Tipogrāfija Erante piedāvā digitālo druku

© Ojārs Lūsis

Tipogrāfijai Erante viskarstākais darba laiks ir pirms gadu mijas, kad daudzi uzņēmumi un pašvaldības vēlas drukāt kalendārus un apsveikumus, nākamais cēliens ir pirms Līgo svētkiem un augusts, kad pie durvīm klauvē jaunais mācību gads ar visu nepieciešamo skolām.

Lai uzlabotu pakalpojumu pieejamību, tipogrāfija Erante atvēra struktūrvienību Jēkabpilī 2004. gadā. Sadarbība ar vietējiem uzņēmumiem un pašvaldībām vēršas plašumā. Uzņēmuma vadītājs Jānis Eriņš informē, ka ap 70% no kopējā darba apjoma veido avīžu drukāšana reģiona pašvaldībām. Tas tiek nodrošināts ar ofseta iespiedmašīnu, kas var drukāt gan melnbaltus, gan krāsainus izdevumus. Pārējā daļa ir visdažādākie poligrāfijas darbi, no vizītkartēm līdz pat ekskluzīviem nelielu tirāžu iespieddarbiem.

Pirms vairākiem gadiem iegādātas iekārtas, lai varētu izgatavot grāmatas arī cietajos vākos. Šī iespēja ir palīdzējusi tapt tiešām interesantām un skaistām grāmatām, kuru radīšanā piedalās paši grāmatas autori. Piemēram, 2012. gadā sadarbībā ar autoru Arti Kumsāru tika izdota Stipruma grāmata, šogad tapusi grāmata, kas veltīta Sausnējas skolai, atzīmējot tās 50 gadu jubileju.

Analizējot pasūtījumu tirāžas, ir secināts, ka piekto daļu no kopējā pasūtījumu skaita veido nelielas tirāžas produkcija, tas ir – 200 līdz 300 eksemplāru. Ofseta mašīnas izmantošana nelielu tirāžu drukāšanai nav ekonomiski izdevīga, tāpēc tika pieņemts lēmums iegādāties mūsdienīgu digitālās drukas mašīnu. Ar šo iekārtu drukātajiem izdevumiem var piedāvāt ļoti labu cenu arī mazām tirāžām – kaut vai vienam eksemplāram. Ir arī trešais iemesls – astoņus mēnešus gadā tipogrāfija ir ļoti noslogota, un jaunā mašīna būs papildu kapacitāte esošajām ražošanas jaudām.

Ir veikts arī salīdzinošs tests – viens kalendārs nodrukāts gan ar ofseta mašīnu, gan jauno digitālo iekārtu. Kvalitāte abos gadījumos ir laba, taču digitāli drukātajam kalendāram krāsas ir spilgtākas.

Erante aicina visus potenciālos klientus droši zvanīt, rakstīt epasta vēstules vai sazināties ar uzņēmuma menedžeriem, lai atrastu optimālo risinājumu termiņam, cenai un piegādēm.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.