Slimnīcai vajadzīgi speciālisti

© Ojārs Lūsis

Tāpat kā visās Latvijas reģionu slimnīcās, arī Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienība priecājas par katru jauno speciālistu, ko izdodas atvilināt no Rīgas vai citām lielajām pilsētām.

 Pēdējo gadu laikā šeit darba vietu ir atradusi jauna infektoloģe un ginekoloģe, taču akūti nepieciešams arī neirologs, ķirurgs un terapeits.

Vaicāta par priekšrocībām, ko var sniegt darbs Gulbenes slimnīcā, izpilddirektore Eva Smirnova teic: «Šī ir ideāla vieta dzīvošanai ģimenei ar bērniem – pašvaldība ir pretimnākoša un var piedāvāt ne tikai dzīvokli, bet arī piemeklēt darba vietu ģimenes otrajai pusītei. Mums ir brīvi pieejami bērnudārzi, bezmaksas bērnu interešu izglītība, labas vispārējās izglītības iestādes, nav jāmaksā par autostāvvietām un lielākoties no darba līdz mājām var aiziet kājām, nemaksājot par sabiedrisko transportu. Ne mazāk svarīgs ir darba un sadzīves ritms – mēs dzīvojam mierīgi, bez lieka stresa un steigas. Es zinu, ka lielākā daļa ārstu ir uz izdegšanas robežas – tas atsaucas ne tikai uz ārstiem, bet arī pacientiem, jo ārstam nav laika iedziļināties katra konkrētā cilvēka problēmās kopumā. Tajā pašā laikā algas slimnīcā ir labas – droši varu teikt, ka, piemēram, ginekologam un anesteziologam šobrīd stundas likme ir augstāka nekā lielajās Rīgas slimnīcās.» Kopumā slimnīcas apkalpošanas zonā dzīvo 70 tūkstoši iedzīvotāju, un tas nozīmē, ka ārstam ir iespēja strādāt uz pilnu slodzi un vēl vairāk, vienlaikus profesionāli attīstīties, jo saslimšanas ir ļoti dažādas.

Infektoloģe Ilze Ābrama ir dzimusi vidzemniece un pēc rezidentūras Rīgas Infektoloģijas centrā atgriezusies dzimtajā pusē. Ārste saka, ka domā par turpmāko dzīvi un bērniem, būvē māju Gulbenē un turpmāko dzīvi saista ar šo vietu. «Es daudz domāju, kā un kur augs mani bērni – cik viņi būs pasargāti no nelabvēlīgas ietekmes, cik droši varēs iziet pagalmā spēlēties, kādus pulciņus apmeklēs un vai es to varēšu atļauties. Atšķirībā no Rīgas un citām lielajām pilsētām šeit praktiski nav narkomānijas vai citu jauniešu atkarību problēmu, pilsētā ir svaigs gaiss un daudz radošu izpausmju iespēju. Ļoti svarīga man ir arī profesionālā darbība – Gulbenes slimnīcā es varu izmantot visu savu potenciālu un, sarežģītākos gadījumos konsultējoties ar speciālistiem, varu ārstēt cilvēku kopumā, ne tikai vienu konkrētu saslimšanu. Īpaši svarīgi tas ir gados vecākiem slimniekiem, kam visbiežāk ir vairākas blakus slimības.»

Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienība aicina jaunos ārstus rūpīgi apsvērt iespēju pārcelties uz Gulbeni vai Balviem. «Mēs būtu priecīgi arī tad, ja speciālisti šeit ierastos kaut reizi vai divas nedēļā. Esošajiem ārstiem vajadzīgi jauni palīgi un aizvietotāji,» teic Eva Smirnova.

Svarīgākais