Ģimnāzija izvirza ambiciozus mērķus

© Ojārs Lūsis

Viļa Plūdoņa Kuldīgas ģimnāzija attaisno savu eko skolas statusu un mērķē tālāk – viena no galvenajām aktualitātēm ir Zaļās klases projekts, ko radījuši paši skolas audzēkņi.

Zaļā klase – skolēnu iniciatīva

Jautāta, kā tad īsti radās ideja par Zaļās klases izveidošanu un ko sevī ietver šis jēdziens, ģimnāzijas direktore Jana Jansone stāsta: «Mūsu skola bija viena no piecām, kura tika izvēlēta programmā Pedagogu profesionālo kompetenču pilnveide darbam starpdisciplinārā mācību vidē, lai tuvinātu mācības reālajai dzīvei un paaugstinātu skolēnu uzņēmību. Tās ietvaros skolēniem trīs gadu laikā vajadzēja veikt uzdevumus, kuriem atbilde sasniedzama nevis viena priekšmeta zināšanu ietvaros, bet gan sinerģijā ar vairākām zinātnēm. Piemēram, vēstures uzdevuma atbildes meklēšanai vajadzēja izmantot gan ģeogrāfiju, gan ģeometriju, gan fiziku. Tālāk sekoja uzdevums izveidot produktus vai pakalpojumus, ko perspektīvā varētu komercializēt un ieviest dzīvē. Mēs sakām paldies projekta koordinatorei Karinei Oganisjanai, kas prata motivēt un aizraut mūsu jauniešus.» Projekta ietvaros ģimnāzisti izveidoja piecus produktus – jauna tipa konfektes Marinello; eko zirņu masāžas paklājiņu; bišu vaska rotaļlietu Zobu prieks, ko var košļāt mazulis, kam šķiļas zobiņi; portatīvo tāfelīti, kas faktiski ir sarullējams plastikāts, ko pielikt pie sienas, lai bērni varētu droši izpausties ar krāsām, nenodarot sienai nekādu kaitējumu. Lielākais un arī dārgākais projekts, ko skolas vadība vēlētos ieviest dzīvē, ir Zaļās klases izveidošana skolas pieguļošajā teritorijā, kur ir gan plašs pagalms, gan upīte. Faktiski tā ir ēka un speciāli aprīkota teritorija ar laboratorijām un labiekārtotu pieguļošo infrastruktūru, kur varētu noritēt starpdisciplinārs mācību process. «Mūsu skolas pasniedzēji ir aizrāvušies ar starpdisciplināru pieeju mācību procesam – viņi vairs neskatās šauri savas specialitātes robežās, bet gan integrē to citu mācību priekšmetu programmās. Jebkuram procesam un lietai ir savas sakarības – tāpat kā pasaule ir viens liels veselums, tā zināšanu apguvē viens priekšmets nav atraujams no otra,» paskaidro vēstures skolotāja Gunta Upesdegle.

Zaļās klases projekts ir atzinīgi novērtēts arī prestižajā idejošanas konferencē Radi 2014!, kam šogad devīze bija: Nākotnes skola sākas šodien.

Nodibināta biedrība Piektdienis

Mēģinot rast risinājumus, kā palielināt savu ieguldījumu mācību un audzināšanas procesa pilnveidošanā, ģimnāzijas skolotāji martā ir apvienojušies biedrībā Piektdienis. «Mēs gribam un varam izdarīt vairāk, nekā to prasa skolotāja pienākumi, par ko saņemam atalgojumu. Biedrība Piektdienis mums paver iespēju atrast jaunus sadarbības partnerus, meklēt papildu finansējuma saņemšanas ceļus, kas atstātu pozitīvu iespaidu uz mūsu skolas attīstību,» vēsta G. Upesdegle. Viena no biedrības aktivitātēm jau līdz rudens salnām būs realizēta – piedaloties konkursā Dari pats, ir saņemts atbalsts šķēršļu joslas izveidei skolas pagalmā. To var uzskatīt arī par Zaļās klases projekta sastāvdaļu, tā teikt – pirmie cīruļi jau atlidojuši.

Piektdieņi uzņēmušies kontaktu meklēšanas un komunikācijas veidošanu ar bijušajiem absolventiem, kuru kopskaits 50 gadu laikā, kopš uzbūvēta esošā ģimnāzijas ēka, ir vairāk nekā 3400. «Mēs zinām, ka visus absolventus atrast ir neiespējami, taču izmantosim visas iespējas, tostarp sociālos tīklus, lai nosūtītu vēstules mūsu lielākajai vērtībai – mūsu absolventiem. Pirmajā vēstulē bijušos absolventus aicinām ziedot savu artavu Zaļās klases projekta īstenošanai, kas, mūsuprāt, ir viens no tiem projektiem, kas atstās ļoti lielu pozitīvu iespaidu uz mācību procesa pilnveidošanu un dos iespēju mūsu jauniešiem daudz labāk saprast pasaules kārtību, lai nākotnē tieši viņi būtu tie, kas ienesīs izmaiņas valsts ekonomikā un sabiedrības sociālajos procesos. Otrajā vēstulē uzrunāsim bijušos audzēkņus izteikt viedokli par mūsu skolas attīstības stratēģiju, bet ziemā informēsim par ģimnāzijas 95 gadu jubilejas salidojumu, kas notiks 2015. gada maijā.»

Lai piepildītos ģimnāzistu sapnis par Zaļās klases izveidi, biedrība Piektdienis aicina arī skolas absolventus to atbalstīt, tai skaitā ziedot Zaļās klases projekta īstenošanai. Ziedojuma konts Swedbank LV54HABA0551038417156.

Veicot pārskaitījumu, noteikti jānorāda ziedojuma mērķis – «ziedojums Zaļās klases izveidei».

Svarīgākais