Izstrādāts Spārītes parka rekonstrukcijas plāns

© Ojārs Lūsis

Spārītes parku Gulbenē astoņu gadu laikā izveidoja un savai mīļotajai sievai Marisai kā dzimšanas dienas dāvanu pasniedza Vecgulbenes muižas barons Volfs.

 Gadsimtu laikā parks ir audzis un mainījies, taču tā galvenās vērtības un romantiskā būtība saglabājušās, tomēr parkam ir nepieciešams pārdomāts rekonstrukcijas projekts.

Nevienā citā Latvijas pilsētas teritorijā nav tik lielu un skaistu parku kā Gulbenē. Piemēram, Spārītes parks un Emzes parks, kas pēc būtības ir saistītas teritorijas, kopumā sastāda teju trīs simtus hektāru. Tās uzturēšana un kopšana prasa lielus ieguldījumus – pakāpeniski tiek uzlabota parku pieejamība un paplašinātas to izmantošanas iespējas. Piemēram, Spārītes parka teritorijā uzstādīti soliņi, izveidota zīmju taka un uzbūvēti koka tiltiņi. Emzes parka teritorijā šogad ir iztīrīti gandrīz 12 km novadgrāvju, taču darāmā vēl ir daudz – jāsāk ar pāraugušo un bīstamo koku apzināšanu un izzāģēšanu, pastaigu taku sakārtošanu, jāuzstāda norādes, lai cilvēki plašajā teritorijā neapmaldītos. «Parks tiek aktīvi izmantots – tajā ir iekārtota slēpošanas trase un tā takas daudzi izvēlas dažādām sportiskām aktivitātēm, kā arī pastaigām. Parkā redzu gan nūjotājus, gan māmiņas ar bērniem un vecus cilvēkus, kas uzlabo savu veselības stāvokli. Arī tuvējās skolas audzēkņi un bērnudārzu grupiņas šo vietu izmanto aktīvām nodarbēm brīvā dabā. Tāpēc mums ir jādomā ne tikai par parka infrastruktūras sakārtošanu un pilnveidošanu, bet arī par parka apmeklētāju drošību – jāizzāģē bīstamie koki un zari, jāpadara teritorija pārskatāmāka. Tāpat jāizveido tūrisma infrastruktūra, tajā skaitā jāatjauno Marisas rīta pastaigu maršruts, ieskaitot rotandu atjaunošanu, lai šī vieta kļūtu par pievilcīgu tūrisma objektu. To nevaram izdarīt ne vienā, ne divos gados, bet kaut kad ir jāsāk. Tuvākajā laikā parka rekonstrukcijas projektu prezentēsim novada deputātiem,» skaidro labiekārtošanas iestādes vadītāja Ligita Miezīte.

Gulbene savulaik tika dēvēta par ziedošo dārzu un parku pilsētu. Tās pozitīvās pārmaiņas, ko šobrīd redzam pilsētā, lielākoties ir pašvaldības Labiekārtošanas iestādes nopelns. Ligita Miezīte saka paldies iestādes darbiniekiem par ieguldīto darbu pilsētas tēla veidošanā, kā arī visiem pilsētniekiem, kas ne tikai pozitīvi novērtē krāšņumu pilsētas parkos un skvēros, bet dalās arī ar puķu stādiem. Vienlaikus gan viņa piebilst, ka gribētos redzēt vairāk ziedu daudzdzīvokļu balkonos, pie kafejnīcām, veikaliem un citām publiski pieejamām vietām, kas ir privātīpašnieku pārziņā, jo tad pilsēta kļūtu vēl skaistāka un priecīgāka.

Svarīgākais