakalpojuma tarifa apstiprināšanai, kurš nav pārskatīts kopš 2008. gada marta. Jaunais ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifs būs par 26% lielāks par līdzšinējo, bet būs zemāks par vidējo valstī.

Esošais tarifs nesedz izmaksas

Pēdējos gados ir augušas cenas vairākiem komponentiem, kas veido ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifu. Būtiski palielinājušās pamatlīdzekļu uzturēšanas izmaksas – piemēram, 2008. gadā ūdensapgādes un kanalizācijas tīklu kopgarums bija nepilni 63 km, bet šogad jau 139 km jeb par 76,2 km vairāk nekā tarifa apstiprināšanas gadā. Likumsakarīgi, ka vienlaikus dubultojusies ir pamatlīdzekļu vērtība, kas tagad sastāda teju 18 miljonus eiro.

Būtiski augusi ir arī elektrības cena. Neskatoties uz energoefektīvu tehnoloģiju ieviešanu, par elektrību pēdējos gados ir jāmaksā arvien vairāk. Augušas arī degvielas cenas, kā arī valstī noteiktā minimālā alga, kas proporcionāli atsaucas uz darbaspēka kopējām izmaksām.

SIA Valgums S valdes loceklis Ilgonis Igaunis uzskata, ka tarifu līdz plānotajam līmenim vajadzēja paaugstināt jau 2011. gadā. Lai saglabātu veco tarifu, tika pieņemti lēmumi par darbinieku skaita optimizāciju, kas, no vienas puses, samazināja izmaksas, tajā pašā laikā atlikušo darbinieku noslogojums bija pārlieku liels un ne visus nepieciešamos darbus varēja izdarīt laikus. «Lai uzturētu kārtībā plašo ūdenssaimniecības tīklu, ir nepieciešams adekvāts skaits darbinieku un speciālistu, kas par tiem parūpējas. Tagad esam kā ugunsdzēsēji, kas ir spējīgi tikai reaģēt uz avāriju novēršanu, bet nevaram veikt profilaktisku darbu, lai nepieļautu avāriju rašanos.»

Gatavojas nodošanas pieņemšanas akta parakstīšanai

Šā gada martā ieplānota Ūdenssaimniecības attīstība Salaspils novada Salaspilī un Saulkalnē (nr. 3DP/3.5.1.0/11/IPIA/VARAM/006), projekta ietvaros, būvdarbu pieņemšanas nodošanas akta parakstīšana par darbu pieņemšanu Salaspils pilsētā. Jāatzīmē, būvuzņēmējs SIA Siltums Jums, būvdarbus ir paveicis pirms līgumā noteiktā termiņa. Pašreiz turpinās darbi Saulkalnē – būvuzņēmējs SIA Koger Vide ir iekavējis projekta izpildi. Saulkalnē, kā prognozē būvuzņēmējs, pieņemšanas nodošanas aktu varēs parakstīt aprīlī, lai gan iepirkumā paredzētais būvdarbu pabeigšanas termiņš bija 2014. gada 31. decembris. Projekta kopējā vērtība sastāda 5,38 miljonus eiro bez PVN. No tiem ES fondu līdzfinansējums ir 3,89 miljoni, pašvaldības līdzfinansējums 1,06, kā arī SIA Valgums S līdzfinansējums nepilnu 438 tūkstošu apmērā. Minētās summas investētas 7,3 km ūdensvada rekonstrukcijā; 10 km jauna ūdensvada izbūvē; 1,7 km kanalizācijas tīklu rekonstrukcijā un 10,7 km jaunu kanalizācijas tīklu izbūvē, kā arī 1 km spiedvada būvniecībā.

Pēc projekta nodošanas ekspluatācijā būs iespēja izveidot ap 650 jaunu pieslēguma vietu centralizētajai ūdens un kanalizācijas sistēmai. I. Igaunis teic, ka jau tagad ir saņemti vairāki iesniegumi, kuros izteikta vēlme pieslēgties centralizētajiem tīkliem. Vaicāts, vai salaspilieši atbalsta ieceri iekļaut MK noteikumos obligātu prasību pieslēgties centralizētajai kanalizācijas savākšanas sistēmai, ja tā ir pieejama, uzņēmuma vadītājs teic: «Mēs noteikti to atbalstām. Arī fekālijas ir atkritumi, un tie ir jāapsaimnieko videi un cilvēkam draudzīgā veidā. Ja likums nosaka, ka centralizēta atkritumu savākšanas un apsaimniekošanas sistēma attiecas uz pilnīgi visiem valsts iedzīvotājiem, tad kāpēc gan ar kanalizāciju būtu savādāk.»

Tāpat no 2011. līdz 2013. gadam pašvaldības SIA Valgums S realizēja Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansēto projektu Ūdenssaimniecības attīstība Salaspils novada Acones ciemā, Nr. 3DP/3.4.1.1.0/11/APIA/CFLA/140/032. Projekta ietvaros rekonstruēti ~ 440 m ūdensapgādes tīklu un veikta ūdens attīrīšanas iekārtu rekonstrukcija. Kopā projekta izmaksas sastāda 177,5 tūkstošus eiro (bez PVN), t. sk. ERAF finansējums 121,2 tūkstoši eiro.

Nepieciešami vēl vismaz 11 miljoni

Nebūt nevar uzskatīt, ka līdz ar ūdenssaimniecības attīstības otrās kārtas noslēgumu Salaspils un Saulkalnes ūdenssaimniecības infrastruktūra ir sakārtota. Apzinot vajadzības un esošo uzņēmuma tīklu tehnisko stāvokli, secināts, ka sistēmas sakārtošanai vajag vēl ap 11 miljoniem eiro, ko plānots piesaistīt no ES fondiem. Aprēķini un pamatojums jau iesniegti izskatīšanai Vides un reģionālās attīstības ministrijā. Kā galvenos uzdevumus, ko vajadzētu iekļaut trešajā kārtā, vadītājs rezumē: «Nepieciešama kanalizācijas spiedvada nomaiņa, kas savieno Saulkalni un Salaspils notekūdeņu attīrīšanas iekārtas. Tāpat kopš uzbūvēšanas pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados nav remontēts attīrītā ūdens izvads no notekūdeņu attīrīšanas iekārtām uz Daugavu. Riski būtiskam vides piesārņojumam saskatāmi arī vecajos notekūdeņu tīklos, kas aptver Salaspils kodolreaktoru. Tas nav mūsu īpašums, bet esam ieplānojuši, piesaistot līdzekļus, veikt pasākumus šo risku samazināšanā. Darāmā vēl ir ļoti daudz! Liels paldies jāsaka Salaspils novada domei, kas aktīvi atbalsta visus pasākumus un projektus ūdenssaimniecības attīstībā, nodrošinot Salaspils novada iedzīvotājiem veselīgu un sakoptu vidi. Bez novada domes finansiālā atbalsta nebūtu iespējama jau realizēto projektu izpilde, ne arī jaunu projektu plānošana.».