Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Bērna zobu veselības sākas mammas puncī

© Ojārs Lūsis

Mēs visi vēlamies redzēt savus bērns skaistus, gudrus un veselus, bet nereti piemirstam, ka no mutes veselības stāvokļa lielā mērā ir atkarīgs cilvēka vispārējais veselības stāvoklis, tāpēc rūpēm par bērna zobu veselību jābūt katru vecāku prioritātei numur viens.

Šo mērķi īstenot palīdz Bauskas mutes veselības centra speciālisti.

Saruna ar Bauskas mutes veselības centra zobu higiēnisti Ilonu Saukumu.

– Kad tad mums ir jāsāk rūpēties par bērna zobiņiem?

– Bērna zobiņiem pamats tiek ielikts jau mammas puncī, tāpēc jau grūtniecības laikā mammām ir jādomā, kā viņu ēdienkarte atsauksies uz mazuli, tostarp viņa zobiem. Mēs priecājamies, ka jaunie vecāki ir izglītoti un viņiem ir skaidrs priekšstats par to, kā jārūpējas par bērna zobiņiem visos vecumos. Apzinoties, ka vecākiem jau ir pamatzināšanas par bērnu zobu kopšanu, arī mums ir jāseko līdzi visam jaunajam un jāpārzina arī nestandarta situācijas – jāatrod atbilde katrai konkrētai vajadzībai, sākot no zobu pastas un sukas izvēles, līdz konkrētam risinājumam sakodiena regulēšanai.

– Pēdējos gados Bauskas mutes veselības centrs aktivizē sadarbību ar vecākiem, organizējot lekciju ciklus un sniedzot individuālas konsultācijas. Vai nepietiek ar to, ka regulāri apmeklējat skolas un bērnudārzus – stāstāt un rādāt, kā pareizi rūpēties par zobiem un mutes veselību kopumā?

– Ar to ir par maz, jo vecāki ir bērnu lielākā autoritāte. Bērns ir bērns, un viņam arī šajā jomā ir nepieciešama uzraudzība un kontrole, ko nevar izdarīt mutes veselības centra darbinieki. Vecāki ir tie, kuriem ir Dieva dots uzdevums parūpēties par savu bērnu – mēs viņiem palīdzam to izdarīt pareizi un vislabākos rezultātus sasniedzam kopā. Bērns taču neatcerēsies, kad viņam jādodas pie higiēnista, kad pie zobārsta. Atgādināšu, ka mūsu novadā zobārstu kabineti iekārtoti arī 6 skolās – tātad šis pakalpojums valsts apmaksātās programmas ietvaros ir viegli pieejams. Vienu reizi gadā bērniem valsts apmaksā zobu higiēnista pakalpojumu, bet septiņus, vienpadsmit un divpadsmit gadus vecajiem arī divas reizes gadā. Tāpat visiem bērniem līdz 18 gadu vecumam zobārsta apmeklējums ir bez maksas.

– Teikšu godīgi – zobārsta apmeklējums ar nekādām pozitīvām emocijām man nesaistās. Vai bērni labprāt nāk pie jums?

– Ja bērns jau kopš mazuļa laika, kad sāk šķilties pirmie zobiņi, regulāri tiek vests pie zobārsta vai higiēnista, viņš pierod gan pie konkrētā ārsta, gan pie kabineta specifiskā iekārtojuma un instrumentiem. Līdz ar to stresa ir daudz mazāk un bērnam pret zobārstu neveidojas noraidoša attieksme. Regulāram apmeklējumam ir arī otrs, vissvarīgākais ieguvums – zobiņi ir veselīgāki, un lielo ienaidnieku urbi nākas izmantot daudz retāk.

– Bauskas mutes veselības centrs jau 10 gadus organizē viktorīnu Esi gudrs – būsi vesels! 5. klašu skolēniem. Kāpēc ir izvēlēta šī vecuma grupa, un kāda ir skolēnu atsaucība šim konkursam?

– Piekto klašu skolēni ir jau sasnieguši pusaudžu gadus – kļūst patstāvīgāki, un visā viņa ķermenī norit pārmaiņas, tostarp arī mutē. Tāpēc ir ļoti svarīgi, lai bērni saprastu, kādi faktori ietekmē viņu mutes veselību. Tāpat šajā vecumā aug jaunie zobi un veidojas sakodiens – laikus pamanīta problēma atvieglo pareiza sakodiena izveidošanu. Viktorīna piesaista gan skolēnus, gan skolotājus, kuri gadu no gada bērniem iedod tās zināšanas, kas nepieciešamas pareizo atbilžu atrašanai. Izmantojot situāciju, gribu pateikt lielu paldies skolotājiem, kas palīdz bērniem sagatavoties šim nebūt ne vienkāršajam konkursam. Mēs jūtam, ka skolās tiekam gaidīti – īpaši atsaucīga ir Bauskas 2. vidusskola. Savukārt Skaistkalne mūs pārsteidza ar vietējā pūtēju orķestra piedalīšanos konkursa norisē. Turēsim pie vārda muzikantus, kas apsolījās uzspēlēt, kad vien vajag.

– Kādi ir Bauskas mutes veselības centra nākotnes plāni? Vai visas iespējas izglītot jauniešus jau ir izsmeltas?

– Mēs labu iespēju saskatām Jauniešu veselības akadēmijas izveidošanā, ko finansiāli atbalsta Bauskas novada dome. Telpas šo pasākumu norisei ir ierādītas Bērnu un jauniešu centrā, un pirmā lekcija ieplānota jau oktobra vidū. Ceram, ka jaunieši paši aktīvi iesaistīsies Veselības akadēmijas darbā un izteiks savas vēlmes gan par tēmām, kuras vēlas apgūt padziļināti, gan attiecībā uz cilvēkiem, kas viņiem to varētu pastāstīt.