Gefa Latvija vajadzīgi darbinieki

© Ojārs Lūsis

Izaugsme lielā mērā saistāma ar uzņēmuma atdalīšanos no zviedru koncerna – kaut arī īpašnieki vēl arvien ir zviedri, patstāvīgi strādājot, ir vieglāk pieņemt racionālus lēmumus, efektīvāk organizēt darbu un gūt lielāku peļņu.

Gaida jaunos kadrus

Šūšanas uzņēmumam Gefa Latvija, kas pērn ir atdalījies no mātesuzņēmuma Zviedrijā un kļuvis pilnīgi patstāvīgs lēmumu pieņemšanā un līgumu slēgšanā ar piegādātājiem un klientiem, pasūtījumu ir vairāk, nekā vajadzīgs ritmiska darba nodrošināšanai.

«Mēs labprāt paplašinātu ražošanu, jo pasūtījumu ir daudz, taču mums trūkst darbaspēka. Mēs esam gatavi apmācīt jaunos darbiniekus, taču nav tādu, kas izteiktu vēlēšanos pie mums strādāt. Es nesaprotu, kur paliek tehnikumu un vidusskolu absolventi? Vai tiešām viņi visi turpina izglītoties augstskolās? Pagājušajā gadā nepieteicās neviens pretendents – tāda situācija visā uzņēmuma 21 gadu garajā vēsturē ir pirmo reizi,» neizpratnē ir uzņēmuma vadītāja Vera Sipka.

Patlaban uzņēmumā ir 170 darbinieku un kadru mainība nav liela – vidējais darbinieka stāžs ir desmit gadi – daudzi šeit strādā vēl ilgāk, un vairāki no vienkārša šuvēja izauguši līdz projektu vadītāja līmenim. Tas nozīmē, ka uzņēmums nodrošina ne tikai regulārus ienākumus un sociālās garantijas, tostarp veselības apdrošināšanu, bet paver arī izaugsmes un karjeras iespējas.

Četri vaļi

Jau vairāk nekā desmit gadus uzņēmumā nemainās pasūtītāji – var teikt, ka darbība turas uz četriem vaļiem – četrām ārvalstu kompānijām, kas ilgstoši sadarbojas ar Gefa Latvija. Viņu pasūtījumi ir inovatīvi, un īpaši gandarī fakts, ka tie tiek uzticēti tieši Jēkabpils šūšanas uzņēmumam. Gefa Latvija nodrošina arī loģistiku – uzņēmuma rīcībā ir divi auto furgoni, kas gatavo produkciju nogādā Zviedrijā vai citā Eiropas valstī, bet nepieciešamības gadījumā, ja produkts paredzēts Kanādas, ASV vai Japānas tirgum, tiek piesaistīti citi loģistikas pakalpojumu sniedzēji.

Gefa Latvija ir pāraugusi to stadiju, kad to varēja uzskatīt par apģērbu ražotni – tā vietā nākušas jaunas tehnoloģijas, un izstrādājumus tikai attālināti var saukt par apģērbu – tie ir ļoti specifiski tekstila izstrādājumi, ko lieto arī kosmosa industrijā, bet to radīšanai tiek izmantotas arī nanotehnoloģijas. Direktore skaidro: «Pasūtījumi ir ļoti sarežģīti, un katra jauna sortimenta ieviešanai ražošanā nepieciešama speciāla apmācība un nereti arī tehnoloģiskās iekārtas, ko pārsvarā nodrošina pasūtītājs. Mūsu darbinieces vairs nav vienkārši šuvējas, kas prot uzšūt bikses vai svārkus, bet cilvēki, kas strādā ar jaunākajiem zinātnes sasniegumiem. 

 

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.