PIC piedāvā iegūt izaugsmei nepieciešamās zināšanas

© Ojārs Lūsis

Pieaugušo izglītības centrus (PIC) Latvijas pašvaldībās masveidā dibināja deviņdesmito gadu vidū – taču ne visur tie turpina savu misiju – sniegt mūžizglītības iespējas vietējiem iedzīvotājiem – un ne visur tiem ir tik liela popularitāte kā Kuldīgā.

Pēdējo gadu dinamika pierāda, ka PIC ir cilvēkiem noderīga institūcija, ja vien tā darba organizēšanā tiek izmantota profesionāla un radoša pieeja, kuras ietvaros katrs students tiek uztverts kā personība, kam nepieciešamas papildu zināšanas sava sociālā statusa, karjeras un personības pilnveidošanai, nodrošinot mērķtiecīgas mācību programmas un zinošus pasniedzējus. 2014. gada maijā Kuldīgas PIC saņēma profesionālo pilnveides izglītības programmu akreditāciju uz maksimālo iespējamo laika periodu – sešiem gadiem.

Auklīšu kursi – darbs un sociāls ieguvums

Viena no pēdējo gadu aktualitātēm ir auklīšu kursi jeb bērnu aprūpes pamati. Četrdesmit mācību stundu laikā tiek apgūti bērnu aprūpes pamati un izsniegta apliecība par programmas apguvi. No vienas puses, tā ir lieliska iespēja atrast sirdsdarbu sievietēm, kam patīk bērni, jo būt par auklīti nevar kurš katrs – tam ir jābūt aicinājumam un jāapgūst arī attiecīgas iemaņas. Laikā, kad ne visiem jaunajiem vecākiem ir iespēja iekārtot savas atvasītes pašvaldību bērnudārzos, tā ir brīva niša auklītēm. «Profesionālu auklīšu pieejamība ir liels ieguvums arī vecākiem, kuri labprātāk atgriežas darba tirgū. Mēs esam vecāki un zinām, cik svarīgi ir būt drošiem par saviem mazuļiem – pie mūsu apmācītajām auklītēm vecāki var droši atstāt bērniņus un zināt, ka nekas ļauns ar viņiem nenotiks – bērniņš būs pieskatīts, paēdināts un samīļots,» skaidro PIC vadītāja Ināra Oļena.

PIC organizētajos auklīšu kursos atbilstošu apliecību maijā saņēma astoņas auklītes, un jau tagad mācības ir uzsākušas vēl 10 topošās aukles, kas mācības pabeigs līdz septembrim, kad beigsies atvaļinājumu laiks, kā arī vairākas jaunās māmiņas atsāks darba gaitas pēc bērnu kopšanas atvaļinājuma.

Sadarbības partneris NVA

Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) ir Kuldīgas PIC lielākais sadarbības partneris. Bezdarbnieks, kas saņēmis NVA izsniegtos kuponus, pats ir tiesīgs izvēlēties mācību iestādi. I. Oļena saka: «Man ir patiess prieks, ka šie cilvēki mūs atpazīst un izvēlas mācīties tieši PIC, jo līdzīgas programmas piedāvā arī citas mācību iestādes. Varbūt tas ir tāpēc, ka mēs cienām savus studentus un rūpējamies, lai viņi šeit justos gaidīti, vienlaikus sniedzot viņiem zināšanas, kas būs noderīgas turpmākajā dzīvē un karjerā. Nav noslēpums, ka, zaudējot darbu, cilvēks nereti zaudē arī draugu un paziņu loku – dzīve kļūst arvien vienmuļāka un vientuļāka. Kursos cilvēki tā kā atdzīvojas, iegūst jaunus draugus un informāciju, kas tiem paver jaunas iespējas atrast darbu. Tieši socializācijai un komfortam mēs pievēršam lielu uzmanību – mūsu studenti ir pateicīgi gan par kafiju un tēju, gan cienastu, ko bauda starpbrīžos. Dzirdam daudz labu vārdu par mācību vidi un saturu, kas palīdz cilvēkiem atgriezties darba dzīvē vai uzlabot karjeras iespējas.»

Profesionāli pasniedzēji

Laika gaitā ir izveidojusies laba sadarbība ar dažādu priekšmetu pasniedzējiem – vairāki no viņiem jau ir krietni gados, bet vēl arvien sociāli aktīvi un strādāt griboši. Kā vienu no saviem vērtīgākajiem pasniedzējiem centra direktore piemin Astrīdu Mūrnieci, kas ir ļoti zinoša savā jomā – viņa, būdama sertificēta higiēnas ārste eksperte, pārtikas nekaitīguma nodrošināšanas sistēmas (HACCP) vadītāja, lasa lekcijas apmācību kursiem: Minimālās higiēnas prasības pārtikas nozarē strādājošajiem, HACCP, laba higiēnas prakse, laba ražošanas prakse, paškontrole. Lektorei ir liela pieredze, un katru ES regulu viņa spēj izskaidrot ar piemēriem no reālās dzīves.

Arī valodu pasniedzējiem ir liela pieredze un prasme iemācīt valodu gan iesācējiem, gan tiem, kuri pamatus jau apguvuši.

***

UZZIŅAI

PIC piedāvā mācīties:

Jūlijā/augustā:

• bērnu aprūpes pamati

Septembrī:

• Katlu iekārtu operatoru pāratestācijas kursi

• Svešvalodu kursi – angļu, vācu, krievu valoda

• Darba aizsardzība un drošība

• Grāmatvedības kursi no pamatiem līdz bilancei

Svarīgākais